Aktuelno

Istraživački portal: Američki ekstremista Robert Rundo se i dalje nalazi u Srbiji iako je navodno proteran iz zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2021

-

18:17

Istraživački portal: Američki ekstremista Robert Rundo se i dalje nalazi u Srbiji iako je navodno proteran iz zemlje
Istraživački portal: Američki ekstremista Robert Rundo se i dalje nalazi u Srbiji iako je navodno proteran iz zemlje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Robert Rundo, suosnivač pokreta Rise Above Movement (RAM), američke organizacije belih suprematista, i dalje živi u Srbiji iako je zvanično proteran iz države, navodi istraživački portal Belingket

Ovaj portal je, prvobitno, u novembru 2020. godine otkrio da se Rundo nalazi u Srbiji, a već u februaru ove godine, Blic je pisao kako je Rundo proteran iz zemlje, kao i da mu je zabranjen ulazak u naredne tri godine.

"Belingket" svoje tvrdnje da se Rundo i dalje nalazi u Beogradu potkrepljuje objavom nekoliko fotografije na njegovom Telegram kanalu. Naime, 8. novembra ove godine Rundo je objavio fotografiju kojom promoviše svoj modni brend "Will2Rise", odnosno majice sa kapuljačom, a novinar ovog portala je upravo u Beogradu, u naselju Zvezdara, pronašao isti grafit koji se nalazi i na Rundovoj fotografiji.

U tekstu se navodi i da je 21. novembra na jednom beogradskom balkonu video osobu koja govori engleski jezik sa američkim naglaskom koja je veoma ličila na Runda, kao i da je Rundo 28. novembra, takođe na Telegramu, objavio video-snimak na kom radi vežbe, a da su se u pozadini videli isti grafiti sa Zvezdare.

Sumnja se da je Rundo, za vreme boravka u Beogradu, finansirao organizacije koje zagovaraju njemu bliske ekstremne stavove. Inače, jedna od reklama za firmu mu je bila garancija da je garderoba "izrađena isključivo u istočnoj Evropi".

U SAD je osuđivan zbog nasilja, fizičkog obračuna sa neistomišljenicima i propagiranja neonacističke ideologije. Uhapšen je 2018. godine zbog uloge u rasističkim napadima u Kaliforniji. Ta optužnica je bila odbačena 2019, ali je u martu ove godine američki apelacioni sud poništio odbacivanje optužnice. Sudski postupak još uvek traje, i ukoliko Vrhovni sud SAD potvrdi odluku apelacionog, optužnica protiv Runda će ostati na snazi.

Od kako je odbačena optužnica 2019. godine, Rundo je većinu svog vremena proveo van SAD. To je podrazumevalo pojavljivanje na desničarskim ekstremističkim događajima u Mađarskoj i Bugarskoj početkom 2020. godine, kao i pokušaj da se nastani trajno u Srbiji, piše Belingket.

Rundo je do 2017. godine u SAD bio član mnogih bandi, a 2009. godine osuđen na godinu i osam meseci zatvora jer je nožem napao trinaestogodišnjeg člana protivničke bande. Nakon odslužene zatvorske kazne, preselio se iz Njujorka u Kaliforniju, gde je pre četiri godine osnovao pokret RAM.

Portal Euronews Srbija kontaktirao je MUP sa pitanjima da li imaju neku informaciju o Rundovom navodnom boravku u Srbiji, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija