Aktuelno

Tužilac se oglasio o akciji policije u Štrpcu, kaže da je pretreseno 19 lokacija

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

20:16

Tužilac se oglasio o akciji policije u Štrpcu, kaže da je pretreseno 19 lokacija
Tužilac se oglasio o akciji policije u Štrpcu, kaže da je pretreseno 19 lokacija - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik opštine Štrpce Bratislav Nikolić, koji je uhapšen tokom današnje akcije kosovske policije u Štrpcu, sumnjiči se da je nelegalno pribavio oko milion evra, izjavio je tužilac u ovom predmetu Rasim Maljoku.

Kako je naveo, osumnjičenima, koji su privedeni tokom današnje akcije, odlukom tužilaštva određen je pritvor od 48 sati. Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Uroševcu Šukri Jašari rekao je na konferenciji za novinare da je tokom akcije "Brezovica" pretreseno 19 lokacija.

On je naveo da su tokom akcije zaplenjeni novac, oružje i automobili i dodao da je izvršena racija u kancelariji za katastar i urbanizam u opštini Štrpce, prenosi Koha ditore. Jašari je naveo da su, pored bivšeg gradonačelnika Štrpca, privedeni neki direktori i vlasnici preduzeća.

Prema navodima kosovske policije, uhapšeno je deset osoba, od kojih je osam iz Uroševca, a dvoje iz Prištine.

Euronews Srbija

Vučić: Kako Priština nađe kriminalce samo među Srbima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnja akcija kosovske policije u Štrpcu reakcija Prištine i na današnji samit u okviru "Otvorenog Balkana", pitajući kako to Priština uvek nađe kriminalce samo među Srbima.

"Na početku su govorili da je suština da na severu KiM žive kriminalci i vodili su kampanju, sa delom beogradskih medija, i to godinama, a ne mesecima, da su kriminalci sa severa, pa bi rekli - šta god da urade, dozvoljeno je, jer to rade, ne protiv Srba, nego protiv kriminalaca", rekao je Vučić.

On je ukazao da je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti to uradio i zbog samita "Otvorenog Balkana", koji je danas održan u Tirani.

"Dobiću više podataka kada se vratim u Beograd i obezbedićemo pravnu pomoć svim ljudima, Srbima, da vidimo o čemu se tačno radi", rekao je Vučić.

Reakcije Petkovića i Srpske liste

Oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je saopštio da je u upad Rosu u sela kod Štrpca "još jedan brutalan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini i novi teror Aljbina Kurtija".

"Od jutros je opština Štrpce u blokadi, pristupi su onemogućeni, ulice zatvorene, mnoge srpske kuće pretresene, narod zastrašen i onemogućen da obavlja osnovne poslove", istakao je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KIM.

Naveo je da, "pod maskom i izgovorom nekakve borbe protiv korupcije, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovo šalje specijalce Rosu, pod punom ratnom opremom, u srpske sredine, sa jedinim ciljem da Srbe koji su ostali bedem odbrane naših nacionalnih interesa u pokrajini kriminalizuje", saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Iz Srpske liste su se takođe oglasili saopštenjem, osudivši "prekomernu upotrebu sile i brutalnu akciju".

U saopštenju Srpske liste se ističe da "posebno zabrinjava podatak da je prilikom ove akcije, po izjavama sa terena, policija onemogućila kretanje, ulaz i izlaz iz opštine Štrpce, običnih ljudi, među kojima je bilo i onih koji su se jutros uputili u zdravstvene ustanove i kojima je bila potrebna lekarska pomoć".

Takođe, navode da, "ako se za primer uzmu slične akcije koje se retko sprovode u albanskim sredinama, u tim situacijama se ne blokiraju ulazi i izlazi iz grada, ne upada se u porodične kuće i ne maltretiraju ukućani".

Komentari (0)

Srbija