Aktuelno

Direktor JKP Gradska čistoća: Zatvorena bara Reva

Komentari

Autor: Euronews, FoNet

03/06/2021

-

10:57

Direktor JKP Gradska čistoća: Zatvorena bara Reva
Direktor JKP Gradska čistoća: Zatvorena bara Reva - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor JKP "Gradska ćistoća" Marko Popadić izjavio je za RTS da je bara Reva zatvorena i da je u toku potraga za novim lokacijama gde će se odvoziti zemlja i šut.

Pošto su vlasti Beograda naložile da kamioni Gradske čistoće više ne odvoze šut kod bare Reva, situacija se malo smirila, ali problem nije rešen.

Popadić navodi da je podnet amandman Ministarstvu životne sredine, prema kojem bi svaki izvođač radova, kada dobije upotrebnu dozvolu za objekat koji gradi, morao da ima papir o kretanju otpada.

"Oni koji izvode radove su u obavezi da uklanjaju šut. Zajedno sa Gradom Beogradom, Gradska čistoća je uputila amandman Ministarstvu građevine i u septembru će biti rasprava o tom zakonu", najavio je Popadić.

Rekao je da će svaki investitor koji dobije upotrebnu dozvolu, biti u obavezi za objekat da donese papir o kretanju otpada, i da će se tako smanjiti broj ilegalnih deponija.

Popadić je napomenuo i da se investitorima mora omogućiti još takvih lokacija.

Protest urodio plodom

U prethodnih deset dana, građani u beogradskom naselju Krnjača dežurali su kod bare Reva, koja je stanište najvećeg evropskog orla (belorepan) i onemogućavali kamionima da tu istovaruju građevinski otpad.

Njima se pridružila i glumica Svetla Ceca Bojković koja je stala ispred jednog kamiona i nije mu dozvolila da istovari šut kojim je bio natovaren, što su pozdravili okupljeni građani.

Ovaj snimak objavljen je na društvenim mrežama, a ekološki problem je od tog trenutka dobio veću pažnju javnosti.

 

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran vesić je nedavno za RTS rekao i da će "pozvati na razgovor one koji se bave zaštitom životne sredine, a koji protestuju na području bare Reva, kako bi pronašli rešenje koje će biti u interesu svih građana".

Dodao je, tom prilikom, da će na taj razgovor biti pozvani i predstavnici Zavoda za javno zdravlje i Zavoda za zaštitu prirode

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija