Aktuelno

MUP: Identifikovan vinovnik novog međunacionalnog incidenta u Priboju, helsinški odbori: Atmosfera netrpeljivosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija/ FoNet

09/01/2022

-

16:35

MUP: Identifikovan vinovnik novog međunacionalnog incidenta u Priboju, helsinški odbori: Atmosfera netrpeljivosti
MUP: Identifikovan vinovnik novog međunacionalnog incidenta u Priboju, helsinški odbori: Atmosfera netrpeljivosti - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Priboju identifikovali su osamnaestogodišnjeg mladića koji je, kako se sumnja, u noći između 6. i 7. januara ove godine izazvao incident u kome se vređaju građani druge nacije i vere, saopštio je MUP.

Odmah po objavljivanju snimka na društvenim mrežama i u medijima, na kome mladić peva pesmu neprimerenog sadržaja, policija je pokrenula istragu i vrlo brzo identifikovala učesnika ovog događaja.

Takođe, o događaju je obavešteno nadležno tužilaštvo, po čijem nalogu se intenzivno radi na rasvetljavanju svih činjenica i okolnost, naveo je MUP. 

Helsinški i Sandžački odbor za ljudska prava: rastu napetosti i strah u Priboju

Helsinški i Sandžački odbor za ljudska prava upozorili su danas da je država dužna da napravi konkretne korake kako bi obezbedila sigurnost svih građana podjednako, i da je njena obaveza da se angažuje na uspostavljanju poverenja Bošnjaka prema nadležnim državnim organima. 

Navedeno je da "napetost i strah" u Priboju i među Bošnjacima u Sandžaku rastu nakon "niza novih incidenata kojima se pesmama i grafitima veličaju genocid i ratni zločinci, a Bošnjacima se preti novim pokoljem".

Tokom Badnje večeri desetina mladića je sa bakljama ispred džamije uzvikivala "uznemiravajuće pretnje 'Božić je, Božić je, pucaj u džamije'", upozoravaju Helsinški i Sandžački odbor za ljudska prava. 

Oni ocenjuju da je "intenzivna kampanja, koja traje mesecima" i čiji su preteći slogani "Od Priboja pa do Haga, svi su uz Ratka generala", "Ratko Mladić heroj", murali sa likom Ratka Mladića i poruke mržnje na društvenim mrežama, stvorila atmosferu "netrpeljivosti i nepoželjnosti Bošnjaka u tom kraju i u Srbiji".

Uz naglasak da je reakcija države na te ispade "blaga ili češće nikakva, posebno na one koje su počinili policijski službenici", Helsinški i Sandžački odor za ljudska prava očekuju od međunarodnih faktora da obrate pažnju na događanja u Sandžaku "dok ne bude kasno" jer je, prema njihovoj oceni, "na delu intenzivna implementacija projekta 'srpski svet'". 

Podsetimo, serija incidenata u kojima se raspiruje međunacionalna mržnja u Priboju počela je nakon što je pripadnik policijske uprave Priboj Marko Pantović na svom Facebook profilu objavio video snimak na kojem zajedno sa starešinama i kolegama policajcima veseli uz stihove: “Oj Srebrenice tako si mi mila, Dabogda se tri put ponovila, Oj Sjenice nova Srebrenice, Oj Pazaru novi Vukovaru, Oj Fatima đe su ti dimije, u četnika oko Ledenika”. Zbog toga je pokrenut disciplinski postupak protiv vinovnika iz MUP, a formirana je i radna grupa za ispitivanje okolnosti ovog slučaja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija