Aktuelno

Dijana Hrkalović ostaje u pritvoru, suđenje počinje 2. marta

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

12:47

Dijana Hrkalović ostaje u pritvoru, suđenje počinje 2. marta
Dijana Hrkalović - Copyright MUP

veličina teksta

Aa Aa

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu zakazalo je za 2. mart početak suđenja bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i još dvojici bivših policijskih funkcionera, potvrđeno je Tanjugu.

Kako se protiv njih sprovodi tzv. skraćeni postupak optužni predlog nije išao na potvrđivanje suda. Iz istog razloga neće biti pripremnog ročišta već će 2. marta odmah krenuti glavni pretres (suđenje) uvodnim rečima tužilaštva za organizovani kriminal i odbrane. Nakon toga Hrkalović i ostali optuženi će moći da iznesu svoje detaljne odbrane.

Podsetimo i da je ranije danas Apelacioni sud u Beogradu odbio žalbe branilaca bivše državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović na rešenje kojom joj je 24. decembra ponovo određen pritvor. Ovom odlukom potvrđeno je rešenje Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalnog suda), precizirala je za Tanjug portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Hrkalović je dva meseca u pritvoru do 10. decembra kada je puštena da se brani sa slobode nakon što je tužilaštvo za organizovani kriminal protiv nje podnelo optužni predlog sudu.

Na odluku o ukidanju pritvora žalilo se tužilaštvo, a Apleacioni sud je usvojio žalbu i naložio da se taj predlog ponovo razmotri, nakon čega joj je pritvor ponovo određen 24. decembra odlukom Specijalnog suda i to zbog opasnosti od bekstva.

Optužnim predlogom Hrkalović se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Pored nje na optužnici se nalaze i dva policajaca.

Za njene saoptuženike, bivšeg načelnika odeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića dve godine zatvora.

Za šta je optužna bivša državna sekretarka?

Hrkalović se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i nadležnog zamenika Višeg javnog tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnaznzo oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi".

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza tamo počinjenih krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da on ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje. Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalović je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Hrkalović je uhapšena u petak 15.oktobra nakon zajedničkog rada Tužilaštva i Sektora unutrašnje kontrole MUP-a i iste noći joj je određen pritvor, dok se Milenković i Šušnjić brane sa slobode.

Komentari (0)

Srbija