Aktuelno

Splićanka koju je Matej Periš zvao u noći kada je nestao objasnila kako je došlo do poziva i zašto se nije javila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2022

-

19:26

Splićanka koju je Matej Periš zvao u noći kada je nestao objasnila kako je došlo do poziva i zašto se nije javila
Matej Periš - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić, nestali.gov.hr

veličina teksta

Aa Aa

Splićanka koja je prijateljica Mateja Periša i koju je on zvao u noći kada je nestao ispričala je kako je došlo do tog poziva i zašto se nije javila. Pokazala je propušten poziv od njega u 22.29 i rekla da je on nju pokušao da dobije da bi je pitao gde da sa društvom izađe dalje.

"Došla sam ovde danas jer ne želim da se krijem. Nije istina da sam nestala. Ja sam izbrisala Instagram i Fejsbuk zbog pretnji ljudi što su mi slali, rekla je ona za televiziju Prva.

Dodala je da je policija videla njene kontakte sa Matejem i da ju je odmah kontaktirala.  

"Ja sam od 31.12. u kontaktu s policijom i maksimalno sarađujem. Javljam svaku moguću informaciju da bih pomogla istrazi. Prošla sam izjavu, poligraf i dopustila sam policiji da pregledaju moj stan i automobil", rekla je. 

Ona je objasnila šta se dogododilo i kako nije videla Matejev poziv. Kako je rekla, ona je u Beograd došla 27. decembra uveče i bila je smeštena kod prijateljica. U međuvremenu se razbolela. Kako je rekla, tek 30. decembra je pošla na večeru, i pred ulazak u restoran joj je zazvonio telefon. Tada ju je prijateljica pitala da li da joj doda telefon, pošto je bio na zadnjem sedištu automobila, ali ona joj je rekla da sačeka dok parkira.

Navodi da je na ulazu u restoran videla da joj je Matej prvo poslao poruku na Instagramu jer je video da je ona u Beogradu, a pošto nije imala internet, onda ju je pozvao.  

"On je sa društvom bio u restoranu i hteli su me nazvati i pitati gde da idu dalje. Ja sam mu odgovorila na Instagram poruku: Ko je došao u Beograd? Misleći da je možda i moj brat. Matej mi nikad nije odgovorio", rekla je.

Šta se zna do sada o nestanku Mateja Periša?

Inače, potraga za Matejem Perišem (27), Splićaninom nestalim u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra, traje već 20 dana. U međuvremenu se ova potraga proširila na Smederevo, Pančevo i Požarevac. Kako je saopštio MUP, uključeni su pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, policijske ispostave za bezbednost na rekama, pripadnici Žandarmerije, Policijske brigade i policijskih uprava Pančevo, Smederevo i Požarevac.

Otac nestalog mladića juče je, posle još jednog sastanka sa predstavnicima beogradske i hrvatske policije, izjavio da se potraga "nastavlja najvišim intenzitetom". On je za hrvatski portal Indeks naveo kako mu je rečeno da se pretraga nastavlja i na kopnu i u vodi, ali i da su u toku druge istražne radnje neophodne da se reši slučaj.

Rekao je i da ostaje u Beogradu koliko god je potrebno, kako bi sačekao ishod slučaja i pomogao istražiteljima koliko može.

Policijski službenici pregledali su stotine sati materijala, snimaka sa svih nadzornih kamera sa trase kretanja Periša i okoline i na osnovu njih napravili rekonstrukciju njegovog kretanja, od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 sati do momenta silaska do Save, u 1.52 sata posle ponoći, odakle mu se gubi svaki trag.

Na osnovu pregleda svih snimaka, jasno je da Matej, od trenutka izlaska iz Beton hale, sem taksiste koga je zaustavio i sa kojim je policija obavila razgovor, nije bio u kontaktu i interakciji ni sa jednom drugom osobom, stoji u saopštenju MUP, koji je objavio rekonstrukciju trase kretanja Mateja Periša, kako bi utvrdili na kojim mestima se definitivno nalazio nestali mladić noći između 30. i 31. decembra.

Prinskrin/Youtube/MUP Republike Srbije

 

Navodi se kako je on napustio "Gotik" i izašao iz Beton Hale u 01.43 časova. Nakon toga uočen je na kameri kako se kreće ka Karađorđevoj ulici. On je nastavio kretanje ka Brankovom mostu i sledeća lokacija na kojoj je uočen je Karađorđeva ulica, nakon njegovog prolaska ispod Brankovog mosta.

Na tom mestu je jedina njegova interakcija sa bilo kim na trasi njegovog kretanja. Pokušao je da uđe u taksi. Taksista je identifikovan, ali je rekao da je već imao zakazanu vožnju i da zato nije mogao da primi Mateja.

Zatim je Periš nastavio kretanje niz Karađorđevu ulicu, iz koje je skrenuo u Travničku, ka mestu na kojem se ta ulice seče sa ulicom Braće Krsmanović. Sve vreme se kretao sam, i ne postoje indicije da je bilo nečega nasilnog tokom njegovog kretanja. U jednom trenutku se pojavio na snimku u Ulici braće Krsmanović, ali je isključeno njegovo vraćanje uz tu ulicu, kao i uz Travničku.

Sledeća lokacija na kojoj je uočen Periš je na promenadi kod restorana Savanova. Pošto sat na nadzornim kamerama nije pomeren posle prelaska na zimsko računanje vremena, utvrđeno je da je realno vreme u kojem je on uočen 1.51.

Euronews

 

Navodi se i kako se kretao oko restorana. Njegova silueta je uočena iza žive ograde i nastavio je kretanje ka šetalištu i reci. U snimku se kaže da je on došao do reke i da daljim radom nije uočen u bilo kojim drugim delovima grada. 

Dalje se navodi da je, lociranjem Matejevog telefona preko baznih stanica, indikativno kretanje jednog objekta u reci Savi. Vreme i trasa kretanja tog objekta se poklapa sa kretanjem Matejevog telefona. U pozadini snimka sa kamera, na kojem je prikazan taj objekat, vide se tramvajski most i Brankov most.

Poslednji prikazani kadar je ka ušću Save u Dunav. U njemu se vidi objekat koji se kreće niz reku, a vreme i mesto se poklapaju sa lokacijama Matejevog telefona. Hrvatska policija je najavila da će ponovo ispitati prijatelje nestalog mladića  i da će pritom uzeti u obzir i podatke s mobilnog telefona. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija