Aktuelno

Dvadeseti dan potrage za Splićaninom nestalim u Beogradu, oglasila se devojka koju je zvao u noći nestanka

Komentari

Autor: Euronews Srbija/J.Đ

19/01/2022

-

14:52

Dvadeseti dan potrage za Splićaninom nestalim u Beogradu, oglasila se devojka koju je zvao u noći nestanka
Dvadeseti dan potrage za Splićaninom nestalim u Beogradu, oglasila se devojka koju je zvao u noći nestanka - Copyright Euronews/Lana Lukić,nestali.gov.hr, Tanjug/Tara Radovanović, Strahinja Aćimović, E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Potraga za Matejem Perišem (27), Splićaninom nestalim u Beogradu noći između 30. i 31. decembra, traje već 20 dana. U međuvremenu se ova potraga proširila na Smederevo, Pančevo i Požarevac. Kako je saopštio MUP, uključeni su pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, policijske ispostave za bezbednost na rekama, pripadnici Žandarmerije, Policijske brigade i policijskih uprava Pančevo, Smederevo i Požarevac.

U međuvremenu, oglasila se i Splićanka Maja S. koju je Matej Periš zvao telefonom u noći nestanka, ali nije uspeo da je dobije. Naime, ona se takođe te večeri nalazila u Beogradu, a telefon joj je zvonio nekoliko sati pre nego što je Matej poslednji put snimljen na sigurnosnim kamerama.

"Žao mi je što se nisam javila, to mi je najveća muka od svega. Jer, da me je možda barem obavestio da dolazi u Beograd ja bih im rekla gde da idu, šta da rade", rekla je ona i pokazala da na telefonu od 30. decembra ima propušten poziv od Mateja Periša u 22.29.

Otac nestalog mladića juče je, posle još jednog sastanka sa predstavnicima beogradske i hrvatske policije, izjavio da se potraga "nastavlja najvišim intenzitetom". On je za hrvatski portal Indeks naveo kako mu je rečeno da se pretraga nastavlja i na kopnu i u vodi, ali i da su u toku druge istražne radnje neophodne da se reši slučaj.

Rekao je i da ostaje u Beogradu koliko god je potrebno, kako bi sačekao ishod slučaja i pomogao istražiteljima koliko može.

Iako je, prošlo već 20 dana, dodao je da se "budi i odlazi na spavanje sa nadom da će pronaći sina živog, koliko god ta nada bila mala". Takođe, zahvalio se svima koji rade na ovom slučaju, ali i koji "saosećaju i mole".

Šta se zna do sada?

Policijski službenici pregledali su stotine sati materijala, snimaka sa svih nadzornih kamera sa trase kretanja Periša i okoline i na osnovu njih napravili rekonstrukciju njegovog kretanja, od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 sati do momenta silaska do Save, u 1.52 sata posle ponoći, odakle mu se gubi svaki trag.

Na osnovu pregleda svih snimaka, jasno je da Matej, od trenutka izlaska iz Beton hale, sem taksiste koga je zaustavio i sa kojim je policija obavila razgovor, nije bio u kontaktu i interakciji ni sa jednom drugom osobom, stoji u saopštenju MUP, koji je objavio rekonstrukciju trase kretanja Mateja Periša, kako bi utvrdili na kojim mestima se definitivno nalazio nestali mladić noći između 30. i 31. decembra.

Navodi se kako je on napustio "Gotik" i izašao iz Beton Hale u 01.43 časova. Nakon toga uočen je na kameri kako se kreće ka Karađorđevoj ulici. On je nastavio kretanje ka Brankovom mostu i sledeća lokacija na kojoj je uočen je Karađorđeva ulica, nakon njegovog prolaska ispod Brankovog mosta.

Na tom mestu je jedina njegova interakcija sa bilo kim na trasi njegovog kretanja. Pokušao je da uđe u taksi. Taksista je identifikovan, ali je rekao da je već imao zakazanu vožnju i da zato nije mogao da primi Mateja.

Zatim je Periš nastavio kretanje niz Karađorđevu ulicu, iz koje je skrenuo u Travničku, ka mestu na kojem se ta ulice seče sa ulicom Braće Krsmanović. Sve vreme se kretao sam, i ne postoje indicije da je bilo nečega nasilnog tokom njegovog kretanja. U jednom trenutku se pojavio na snimku u Ulici braće Krsmanović, ali je isključeno njegovo vraćanje uz tu ulicu, kao i uz Travničku.

Prinskrin/Youtube/MUP Republike Srbije

 

Sledeća lokacija na kojoj je uočen Periš je na promenadi kod restorana Savanova. Pošto sat na nadzornim kamerama nije pomeren posle prelaska na zimsko računanje vremena, utvrđeno je da je realno vreme u kojem je on uočen 1.51.

Navodi se i kako se kretao oko restorana. Njegova silueta je uočena iza žive ograde i nastavio je kretanje ka šetalištu i reci. U snimku se kaže da je on došao do reke i da daljim radom nije uočen u bilo kojim drugim delovima grada. 

Dalje se navodi da je, lociranjem Matejevog telefona preko baznih stanica, indikativno kretanje jednog objekta u reci Savi. Vreme i trasa kretanja tog objekta se poklapa sa kretanjem Matejevog telefona. U pozadini snimka sa kamera, na kojem je prikazan taj objekat, vide se tramvajski most i Brankov most.

Poslednji prikazani kadar je ka ušću Save u Dunav. U njemu se vidi objekat koji se kreće niz reku, a vreme i mesto se poklapaju sa lokacijama Matejevog telefona. Hrvatska policija je najavila da će ponovo ispitati prijatelje nestalog mladića  i da će pritom uzeti u obzir i podatke s mobilnog telefona. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija