Aktuelno

Potraga za nestalim mladićem proširena na tri opštine: Otac Mateja Periša ističe da mu je sin delovao pribrano

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/01/2022

-

18:35

Potraga za nestalim mladićem proširena na tri opštine: Otac Mateja Periša ističe da mu je sin delovao pribrano
Potraga za nestalim mladićem proširena na tri opštine: Otac Mateja Periša ističe da mu je sin delovao pribrano - Copyright Euronews Srbija, nestali.gov.hr, Tanjug/Darimir Banda

veličina teksta

Aa Aa

Potraga za Matejem Perišem (27), nestalim u Beogradu noći između 30. i 31. decembra, proširila se na Smederevo, Pančevo i Požarevac. U potragu, koja traje već 15 dana uključeni su pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, policijske ispostave za bezbednost na rekama, pripadnici Žandarmerije, Policijske brigade i policijskih uprava Pančevo, Smederevo i Požarevac, saopštio je MUP.

Nenad Periš, otac mladića smatra da Matej nije bio pod dejstvom narkotika te noći kada je nestao.

"Iskreno, non-stop razmišljam i svaki put dođem do nekog zaključka. Ne znam šta će biti epilog svega ovoga. Sagledavajući sve ono što smo videli svi mi po tim video kamerama i po svemu, vidljivo je da je Matej bio na ulici u majci s kratkim rukavima i da je trčao", rekao je Periš.

On kaže da je njegov sin na snimcima kamera delovao pribrano i da je znao šta želi da uradi i gde želi da ode, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Zaustavljao je taksi, pokušao je da uđe, kada je video da ne može da uđe, nije nastavljao već je došao do prednjeg sedišta i nešto je upitao taksistu i nakon toga je nastavio dalje. Sve to mi ukazuje da je u tim trenucima, ma koliko bio u slavlju i raspoloženju i ako je možda popio, znao šta radi. Nije bio obezglavljen da bi mogao uraditi nešto što se može očekivati od čoveka koji nema kontrolu nad sobom", dodaje on.

Policijski službenici pregledali su stotine sati materijala, snimaka sa svih nadzornih kamera sa trase kretanja Periša i okoline i na osnovu njih napravili rekonstrukciju njegovog kretanja, od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 sati do momenta silaska do Save, u 1.52 sata posle ponoći, odakle mu se gubi svaki trag.

Na osnovu pregleda svih snimaka, jasno je da Matej, od trenutka izlaska iz Beton hale, sem taksiste koga je zaustavio i sa kojim je policija obavila razgovor, nije bio u kontaktu i interakciji ni sa jednom drugom osobom, stoji u saopštenju MUP.

Nove spekulacije o motivima

Jednu od mnogih spekulacija o motivima izlaska mladića iz kluba preneo je danas hrvatski portal 24sata,  koji tvrdi da je poslednja osoba s kojom je Matej komunicirao, osim taksiste, bila sestra njegovog prijatelja, sa kojom se mladić navodno čuo neposredno pre nego što je napusto "Gotik".

Ona je, kako portal navodi, tada takođe bila u Beogradu, povodom dočeka Nove godine, ali njena poseta nije imala nikave veze sa putovanjem Matejevih prijatelja.

"Na Instagramu su videli da njihova poznanica objavljuje fotografije iz Beograda zbog čega joj se Matej javio porukom i zatim ju je nazvao. To je bilo oko 22 sata, a prepisku tog razgovora poslala je čak pre nekoliko dana i njegovim prijateljima kao dokaz da su to jedine informacije kojima ona raspolaže. Koliko je poznato, htela je da njegova i njena ekipa zajedno nastave provod te večeri, te da ih ona uputi u noćni život Beograda jer tamo poznaje jako mnogo ljudi i često je odlazila u Srbiju u noćne izlaske", prenosi 24sata pozivajući se na neimenovani izvor.

Istovremeno, Slobodna dalmacija prenosi da je kretanje mladića te večeri nalikovalo na trasu koju Gugl  mape nude kao put od mesta na kome se mladić nalazio do drugog lokala u Beogradu na vodi.

Borba protiv netačnih informacija – rekonstrukcija kretanja

MUP je pre dva dana objavio rekonstrukciju trase kretanja Mateja Periša, kako bi utvrdili na kojim mestima se definitivno nalazio nestali mladić noći između 30. i 31. decembra

"Na osnovu pregleda svih snimaka, jasno je da Matej, od trenutka izlaska iz Beton hale, sem taksiste koga je zaustavio i sa kojim je policija obavila razgovor, nije bio u kontaktu i interakciji ni sa jednim drugim licem. Naglašavamo da je u dosadašnjem toku istrage policija obavila razgovor sa Matejevim prijateljima koji su te večeri bili sa njim, osobljem kluba, svim svedocima i da je na osnovu svih izjava isključena svaka mogućnost da je njegovom nestanku prethodio sukob ili tuča", ističe se.

MUP Srbije

Matej je napustio "Gotik" i izašao iz Beton Hale u 01.43 časova. Nakon toga uočen je na kameri kako se kreće ka Karađorđevoj ulici. On je nastavio kretanje ka Brankovom mostu i sledeća lokacija na kojoj je uočen je Karađorđeva ulica, nakon njegovog prolaska ispod Brankovog mosta. Na tom mestu je jedina njegova interakcija sa bilo kim na trasi njegovog kretanja. Pokušao je da uđe u taksi. Taksista je identifikovan, ali je rekao da je već imao zakazanu vožnju i da zato nije mogao da primi Mateja.

Zatim je Periš nastavio kretanje niz Karađorđevu ulicu, iz koje je skrenuo u Travničku, ka mestu na kojem se ta ulice seče sa ulicom Braće Krsmanović. Sve vreme se kretao sam, i ne postoje indicije da je bilo nečega nasilnog tokom njegovog kretanja. U jednom trenutku se pojavio na snimku u Ulici braće Krsmanović, ali je isključeno njegovo vraćanje uz tu ulicu, kao i uz Travničku.

Sledeća lokacija na kojoj je uočen Periš je na promenadi kod restorana Savanova. Pošto sat na nadzornim kamerama nije pomeren posle prelaska na zimsko računanje vremena, utvrđeno je da je realno vreme u kojem je on uočen 1.51.

Matej se kretao oko restorana. Njegova silueta je uočena iza žive ograde i nastavio je kretanje ka šetalištu i reci. U snimku se kaže da je on došao do reke i da daljim radom nije uočen u bilo kojim drugim delovima grada. 

Dalje se navodi da je, locirtanjem Matejevog telefona preko baznih stanica, indikativno kretanje jednog objekta u reci Savi. Vreme i trasa kretanja tog objekta se poklapa sa kretanjem Matejevog telefona. U pozadini snimka sa kamera, na kojem je prikazan taj objekat, vide se tramvajski most i Brankov most.

Poslednji prikazani kadar je ka ušću Save u Dunav. U njemu se vidi objekat koji se kreće niz reku, a vreme i mesto se poklapaju sa lokacijama Matejevog telefona.

Hrvatska policija je najavila da će ponovo ispitati prijatelje nestalog mladića  i da će pritom uzeti u obzir i podatke s mobilnog telefona. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija