Aktuelno

Potraga za nestalim Splićaninom ušla u 14 dan: Šta je do sada utvrđeno, a šta predstavlja enigmu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/01/2022

-

17:22

Potraga za nestalim Splićaninom ušla u 14 dan: Šta je do sada utvrđeno, a šta predstavlja enigmu
Potraga za nestalim Splićaninom ušla u 14 dan: Šta je do sada utvrđeno, a šta predstavlja enigmu - Copyright Prinskrin/Youtube/MUP Republike Srbije, E-Stock, Tanjug/Tara Radovanović, nestali.gov.hr

veličina teksta

Aa Aa

Potraga za nestalim Splićaninom Matejom Perišem ušla je u četrnaesti dan. Ona je pokrenuta dan nakon što je u noći između 30. i 31. decembra izašao iz beogradskog kluba Gotik. O nestanku do sada nije bilo mnogo zvaničnih informacija, ali je slučaj zaokupio veliku pažnju javnosti u Srbiji i Hrvatskoj.

Upravo zbog raznih spekulacija i nagađanja o tome šta se dogodilo te noći i kako je Matej nestao, juče se oglasila najpre hrvatska, a dva sata kasnije i srpska policija sa novim detaljima. 

Prvi se obratio načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Antonio Gerovac koji je nakon završene dvodenve posete Beogradu juče održao konferenciju za novinare u Zagrebu gde je rekao da koordinacija sa srpskim kolegama postoji još od prijave nestanka, ali i naveo da, na osnovu podataka koji su do sada prikupljeni, nema indicija da nestanak Mateja Periša ima veze s nasiljem, kao se u pojedinim medijma nagađalo.

"Sve što je dokazni materijal ja ne smem da komentarišem. Žao mi je što se to objavljuje u medijima. Sve smo to pregledali. Srpska policija je napravila odličan posao kada je reč o praćenju kretanja Mateja Periša. To je preveliki posao, jer su se pregledali sekunde i sekunde snimaka", rekao je on. 

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da postoji snimak na kojem se vidi odevena osoba koja je došla do vode, ali je istakao da "ne postoji taj policajac koji sa sigunošću može da kaže da je Matej ušao u vodu".

"Mogu da kažem da postoje situacije i radnje koje upućuju na takve stvari, ali se proveravaju", rekao je Gerovac i dodao da će i prijatelji koji su te noći bili sa nestalim mladićem i koji su se nedavno vratili u svoju zemlju ponovo razgovarati sa hrvatskom policijom kako bi i njima izneli viđenje ovog događaja.

Dva sata nakon što je Gerovac održao konferenciju za medije, oglasio se i srpski MUP najpre saopštenjem, a onda i snimkom na kojem može da se vidi razrađena rekonstrukcija mogućeg kretanja netalog mladića. Kako su naveli u saopštenju, policijski službenici pregledali su stotine sati materijala, snimaka sa svih nadzornih kamera sa trase kretanja nestalog Mateja Periša, kao i njegove okoline i na osnovu njih napravili rekonstrukciju njegovog kretanja, i to od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 sati.

Kako izgleda rekonstrukcija kretanja?

Službenik MUP-a je u snimku koji je objavljen objasnio kako je rekonstruisano kretanje nestalog Splićanina i prikazao je snimke nadzornih kamera sa određenih lokacija. On je istakao da neki od snimaka koji su objavljeni u medijima nisu tačni.

Prva lokacija je kada je Periš izašao iz Beton hale u noći izumeđu 30. i 31. januara. Kako je objašnjeno, on je iz Beton hale krenuo u 1.43. Ističe se da je to utvrđeno i jedino validno, a da su sve ostalo spekulacije. Nakon toga uočen je na kameri kako se kreće ka Karađorđevoj ulici. Snimci pokazuju da je nastavio kretanje niz Karađorđevu ulicu ka Brankovom mostu. Većinu vremena je Matej trčao, ali je policija ustanovila da pre i posle njega nema nikoga ko bi ga eventualno jurio.

On je nastavio kretanje ka Brankovom mostu i sledeća lokacija na kojoj je uočen je Karađorđeva ulica, nakon njegovog prolaska ispod Brankovog mosta. Na tom mestu je jedina njegova interakcija sa bilo kim na trasi njegovog kretanja. Pokušao je da uđe u taksi. Taksista je identifikovan, ali je rekao da je već imao zakazanu vožnju i da zato nije mogao da primi Mateja.
Zatim je Periš nastavio kretanje niz Karađorđevu ulicu, iz koje je skrenuo u Travničku, ka mestu na kojem se ta ulice seče sa ulicom Braće Krsmanović. Sve vreme se kretao sam, i ne postoje indicije da je bilo nečega nasilnog tokom njegovog kretanja. U jednom trenutku se pojavio na snimku u Ulici braće Krsmanović, ali je isključeno njegovo vraćanje uz tu ulicu, kao i uz Travničku.

Sledeća lokacija na kojoj je uočen Periš je na promenadi kod restorana Savanova. Pošto sat na nadzornim kamerama nije pomeren posle prelaska na zimsko računanje vremena, utvrđeno je da je realno vreme u kojem je on uočen 1.51.

MUP Srbije

Matej se kretao oko restorana. Njegova silueta je uočena iza žive ograde i nastavio je kretanje ka šetalištu i reci. U snimku koji je objavio MUP se kaže da je on došao do reke i da daljim radom nije uočen u bilo kojim drugim delovima grada. 

Dalje se navodi da je, lociranjem Matejevog telefona preko baznih stanica, indikativno kretanje jednog objekta u reci Savi. Vreme i trasa kretanja tog objekta se poklapa sa kretanjem Matejevog telefona. U pozadini snimka sa kamera, na kojem je prikazan taj objekat, vide se tramvajski most i Brankov most.

Poslednji prikazani kadar je ka ušću Save u Dunav. U njemu se vidi objekat koji se kreće niz reku, a vreme i mesto se poklapaju sa kretanjem Matejevog telefona.

Dodaje se da je pregledan sav raspoloživi video-nadzor sa novobeogradske strane i ka Pančevačkom mostu i da Matej nije uočen. Zbog tih indicija se pretražuju obale Save i Dunava, a potraga traje ne samo na vodotokovima, nego i na široj teritoriji Beograda, a sve informacije se proveravaju.

Potraga i dalje traje

Međutim, uprkos ovim zvaničnim saopštenjima o trentunim rezultatima istrage, i dalje je mnogo nepoznanica. Svi se pitaju šta je prethodilo odluci Mateja Periša da izađe iz beogradskog kluba i kuda se, u majci sa kratkim rukavima, zaputio te decembarkse noći.

O onome što se događalo u klubu pre nestanka gotovo da nema informacija. One su veoma nejasne, piše hrvatski portal Index

Mediji su pisali i da su Matejevi prijatelji rekli da su počeli da ga traže po klubu i da su na izlazu shvatili da je njegova jakna ostala u garderobi. Iz Hrvatske policije je juče potvrđeno da su oni prošli poligraf, a 3. januara su napustili Srbiju.

Inače, Matejeva devojka je za hrvatske medije rekla je da ju je Matej poslednji put zvao oko 21.30 i da joj je tada poslao snimak sa večere sa prijateljima.

Jedan od predmeta koji bi mogao da bude važan trag je Matejev mobilni telefon. Mediji su u jednom trenutku preneli da je "uhvaćen" signal telefona kod Velikog ratnog ostrva, ali je Matejev otac Nenad Periš to demantovao.

"Nemam informaciju da je pronađen mobilni telefon. O svemu sam razgovarao sa predstavnicima policije Srbije i Hrvatske i oni su me upoznali sa svim postupcima koji se obavljaju i istražnim radnjama", rekao je Nenad Periš za hrvatski Dnevnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija