Aktuelno

Hrvatska policija o nestalom Splićaninu: Postoji radna verzija o onome što se dogodilo, nema indicija o nasilju

Komentari

Autor: Euornews Srbija

12/01/2022

-

12:22

Hrvatska policija o nestalom Splićaninu: Postoji radna verzija o onome što se dogodilo, nema indicija o nasilju
Hrvatska policija o nestalom Splićaninu: Postoji radna verzija o onome što se dogodilo, nema indicija o nasilju - Copyright Euronews Srbija, nestali.gov.hr

veličina teksta

Aa Aa

Ekipa hrvatske policije boravila je prethodnih dana u Beogradu povodom slučaja nestanka Splićanina Mateja Periša. Oni su razgovarali sa kolegama iz Srbije, a načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Antonio Gerovac je rekao da koordinacija postoji još od prijave nestanka. Dodao je da postoji radna verzija onoga što se dogodilo, kao i da, na osnovu podataka koji su do sada prikupljeni, nema indicija da je nestanak ima veze s nasiljem.

Antonio Gerovac je na konferenciji za novinare rekao da se koordinacija odvija svakodnevno putem međunarone policijske saradnje, ali i putem komunikacionih kanala.

"Dva dana smo proveli u Beogradu sa kolegama iz srpske policije, gde smo razmenili sva saznanja koja smo prikupili. Ali uglavnom smo se fokusirali na ono što je srpska policija preduzimala", rekao je i istakao da je sa profesionalne i stručne strane srpska policija preduzela apsolutno sve radnje koje su bile potrebne i da su angažovane sve raspoložive snage.  

Gerovac je rekao i da je intenzitet traganja za Matejem Perišom i dalje onakav kakav je bio i prvog dana.

"Tokom našeg boravka u Beogradu nas je primio i ministar Vulin koji je pružio apsolutno sve moguće informacije koje je hrvatska policija tražila od kolega koji se bave tim slučajem. Na sastanku je bio prisutan i otac nestalog Mateja, koga smo izvestili o svemu što je preduzeto i što je utvrđeno do tog dana", rekao je.

Kako je dodao, kontakti će se nastaviti, i nada se da će uskoro doći do raspleta događaja. Na pitanje da li policija Srbije ima radnu verziju o tome šta se dogodilo, Gerovac je rekao da ima i da je preduzeto sve što se moglo preduzeti kada je reč o pretrazi terena, obradi video-materijala.  

"Postoji radna verzija onoga što se dogodilo. Razumećete, ne mogu detaljno o tome govoriti, vodi se istraga", rekao je.

"Nema indicija o nasilju"

Gerovac je naveo i da, na osnovu onoga što je do sada prikupljeno, nema indicija da Matejev nestanak ima veze sa nasiljem.

"Sve što je dokazni materijal, među njima je i snimak, ja ne smem da komentarišem. Žao mi je što se to objavljuje u medijima. Sve smo to pregledali. Srpska policija je napravila odličan posao kada je reč o praćenju kretanja Mateja Periša. To je preveliki posao, jer su se pregledali sekunde i sekunde snimaka", dodao je on.

Naveo je da je nezahvalno da komentariše pisanje medija, ali i da zbog istrage koja se vodi u dve zemlje ne može da iznosi nikave detalje, a ni konkretnije komentare o celom slučaju. Kaže i da je je provereno Matejevo kretanje od izlaska iz kluba, do ulaska u vodu.

"Sati i sati materijali su se pregledali. Proveravali su se i mnogi snimci na kojima se on nije video kako bi se stekla šira slika. Sve je izanalizirano, rezultati se i dalje obrađuju i pregledavaju i prosleđuju se nadležnom tužilaštvu", rekao je on.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je i da postoji snimak na kojem se vidi da se neko nalazio u vodi, ali da se i on detaljno proverava.

"Mi možemo da kažemo da osoba koja je odevena kao on došla do vode. Međutim, ne postoji taj policajac koji sa sigunošću može da kaže da je on ušao u vodu. Mogu da kažem da postoje situacije i radnje koje upućuju na takve stvari, ali se proveravaju", rekao je Gerovac.

Kada je reč o Matejevim prijateljima koji su se vratili u Hrvatsku, Graovac je naveo da će hrvatska policija preduzeti određene radnje u odnosu na njih, kako je rekao, isključivo iz razloga da se pojasne određene stvari koje mogu biti od pomoći.

Napomenuo je da će policija sa njima razgovarati dok god smatra da za to ima potrebe i da je tačno da su oni ispitani na poligrafu. Takođe, rekao je i da policija Srbije ima svu tehniku kada je reč o lociranju mobilnog telefona i da će se deo obrade telefona obaviti u Hrvatskoj.

Na pitanje o "misterioznim Zadranima" koji se pominju da su bili u klubu, rekao je da će se tek utvrditi da li je to istina.

Delegacija iz Hrvatske bila dva dana u Srbiji

Podsetimo, visoka delegacija hrvatske policije boravila je u Srbiji dva dana na inicijativu premijera Andreja Plenkovića. U Beogradu je tim hrvatskih istražitelja razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom i sa njim podelio dokaze i informacije o dosadašnjoj istrazi. 

O ovome se i juče oglasio ministar Vulin koji je rekao da policija nastavlja da traži nestalog mladića kao i da se sve obale i dalje pretražuju.

"Pripadnici MUP-a iskreno i uporno rade na ovome, voleli bismo da ga nađemo živog i zdravog. Nastavljamo da pretražujemo Savu, delove Dunavskog akvatorijuma, uključili smo sonare, termoviziju, ronioce", rekao je Vulin tada za Pink. On je takođe istakao da potraga nije prekidana ni za Novu godinu, ni za Božić i da će biti nastavljena, jer je svaki sekund je važan, kao i da se proveravaju sve informacije koje o ovom slučaju stižu do MUP-a.

Da policija ne prekida potragu pre dva dana je za Euronews Srbija potvrdio i otac nestalog mladića Nenad Periš koji je rekao da očekuje sastanak sa predstavnicima policije, što se zapravo i obistinilo, jer je on i prisustvovao sastnaku koji je održan odmah nakon što je visoka delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske stigla u Beograd. Njih je tada primio ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Policijske uprave za grad Beograd i pomoćnik direktora policije Veselin Milić.

"Razgovarao sam i sa Nenadom Perišem i članovima visoke delegacije hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova koji su došli da se upoznaju sa slučajem", potvrdio je Vulin i dodao da se nada da su pripadnici hrvatskog MUP-a zadovoljni istragom koja se sprovodi u Srbiji.

Ovo je potvrdio i sam Periš koji je rekao da mu je srpski ministar lično obećao da će istraga o ovom slučaju biti nastavljena istim intenzitetom. To mu je, kaže, ponovio i načelnik Policijske uprave Beograda.

"Nije jednostavno pod ovakvim uslovima raditi, ali dobili smo takvo obećanje i video sam njihov angažman u tome da se postupak dovede do kraja, kakav god on bio", rekao je Nenad Periš za hrvatski portal Dnevink.

Rekao je i da nema nikakve informacije da je pronađen signal ili Matejev mobilni telefon, kako su o tome pisali neki beogradski mediji.

"Nemam informaciju da je pronađen mobilni, bio sam juče s beogradskim policajcima, bio je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, dva predstavnika MUP-a Hrvatske iz krim-policije, oni su me upoznali sa svim postupcima koji se obavljaju i istražnim radnjama", rekao je Nenad Periš za Dnevnik.

Izašao iz kluba i od tada mu se gubi svaki trag

Podsetimo, Matej Periš poslednji put je viđen 31. decembra oko 2.30 sati ujutru kako izlazi iz beogradskog kluba Gotik kod Beton hale. Od tada mu se gubi svaki trag, kao i signal na mobilnom telefonu. Prijatelji sa kojima je došao u Beograd na proslavu Nove godine prijavili su njegov nestanak 31. decembra u 18 sati.

Njegov otac, koji je odmah nakon što je saznao da mu je sin nestao, došao u Beograd naveo je da su se poslednji put čuli 30. decembra oko 17 sati i da nije primetio ništa neobično tokom razgovora.

"Ništa nije ukazivalo da će dogoditi ovo što se dogodilo. Voleo je život, bio je skiper na brodovima, imao je devojku u Splitu", navodi Periš. On se po dolasku u Srbiju zahvalio policiji koja traga za njegovim sinom i pozvao sve ljude koji imaju bilo kakvu informaciju da se jave i pomognu u potrazi.

Matejev otac je tada izjavio za hrvatske medije da će se iz Beograda vratiti sa sinom, i da svi koji imaju decu razumeju o čemu govori.

Komentari (0)

Srbija