Aktuelno

Otac Mateja Periša očekuje sastanak sa predstavnicima MUP-a Srbije, ekipa hrvatske policije na putu za Beograd

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/01/2022

-

12:38

Otac Mateja Periša očekuje sastanak sa predstavnicima MUP-a Srbije, ekipa hrvatske policije na putu za Beograd
Otac Mateja Periša očekuje sastanak sa predstavnicima MUP-a Srbije, ekipa hrvatske policije na putu za Beograd - Copyright Euronews/Lana Lukić, Euronews Srbija, nestali.gov.hr

veličina teksta

Aa Aa

Nenad Periš, otac nestalog Splićanina Mateja Periša, rekao je za Euronews Srbija da nema nikakvih novih informacija o svom dvadesetsedmogodišnjem sinu koji je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra. Kako kaže, nada da će se danas čuti ili videti sa pripadnicima MUP-a Srbije, kao i da će ga oni obavestiti o tome kako dalje teče potraga za Matejem.

Kako je ranije rekao, ništa nije ukazivalo na to će njegov sin nestati na ovaj način, jer kako kaže, bio je pun planova za budućnost.

"Znao sam gde ide i sa kim u Beograd, ništa nije ukazivalo na ovu neverovatnu situaciju. Nisam mogao predvideti da bi se nešto ovako moglo dogoditi", rekao je prethodno Periš za Pink i dodao da je savetovao sina da dočeka Novu godinu negde bliže.

Kako je naveo, on se čuo sa Matejem pre nego što je prešao granicu, da bi sutradan saznao da mu je sin nestao.

"Ubija me vreme, analiziram situaciju, nešto se moralo dogoditi u svemu tome, ili samo Mateju ili nešto drugo. Nadam se da ću se sa Matejem vratiti u Split", rekao je otac nestalog mladića.

Plenković: Ekipa Hrvatske policije na putu za Beograd

U međuvremenu je hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio da je od ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića zatražio da u Beograd uputi ekipu hrvatske policije, koja bi pomogla u potrazi za Matejem Perišem i dodao da su oni na putu.

On je kazao da se sve vreme radi na dva načina.

"Jedan, direktni razgovori s policijom, drugo su diplomatsko-konzularne aktivnosti koje naša ambasada provodi sa srpskim vlastima", rekao je Plenković i dodao da treba zahvaliti srpskoj policiji na trudu u pronalasku nestalog Splićanina.

"Na ovaj način želimo dati dodatni naglasak da damo zajednički doprinos u potrazi za Matejem", rekao je hrvatski premijer, preneo je zagrebački portal Index.

Za njega je, kaže, bitno da porodica i javnost dobiju celovitu informaciju, da se svi elementi istraže do kraja. Dodao je da se još mnogo toga ne zna.

Nestali mladić se traži i na kopnu

Nenad Periš je za Slobodnu dalmaciju rekao da ne postoji nikakav realan dokaz da je njegov sin zaista ušao u reku Savu jer, kako kaže, nije pronađen ni jedan fizički dokaz koji bi na to ukazivao.

"Nema dokaza da je završio u reci, ali reka se nalazi uz područje na kojem je on bio prisutan, ali takođe to je deo koji nije lako istražiti. Znam da se pored reke istražuje i kopno", rekao je Periš i dodao da ga policija do sada nije pozivala ni na kakvo prepoznavanje u vezi sa ovim slučajem.

Kaže da je čuo da je pre njegovog nestanka upao u verbalni sukob sa nekoliko mladića, ali kako kaže, nema informaciju da je to moglo da eskalira toliko da on nestane.

"Što se tiče navodnog sukoba sa ljudima iz Zadra, u tom klubu, koliko su mi rekli njegovi prijatelji, nije to bilo ništa ozbiljno. Više se radilo o nekvom verbalnom sukobu. Nemam saznanja da je u klubu bilo bilo kakvog fizičkog sukoba", rekao je on.

Kako je dalje naveo, ne želi da se meša u istragu MUP-a Srbije, ali i da ga ne zanimaju razne teorije zavere i komentari koji se pojavljuju na društvenim mrežama i medijima.

Periš je sinoć za HRT otkrio da je sa MUP-om u Srbiji ranije razgovarao o mogućnosti da se zatraži pomoć drugih zemalja koje na raspolaganju imaju satelitske snimke lokacija na kojima je poslednji put viđen njegov sin.

"Pre nekoliko dana smo pričali o tome i kao neko kome je dete nestalo i o tome razmišlja 24 sata pitao sam ih da li postoji mogućnost da se provere i satelitski snimci, ukoliko ih poseduju druge zemlje, da bi mogli da ih pogledamo ili da pratimo trag mobilnog do trenutka kada je on isključen. Znam da ovo nije moj posao, ovo samo ja razmišljam kao otac", rekao je on za HRT.

Izašao iz kluba i nestao

Podsetimo, Matej Periš poslednji put je viđen 31. decembra oko 2.30 sati ujutru kako izlazi iz beogradskog kluba Gotik kod Beton hale. Od tada mu se gubi svaki trag, kao i signal na mobilnom telefonu. Prijatelji sa kojima je došao u Beograd na proslavu Nove godine prijavili su njegov nestanak 31. decembra u 18 sati.

Njegov otac, koji je odmah nakon što je saznao da mu je sin nestao, došao u Beograd naveo je da su se poslednji put čuli 30. decembra oko 17 sati i da nije primetio ništa neobično tokom razgovora.

"Ništa nije ukazivalo da će dogoditi ovo što se dogodilo. Voleo je život, bio je skiper na brodovima, imao je devojku u Splitu", navodi Periš. On se po dolasku u Srbiju zahvalio policiji koja traga za njegovim sinom i pozvao sve ljude koji imaju bilo kakvu informaciju da se jave i pomognu u potrazi.

Matejev otac je tada izjavio za hrvatske medije da će se iz Beograda vratiti sa sinom, i da svi koji imaju decu razumeju o čemu govori.

Ukoliko imate informacije o Mateju Perišu, javite ih u najbližu policijsku stanicu ili na broj telefona 192.

Komentari (0)

Srbija