Aktuelno

Šesti dan potrage za mladićem iz Splita, otac: Ne spavam od kada se ovo dogodilo, ovo ne bih poželeo nikome

Komentari
Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Policija već šesti dan intezivno traga za mladićem iz Splita Matejem Perišom (27) koji je nestao u noći između 30. i 31. decembra. On je poslednji put viđen kako oko 2.30 sati ujutru izlazi iz beograskog kluba Gotik. Više javno Tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je obavešteno o svim merama i radnjama iz njihove nadležnosti koje se odnose na potragu za 27-godišnjim Splićaninom, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

U pitanju su DNK naredbe za izuzimanje tragova, koji bi trebalo da doprinesu sklapanju mozaika i rasvetljavanju nestanka Mateja Periša, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Nestao je u novi 30. na 31. decembar i nakon toga mu se gubi svaki trag kao i signal na mobilnom telefonu, piše Jutarnji. O mladiću sve ovo vreme nema ni traga, ni glasa. U medijima se pojavljuju spekulacije da je uočen ne nekim mestima, navodno su ga snimile kamere, ali za sada ništa zvanično nije potvđeno. Od juče u potragu su se uključili i ronioci Žandarmerije.

O njegovom nestanku se mnogo piše kako u sprskim, tako i hrvatskim medijima, uglavnom slično ali ono na šta Slobodna Dalmacija posebno ukazuje je to što je njegov nestanak prijavljen 16 sati kasnije, nakon čega se i zahuktala opsežna potraga za nestalim Splićeninom. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Hrtvaski i srpski mediji objavili su tada da je njegov otac Nenad Periš, čim je čuo vest o nestanku, odmah krenuo za Beograd kako bi pomogao u potrazi za Matejem. U međuvremenu su se u medijima pojavili snimci sa nadzornih kamera o kojima se MUP nije oglašavao, pa nema zvanične potvrde da je na njima zaista nestali Splićanin. 

Usledili su i navodi svedoka o tome da je "mladić plave kose i plavih očiju sa splitskim naglaskom viđen na području Rume", međutim, nekon provere, MUP je ovu informaciju dematovao.

Euronews/Lana Lukić

 

Tada su u medijima počeli da se pojavljuju pomenuti snimci, a otac Mateja Periša je rekao da je na nekim od snimaka njegov sin. Na jednom snimku se vidi i kako u Karađorđevoj ulici ispod Brankovog mosta muškarac navodno zaustavlja taksi i pokušava da uđe u automobil, ali ne uspeva u toj nameri. Mediji pišu da policija sada traga za tim vozačem kako bi utvrdili da li je zaista razgovarao sa Matejom.

Nenad Periš je rekao i da se na društvenim mrežama pojavio niz drugih informacija, pa i snimaka za koje kaže da stvaraju konfuziju, te apeluje da se ne ometa istraga. 

"Ovo ne bih poželeo nikome, ni najvećem neprijatelju"

Matejev otac koji je došao u nedelju u Beograd kako bi pomogao policiji u potrazi, kaže da će u glavnom gradu Srbije ostati sve dok ne sazna šta se dogodilo njegovom sinu.

"Mateja želim da vratim kući na bilo koji način i do tada ću ostati tu. Sudbina ili ne znam šta je, to se dogodilo. Šta se dogodilo, to niko ne zna. Ja sam spreman na sve i samo želim da saznam istinu i da svoje dete odvedem kući makar mi bilo zadnji put", rekao je Nenad Periš za HRT.
Kako je rekao, lakše bi mu bilo da dođe do taksi vozača koji je navodno odbio da poveze njegovog sina.

Tanjug/Dragan Kujundžić, Tara Radovanović, Euronews/Printscreen, nestali.gov.hr

 

"Bolje bi bilo da ga je primio u taksi, jer bi mi sada znali puno više. Ne znam ni je li Matej jaknu ostavio da bi se vratio u klub, ne znam zašto je nije poneo. Znam samo da je naručio bocu pića za svoj sto koju je platio i da je nakon toga ustao i izišao iz kluba", rekao je za Slobodnu Dalmaciju Periš.

"Ne spavam nikako od kada se ovo dogodilo. U Beogradu oči nisam sklopio ni trena, a ležim sa njegovom jaknom u zagrljaju jer tako osećam njegove mirise i to mi daje snagu. Ovo ne bih poželeo nikome, ni najvećem neprijatelju", rekao je Periš.

Vulin: Postoje određena saznanja, učinićemo sve da ga nađemo

Ministarstvo unutrašnjih poslova će učiniti sve da pronađe nestalog Splićanina Mateju Periša, poručio je danas ministar Aleksandar Vulin i naveo da postoje određena saznanja o nestanku 27-godišnjeg mladića, ali da će konačan ishod prva saznati njegova porodica.

"Ako se potvrdi dobro i loše, prvo će porodica saznati šta god da je, a tek onda javnost. Nije to medijska senzacija", rekao je Vulin za TV Pink i dodao da se neće odustati od potrage.

Euronews/Lana Lukić

 

On je ukazao, međutim, da je nestanak mladića kasno prijavljen, ali da su sve kamere proverene i da svi operativci rade svoj posao.

"Onog trenutka kada smo dobili prijavu, prepoznali smo koliko je to značajno, jedan mladi život je ugrožen", istakao je Vulin.

On je rekao da su operativci razgovarali sa mladićevim ocem Nenadom Perišem više puta, kao i sa njegovim prijateljima, konobarima, obezbeđenjem iz klubova, te da žandarmerija sa svojim roniocima istražuje teren. Dodao je da se isključuje sukob unutar kluba i da ne želi ništa više od toga da govori. On je, kako javlja reporterka Euronews Srbija, danas bio na jednom od čamaca koji su tragali za mladićem iz Splita.

Jončić: Radimo generalnu pretragu terena

Igor Jončić iz Mreže za opasnost Srbije, koja učestvuje u potrazi za nestalim Splićaninom Matejom Perišem, izjavio je sinoć za Tanjug da se radi generalna pretraga terena, ali da za sada nisu našli nikakav trag niti bilo šta što bi ih uputilo na to da su na pravom putu. Jončić je rekao da će se najverovatnije danas nastaviti sa pretragom, nakon brifinga na kojem će se izvršiti procena situacije.

Na pitanje novinara koliko je moguće da se u ovakvim uslovima neka osoba održi u životu, s obzirom na to da je noću jako hladno, pogotovu kod reke, on je rekao da, "ako je u pitanju ono o čemu se priča u medijima, onda je situacija vrlo jasna".

Euronews/Lana Lukić

 

"Nije više reč da li se nešto održava ili ne, nego kada će taj neko biti pronađen i na kom mestu. To je glavna tema za sada i u svim medijima i to je informacija koju smo mi preliminarno dobili i koje se držimo. Radimo generalnu pretragu terena u nadi da ćemo naći bilo šta", rekao je Jončić.

On je dodao da su u komunikaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i da njima prosleđuju sve informacije od značaja.

"Za sada nismo našli nikakv trag ili bilo šta što bi upućivalo na to da smo na pravom putu", naveo je Jončić.

Istakao je da je pretraga vršena i u delu terena koji je bio nepristupačan.

"Koristili smo užad za spuštanje niz bedeme kako bismo mogli da priđemo bliže delu gde je manji deo šume koji je polupotopljen i kako nam ne bi bilo šta promaklo", naveo je Jončić.

Naglasio je da se situacija na reci menja iz sata u sat, kao i nivo vodostaja i poručio da se stalno obilaze najisturenije lokacije, "koje mogu da budu relevatne za pronalazak bilo čega".

Poslednje saopštenje MUP-a

Povodom misterioznog nestanka Splićanina u utorak se oglasio i MUP Srbije, koji tvrdi da policija danonoćno traga za njim i preduzima sve mere i radnje iz svoje nadležnosti.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova od trenutka prijave nestanka hrvatskog državljanina Mateja Periša (27) u Beogradu danonoćno tragaju za njim i preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi što pre pronašli mladića", navodi se u saopštenju MUP.

U potrazi za neprekidno učestvuju pripadnici svih nadležnih organizacijskih jedinica, među kojima su Uprava kriminalističke policije Policijske uprave za grad Beograd, Policijska ispostava za sigurnost na rekama, sve policijske stanice na teritoriji grada.

Matejevi prijatelji se vratili u Hrvatsku

Prijatelji Mateja Periša juče su se vratili u Hrvatsku, a pre nego što su napustili Srbiju, išli su na poligrafsko ispitivanje, otrkio je otac nestalog mladića. 

"Matejevi prijatelji su otišli, prvo za Zagreb pa onda za Split. Koliko ja znam, poligrafski su ispitani. Imam tu informaciju, ali je nisam dodatno proveravao u policiji. Oni su prijatelji, najbolji prijatelji mog Mateja. Poznaju se od srednje škole i ja u njih ne sumnjam. Ne mislim da su oni napravili nešto loše, to vam govorim kao otac", rekao je Nenad za hrvatski portal Index.

Na pitanje jesu li mogli brže, bolje i preciznije da reaguju kada je u pitanju Matejev nestanak, Nenad je za Slobodnu Dalmaciju odgovorio: "U te momke i njihove namere nikada nisam posumnjao jer su to Matejevi najbolji prijatelji iz detinjstva. Video sam tu utučenu decu po dolasku u Beograd, plakali su ispred mene i sa mnom. Nije fer govoriti jesu li mogli bolje ili gore. Postupili su iskreno i kako su mislili da je najbolje, a u njihove namre nikada nisam ni posumnjao".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija