Aktuelno

MUP napravio rekonstrukciju kretanja Mateja Periša, objavljeni snimci sa ključnih lokacija

Komentari

Autor: Euoronews Srbija

12/01/2022

-

14:35

MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Policijski službenici pregledali su stotine sati materijala, snimaka sa svih nadzornih kamera sa trase kretanja nestalog Mateja Periša, kao i njegove okoline i na osnovu njih napravili rekonstrukciju njegovog kretanja, i to od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 sati do momenta silaska do Save, u 1.52 sata posle ponoći, odakle mu se gubi svaki trag, sapšteno je danas iz MUP-a.

"Na osnovu pregleda svih snimaka, jasno je da Matej, od trenutka izlaska iz Beton hale, sem taksiste koga je zaustavio i sa kojim je policija obavila razgovor, nije bio u kontaktu i interakciji ni sa jednim drugim licem", navodi se u saopštenju.

Kako izgleda rekonstrukcija kretanja?

Kako izgleda rekonstrukcija kretanja koju su napravili pripadnici MUP-a Srbije? Službenik MUP-a je u snimku koji je objavljen objasnio kako je rekonstruisano kretanje nestalog Splićanina i prikazao je snimke nadzornih kamera sa određenih lokacija. On je istakao da neki od snimaka koji su objavljeni u medijima nisu tačni.

Prva lokacija je kada je Periš izašao iz Beton hale u noći izumeđu 30. i 31. januara. Kako je objašnjeno, on je iz Beton hale krenuo u 1.43. Ističe se da je to utvrđeno i jedino validno, a da su sve ostalo spekulacije.

Nakon toga uočen je na kameri kako se kreće ka Karađorđevoj ulici. Snimci pokazuju da je nastavio kretanje niz Karađorđevu ulicu ka Brankovom mostu. Većinu vremena je Matej trčao, ali je policija ustanovila da pre i posle njega nema nikoga ko bi ga eventualno jurio.

On je nastavio kretanje ka Brankovom mostu i sledeća lokacija na kojoj je uočen je Karađorđeva ulica, nakon njegovog prolaska ispod Brankovog mosta. Na tom mestu je jedina njegova interakcija sa bilo kim na trasi njegovog kretanja. Pokušao je da uđe u taksi. Taksista je identifikovan, ali je rekao da je već imao zakazanu vožnju i da zato nije mogao da primi Mateja.

Zatim je Periš nastavio kretanje niz Karađorđevu ulicu, iz koje je skrenuo u Travničku, ka mestu na kojem se ta ulice seče sa ulicom Braće Krsmanović. Sve vreme se kretao sam, i ne postoje indicije da je bilo nečega nasilnog tokom njegovog kretanja. U jednom trenutku se pojavio na snimku u Ulici braće Krsmanović, ali je isključeno njegovo vraćanje uz tu ulicu, kao i uz Travničku.

Sledeća lokacija na kojoj je uočen Periš je na promenadi kod restorana Savanova. Pošto sat na nadzornim kamerama nije pomeren posle prelaska na zimsko računanje vremena, utvrđeno je da je realno vreme u kojem je on uočen 1.51.

Matej se kretao oko restorana. Njegova silueta je uočena iza žive ograde i nastavio je kretanje ka šetalištu i reci. U snimku se kaže da je on došao do reke i da daljim radom nije uočen u bilo kojim drugim delovima grada. 

Dalje se navodi da je, locirtanjem Matejevog telefona preko baznih stanica, indikativno kretanje jednog objekta u reci Savi. Vreme i trasa kretanja tog objekta se poklapa sa kretanjem Matejevog telefona. U pozadini snimka sa kamera, na kojem je prikazan taj objekat, vide se tramvajski most i Brankov most.

Poslednji prikazani kadar je ka ušću Save u Dunav. U njemu se vidi objekat koji se kreće niz reku, a vreme i mesto se poklapaju sa kretanjem Matejevog telefona.

Dodaje se da je pregledan sav raspoloživi video-nadzor sa novobeogradske strane i ka Pančevačkom mostu i da Matej nije uočen. Zbog tih indicija se pretražuju obale Save i Dunava, a potraga traje ne samo na vodotokovima, nego i na široj teritoriji Beograda, a sve informacije se proveravaju.

"Isključena mogućnost sukoba ili tuče"

Kako je naglašeno u saopštenju MUP-a, u dosadašnjem toku istrage policija je obavila razgovor sa Matejevim prijateljima koji su te večeri bili sa njim, osobljem kluba, svim svedocima i da je na osnovu svih izjava isključena svaka mogućnost da je njegovom nestanku prethodio sukob ili tuča.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, različitih organizacionih jedinica, već 13 dana kontinuirano tragaju za Matejem Perišem, i od trenutka prijave nestanka, 31. decembra prošle godine, ulažu maksimalne napore i preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi mladića pronašli. U potragu su između ostalih uključeni pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, kojoj je nestanak i prijavljen, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, pripadnici Žandarmerije, Policijske brigade kao i pripadnici policijskih uprava Pančevo, Smederevo i Požarevac. U cilju pronalaska Mateja Periša preko Interpola obaveštene su i policije zemalja u okruženju", rečeno je iz MUP-a.

Takođe, oni su apelovali na medije i pozvali ih da se zbog osetljivosti teme, saosećanja sa roditeljima i porodicom nestalog mladića kao i zbog remećenja daljeg toka istrage, ne šire dezinformacije i ne plasiraju neproverene snimke kojima insinuiraju navodne scenarije koji su prethodili nestanku.

O slučaju se danas oglasila i hrvatska policija. Načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Antonio Gerovac rekao je da su u prethodna dva dana hrvatska i srpska policija razmenili neophodne informacije koje se tiču slučaja nestalog mladića iz Splita. On je rekao da koordinacija postoji još od prijave nestanka i takođe potvrdio da postoji radna verzija onoga što se dogodilo, kao i da, na osnovu podataka koji su do sada prikupljeni, nema indicija da je nestanak ima veze s nasiljem.

 

Komentari (0)

Srbija