Aktuelno

Ko je Radoje Zvicer: Vođa "kavčana" preživeo atentat u Kijevu, nestao nakon hapšenja Belivuka

Komentari

Autor: Vijesti, Euronews Srbija

21/01/2022

-

20:14

Ko je Radoje Zvicer: Vođa "kavčana" preživeo atentat u Kijevu, nestao nakon hapšenja Belivuka
Ko je Radoje Zvicer: Vođa "kavčana" preživeo atentat u Kijevu, nestao nakon hapšenja Belivuka - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Srpska policija istražuje navode da je jedan od vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer predvodio kriminalnu grupu koja je planirala ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vulin na konferenciji za medije rekao da je posredstvom Evropola i sluzbenih vidova komunikcije između policija, 14. januara dobio informaciju pod oznakom hitno o postojanju organizovane grupe koja koja ima za cilj atentat na predsednika Srbije.

Zvicer se nalazi u bekstvu, a u maju prošle godine mediji su pisali da su ga bezbednosne službe regiona, predvođene srpskim operativcima iz MUP-a i BIA, locirale u Južnoj Americi, prenose "Vijesti". 

Za Zvicerom je Crna Gora prošle godine podigla optužnicu zbog sumnje da je kao jedan od vođa klana iz Kotora učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije, zbog teškog ubistva, teškog ubistva putem pomaganja, nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija,

Priveden pa pušten u Crnoj Gori

Srpski mediji navode da kotorski kavački klan na čijem je čelu navodno Zvicer, blisko sarađivao sa Veljkom Belivukom, koji je važio za jednog od najopasnijih ljudi u beogradskom podzemlju. 

To povrđuju i podaci da je Zvicer bio u društvu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kada ih je kotorska policija zaustavila u januaru prošle godine i nakon toga privela na informativni razgovor kao bezbednosno interesantne osobe (BIL).

Budući da policija nije našla ništa sumnjivo, oni su, nakon ispitivanja o kretanju - pušteni.

"Sa ovim BIL osobama je obavljen razgovor i izvršena je detaljna kontrola. Nije bilo osnova za zadržavanje ili lišavanje slobode", kazao je sagovornik "Vijesti" iz vrha Uprave policije.

Belivuk i MIljković potom su uhapšeni 4. februara 2021. u Srbiji, a nakon toga Zviceru se gubi trag.

Sarađivao sa Belivukom

Njegovo bekstvo se poklopilo i sa otkrićem holandske policije koja je razotkrivajući distribuciju kokaina na prostoru skandinavskih zemalja i prateći rute došla upravo do "kavčana" i plana likvidacije Podgoričanina Milića Minje Šakovića, za koga se sumnja da je učestvovao u likvidaciji vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, koji je, dok je bio živ, bio prijatelj i šef Veljka Belivuka.

Potom je, 28. marta prošle godine, policija Crne Gore pretresla Zvicerovu kuću.

U akciji policije, tokom pretresa objekata koje su koristili osumnjičeni, pronađena su blindirana vozila, municija, sredstva komunikacije, sredstva za osmatranje, eksplozivna naprava i drugi predmeti. Kavački kriminalni klan na čijem je čelu, po tvrdnjama medija, Zvicer i ranije je dovođen u vezu sa nestancima i ubistvima određenih osoba koje su označene kao saradnici škaljarskog klana

Supruga mu spasila život u Kijevu

Iako mnoge tvrdnje o samom Zviceru nisu dokazane, nesumnjivo je da je teško ranjen krajem maja 2020. godine u Ukrajini u elitnom delu Kijeva, kada je grupa atentatora iz Crne Gore i Srbije, pucala na njega na ulici dok je džogirao. Zvicer je tada izrešetan sa nekoliko metaka u grudi, ali se nakon operacije oporavio.

Sigurne smrti tog popodneva u spasila ga je supruga Tamara Zvicer, koja je, prema pisanju tamošnjih medija, istrčala iz zgrade i iz pištolja pucala na napadače i tako ih naterala da pobegnu.

Ukrajinska policija uporedo sa istragom pokušaja ubistva otvorila je i finansijsku istragu protiv supružnika Zvicer, koji tamo imaju firme, zbog sumnje da su nelegalno zarađeni novac pokušavali da ubace u legalne tokove.

 

Komentari (0)

Srbija