Aktuelno

Slučaj koji je pokrenuo kampanju #NisamPrijavila: Podignuta tužba zbog nasilja u porodici, reperu preti kazna zatvora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2022

-

12:07

Slučaj koji je pokrenuo kampanju #NisamPrijavila: Podignuta tužba zbog nasilja u porodici, reperu preti kazna zatvora
Slučaj koji je pokrenuo kampanju #NisamPrijavila: Podignuta tužba zbog nasilja u porodici, reperu preti kazna zatvora - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je danas podnelo Optužni predlog Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv U. R. (28) zbog izvršenja krivičnog dela nasilje u porodici i tražilo kaznu zatvora od jedne i po godine i tri ggodine zabrane prilažavanja i komunikacije sa oštećenom.. U pitanju je slučaj koji je nakon objavljivanja status na tviteru sestre žrtve, pokrenuo lavinu svedočenja o nasilju pod haštagom #NisamPrijavila.

Okrivljenom U. R. je stavljeno na teret da je krivično delo izvršio tokom 2020. i 2021. godine zaključno sa 22. oktobrom 2021. godine na taj način što je u kontinuitetu vršio fizičko i psihičko nasilje nad bivšom vanbračnom partnerkom L.C. (u periodu kada su živeli u zajedničkom domaćinstvu), a koje nasilje oštećena nije prijavljivala iz straha i iz razloga što je okrivljeni stalno emotivno manipulisao njom dok su živeli zajedno.

U.R . je priveden 5. januara ove godine, a pred tužiocem je izjavio da u ovoj fazi postupka neće iznositi svoju odbranu. Njemu je odrežen pritvor u trajanju od 30 kako ne bi uticao na svedoke, imajući u vidu da je posredna i neposredna saznanja o nasilju imalo više lica, koja su u daljem toku postupka ispitani u svojstvu svedoka.

U toku dokaznog postupka tužilaštvo je ispitalo oštećenu i šest svedoka, te je naložilo kombinovano psihološko psihijatrijsko veštačenje okrivljenog, kao i veštačenje oštećene iz koga proizlazi da ona nije sklona konfabulacijama, a pribavljeni su i drugi materijalni dokazi kao izveštaj lekara i druga dokumentacija za oštećenu, te prepiska putem mobilnih telefona koju su vanbračni partneri imali tokom trajanja vanbračne zajednice, saopštilo je Tužilaštvo.

Takođe, Tužilaštvo je došlo do saznanja da je U. R. Izvršio i krivična dela u odnosu na još dve oštećene, na osnovu čega je formiran predmet protiv okrivljenog U. R. a u daljem toku postupka, nakon ispitivanja oštećenih i pribavljanja svih dokaza biće utvrđeno o kom krivičnom delu se radi, iz kog razloga, a imajući u vidu da iz nalaza i mišljenja sudskog veštaka proizlazi da je okrivljeni sklon agresivnom ponašanju, Tužilaštvo je stavilo predlog da se okrivljenom produži pritvor.

Podsetimo, slučaj je dobio pažnju javnosti nakon što je politikološkinja Nina Stojanović na Tviteru podelila niz objava u kojima je navela da je njena sestra trpela nasilje bivšeg momka, koji je inače reper.

"Moju rođenu sestru, koja godinama pati od depresije, je godinu i po dana u kontinuitetu tukao momak s kojim je živela. To smo saznali pre mesec i po dana kada je skupila hrabrost da ga ostavi i vrati se kod naših roditelja nakon sto je pokušala da se ubije", napisala je ona u jednom od svojih postova na ovu temu, što je izazvalo burne reakcije.

Serija njenih objava bila je okidač da, najpre u Srbiji, ali i u ostatku regiona, krene kampanja na Tviteru #NisamPrijavila. Žene su govorile o svojim iskustvima i potresnim detaljima o nasilju koje su trpele godinama, a koje nisu iz različtih razloga smele da prijave - u strahu od nasilnika ili zbog brige oko toga kako će okolina to da prihvati ili zbog toga što su se plašile reakcije svojih bližnjih.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija