Aktuelno

#NisamPrijavila – Buknula kampanja na Tviteru, više od 15.000 osoba podelilo priče o nasilju koje su preživeli

Komentari

Autor: Euornews Srbija

27/12/2021

-

19:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Brojne žene, ali i muškarci, poslednjih dana na društvenoj mreži Tviter masovno dele svedočenja o nasilju koje su doživeli. Kampanji #NisamPrijavila, #NisamPrijavio priključilo se više od 15.000 ljudi koji su podelili svoja bolna iskustva, kao i razloge zbog kojih nisu javno govorili o onome što su trpeli, a priča se iz Srbije vrlo brzo proširila i na region. 

Kampanja je pokrenuta nakon što je politikološkinja Nina Stojanović na ovoj mreži podelila niz objava u kojima je navela da je njena sestra trpela nasilje od strane bivšeg momka.

"Moju rođenu sestru, koja godinama pati od depresije, je godinu i po dana u kontinuitetu tukao momak s kojim je živela. To smo saznali pre mesec i po dana kada je skupila hrabrost da ga ostavi i vrati se kod naših roditelja nakon sto je pokušala da se ubije", napisala je ona u jednom od svojih postova na ovu temu, što je izazvalo burne reakcije. 

Ona je u seriji tvitova obelodanila da je njena sestra godinama bila u depresiji, ali i da je duže vreme trpela nasilje, ali je o tome dugo ćutala.

"'Što nije prijavila ranije?', pa jednostavno, jer je bila prestravljena do kostiju. 'Kako niste primetili?', nismo, nažalost, jer je modrice i ožiljke sakrivala a njeno loše psihičko stanje smo pripisivali depresiji koja joj je dijagnostikovana", napisala je ona, između ostalog.

Serija njenih objava bila je okidač da, najpre u Srbiji, ali i u ostatku regiona, krenu ispovesti žena u kojima su one govorile o svojim iskustvima, potresnim detaljima o nasilju koje su trpele godinama, a koje nisu iz različtih razloga smele da prijave - u strahu od nasilnika ili zbog brige oko toga kako će okolina to da prihvati ili zbog toga što su se plašile reakcije svojih bližnjih. 

"Nisam prijavila zato što sam bila prestravljena. U šoku. Samo sam drhtala i sklanjala pogled od njega. Ćutala sam i navlačila rukave da niko ne vidi. Kada sam posle nedelju dana pokušala da kažem, rođena majka je samo prevrnula očima. Rođeni brat me pitao čime sam izazvala. Eto", bio je samo jedan od tvitova u moru drugih ispovesti.

Među hiljadama ovih tvitova postoji i hešteg #nisamprijavio"na kojima se muškarci takođe oglašavaju i donose svoje ispovesti. Brojnim korisnicima pridružile su se i određene javne ličnosti. 

AŽC: Poziv nadležnima da pročitaju ispovesti

Autonomni ženski centar se, inače, ovim povodom oglasio i pozvao sve nadležne koji rukovode institucijama da reaguju u slučajevima nasilja i da pročitaju ispovesti žena kako bi u okviru institucija kojim rukovode unapredili postupanje i kažnjavali odgovorne za nepostupanje.

"Neke žene i devojke rekle su da nisu osećale poverenje da ispričaju svoje priče ni roditeljima i užoj porodici, bez obzira na to da li im se desilo kada su bile maloletne ili odrasle žene. Nekima koje su preživele 'samo' seksualno uznemiravanje ili psihološko nasilje je bilo potrebno vreme da i same razumeju da to jeste nasilje, ali ni tada se nikome nisu obraćale jer su znale da će naići na nerazumevanje i umanjivanje njihove traume", konstatuje u saopštenju AŽC.

Jedno istraživanje iz 2019, koje je sproveo OEBS, pokazuje da je 1,7 miliona žena doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja ili drugog nasilja, 445.000 njih od strane intimnog partnera, a 250.000 njih od strane osobe koja joj nije bila partner. 

Kampanja #nisamprijavila prvi put se pojavila pre nekoliko godina, ona je sada globalna. Svojevremeno se u Izraelu pod heštegom "I did not report" dogodilo isto ovo o čemu danas svedočimo u regionu i u Srbiji, a postoji i Instagram stranica "Why I did not report" na kojoj se mogu videti ispovesti i ovakva svedočenja o nasilju u porodici. 

Nakon #metoo kampanje koja je ove godine zaživela u Srbiji, ovo je još jedna online kampanja koja bi trebalo da dovede do ohrabrivanja žena i ne samo žena koje su trpele nasilje, ali i do podizanja svesti institucija.

Povodom slučaja od kojeg je sve počelo, Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu naložilo je da se izvrše provere i uzmu podaci povodom navoda o zlostavljanju devojke. Iz Tužilaštva je za Euronews Srbija rečeno da su oni iz policije obavešteni o navodima o zlostavljanju.

"Nas je policija obavestila o ovim navodima. Naloženo je da se izvrše sve provere, uzmu izjave i da se prikupe podaci koji su relevatni za ovaj slučaj i da nas nakon toga policja ponovo obavesti o ishodu kako bi Tužilaštvo moglo da reaguje dalje", rečeno je iz Prvog osnovnog tužilaštva.

Komentari (0)

Srbija