Društvo

Istraživanje: Mnoge žene trpe nasilje u Srbiji - posebno ugrožene one starije od 65 godina

Komentari

Autor: Fonet

10/11/2021

-

14:44

Istraživanje: Mnoge žene trpe nasilje u Srbiji - posebno ugrožene one starije od 65 godina
Istraživanje: Mnoge žene trpe nasilje u Srbiji - posebno ugrožene one starije od 65 godina - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Istraživanje Crvenog krsta Srbije o nasilju nad ženama starijim od 65 godina pokazalo je da mnoge žene trpe nasilje, jer ne znaju gde da se obrate i prihvataju ga jer nemaju gde da pobegnu, rečeno je danas na skupu povodom projekta EmPreV.

Na završnoj konferenciji projekta "Osnaživanje starijih žena: sprečavanje nasilja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV)" u organizaciji Crvenog krsta Srbije i poverenika za zaštitu ravnopravnosti, predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović ukazao je da nasilje nad starijim osobama i ženama često ostaje nevidljivo i naglasio da je to javno zdravstveni problem.

Prema njegovim rečima, posledica je diskriminacije, a u velikom broju slučajeva je produžetak nasilja iz ranijih životnih faza.

Dužnost društva i porodice je da radi na iskorenjivanju predrasuda prema starijim ženama, pošto su i danas duboko ukorenjene, istakao je Radovanović i naveo podatak da je u 2017. čak 68 miliona starijih žena doživelo neki oblik nasilja.

Pixabay

 

Još gore je to što je ono normalizovano, a same žene su to prihvatile kao deo mentaliteta i ne videći izlaz prestale da ga traže, rekao je Radovanović, istakavši da je to neka vrsta slepe mrlje i za one koji se bave zaštitom žena.

Jedan od rezultata projekta Crvenog krsta je obučavanje oko 200 geronto domaćica da prepoznaju znake nasilja. Šefica operacija austrijskog Crvenog krsta Martina Šlofer je ukazala da je zlostavljanje starijih žena veliki tabu u našim društvima.

Jedna od četiri žene doživela neku vrstu nasilja

Zlostavljanje starijih je veliki društveni problem koji često ostaje neprimećen i još je tabu, rekla je i napomenula da je u Austriji istraživanje 2011. pokazalo da je jedna od četiri žene u privatnom domaćinstvu doživela neku vrstu nasilja, a da više od pola nije prijavljeno.

Ambasador Austrije u Beogradu Nikolaus Luteroti ukazao je da se nasilje nad ženama dešava svuda i izrazio nadu da će projekat Crvenog krsta doprineti boljoj bezbednosti starih ljudi. On je naglasio da je kod nasilja nad starijim ženama jednako važno osnažiti žene da štite svoja prava kao i njihove porodice.

Šefica operacija u Delegaciji Evropske unije u Beogradu Leoneta Pajer istakla je da su posebno ugrožene žene manjinskih grupa i žene na selu, a još teže je starijima da govore šta im se dešava.

Pexels

 

Prema njenim rečima, u EU je u prošloj godini zabeleženo malo povećanje od 0,6 odsto u jednakosti u korist žena.

U 27 zemalja jednakost treba da se prevede u svakodnevni život, a naš glavni cilj je puna primena rodne ravnopravnosti, što EU podržava u članicama i u zemljama kandidatima kao što je Srbija, rekla je Pajer.

Šefica kancelarije UNFPA u Srbiji Borka Jeremić predočila je rezultate istraživanja da više od 79 odsto starijih u Srbiji oseća neku vrstu usamljenosti, a 18 odsto je ekstremno usamljeno i da taj fond UN u sprečavanju nasilja sa partnerima radi na osnaživanju starijih žena.

Dominira diskriminacija starih

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je rekla da diskriminacija starih preti da postane dominantan vid. Prema njenim rečima, u veći rizik od nasilja dovode nas ustaljeni oblici ponašanja i rodne razlike, što otežava prevenciju i dovodi do stigmatizacije i diskriminacije.

Ona je navela da je u protekloj godini značajan porast prijavljivanja nasilja, naročito posle 2013. kad je ratifikovana Istanbulska konvencija, istakavši da je pomak u tome da se prevaziđe da je sramota prijaviti i da starije žene ćute i trpe.

Ambasador Australije u Beogradu Daniel Emeri rekao je da je nasilje nad ženama globalni problem koji pogađa kao najčešći vid zloupotrebe ljudskih prava i da u Australiji svaka treća žena doživi neki vid nasilja, a svaka peta seksualno.

Prema njegovim rečima, starije žene doživljavaju porodično i seksualno nasilje.

To se dešava, a često nije prijavljeno, nijedna država nije imuna, svakom može da se dogodi i obično se dešava iza zatvorenih vrata, rekao je on i napomenuo da je epidemija kovid 19 povećala društvenu izolaciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija