Aktuelno iz kulture

Džoni Dep o kulturi "instant osude": Stvari su izmakle kontroli, dovoljna je rečenica da izgubite tlo pod nogama

Komentari

Autor: Variety

24/09/2021

-

08:44

Džoni Dep o kulturi "instant osude": Stvari su izmakle kontroli, dovoljna je rečenica da izgubite tlo pod nogama
Džoni Dep - Copyright Tanjug/AP/Alvaro Barrientos

veličina teksta

Aa Aa

"Niko nije pošteđen ishitrene osude u današnjoj `kulturi otkazivanja`(cancel culture), rekao je glumac Džoni Dep primajući nagradu za životno delo Filmskog festivala u San Sebastijanu.

Dep, koji je prošle godine izgubio parnicu protiv britanskog tabloida nakon što je u tekstu tog lista nazvan nasilnikom, smatra da su stvari izmakle kontroli.

"Različiti pokreti koji su, siguran sam, nastali iz najboljih namera, izmakli su kontroli i kunem vam se, niko nije bezbedan... Sve dok je neko spreman da izgovori jednu rečenicu. Dovoljna je samo ta jedna rečenica da izgubite tlo pod nogama", rekao je glumac, koji se posebno osvrnuo na "instant kulturu osude", piše Varajeti.

Trostruki oskarovac 2020. tužio je tabloid San zbog tvrdnji u jednom tekstu da je on bio nasilan prema svojoj bivšoj ženi Amber Herd, tokom njihovog dvogodišnjeg braka.

Sudija Džastis Nikol odbacio je tužbu konstatujući da je kolumna objavljena u novinama u aprilu 2018. "suštinski tačna", ali protiv Depa nikada nije pokrenuta bilo kakva zvanična tužba za porodično nasilje.

Tanjug/AP/Alvaro Barrientos

 

Međutim, Depovoj potrazi za pravdom još nije došao kraj. On trenutno tuži bivšu ženu zbog otvorenog pisma o nasilju nad ženama koje je napisala za Vašington post 2018. a u kom je insinuirala da je od njega trpila zlostavljanje tokom braka, iako nijednom nije eksplicitno pomenula njegovo ime.

Kad se dešava nepravda, ne sedite skrištenih ruku

"To se nije desilo samo meni. Desilo se mnogima. Ova stvar se desila i ženama i muškarcima i deci, kojima su se desile razne neprijatnosti, a u jednom trenutku, počeli su da veruju da je to normalno. Verujem da ako ste naoružani istinom, to je sve što vam je potrebno. Nije važno da li osuda ima neke umetničke slobode", rekao je Dep.

Na posletku, Dep je uputio apel medijima i gledaocima: "Kada se dešava neka nepravda, bilo vama ili nekome koga volite ili nekoga u koga verujete, ustanite, nemojte sedeti. Nemojte sedeti skrštenih ruku, jer im trebate".

Protest žena šanske kinematografije

Međutim, vodeća špansko udruženje žena u kinematografiji osudilo je odluku Festivala u San Sebastijanu da Džoniju Depu uruči priznanje, tvrdeći da tom međunarodnom događaju donosi lošu reputaciju.

Kristina Andreu, predsednica španskog Udruženja žena kinematografije i audiovizuelnih medija rekla je da je "vrlo iznenađena" odlukom da Donostija narada pripadne Depu.

"To govori loše o festivalu i njegovim organizatorima i šalje užasnu poruku javnosti: 'Nije važno ako ste zlostavljač, sve dok ste dobar glumac'", rekla je Andreu za agenciju AP.

Međutim, direktor Festivala Hose Luis Rebordinos, branio je odluku tvrdeći da je festival posvećen "borbi protiv nejednakosti, zloupotrebe moći i nasilja nad ženama".

"U današnje vreme kada je linč na društvenim mrežama uobičajena pojava, uvek ćemo braniti dva osnovna principa koji čine deo naše kulture i naših zakona: pretpostavku nevinosti i pravo na reintegraciju. Prema dokazanim podacima koje imamo, Džoni Dep nije bio uhapšen, optužen niti osuđen za bilo koji napad ili nasilje prema bilo kojoj ženi. Ponavljamo: on nije bio optužen pred bilo kakvom institucijom u bilo čijoj jurisdikciji, niti osuđen za bilo kakav oblik nasilja nad ženama", saopštio je Rebordinos reagujući na proteste Udruženja žena kinematografije.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura