Aktuelno

"Uplašena je, nigde ne izlazi": Osumnjičeni za seksualno zlostavljanje devojčice pušten na slobodu, porodica ogorčena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2022

-

18:07

"Uplašena je, nigde ne izlazi": Osumnjičeni za seksualno zlostavljanje devojčice pušten na slobodu, porodica ogorčena
"Uplašena je, nigde ne izlazi": Osumnjičeni za seksualno zlostavljanje devojčice pušten na slobodu, porodica ogorčena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac koji je osumnjičen da je seksualno zlostavljao devojčicu (12) na jednoj proslavi u mestu u okolini Šapca u junu prošle godine, pušten je da se brani sa slobode. To je uznemirilo porodicu devojčice, a njen otackaže za Euronews Srbija da ne može da sakrije strah i da je njihovo dete uplašeno, kao i da ne izlazi iz kuće.

Optuženi A. I. uhapšen je u junu prošle godine zbog sumnje da je seksualno zlostavljao devojčicu na jednoj proslavi. Protiv njega je Više javno tužilaštvo u Šapcu krajem prošle godine podiglo optužnicu zbog krivčnog dela obljuba deteta. Navedeno je da se sumnja da je on, nakon što je izašao sa njom da prošeta, seksualno zlostavljao devojčicu. Navodi se da je ona o tome obavestila svog oca, a da je policija reagovala i da je on uhapšen iste noći.

Pročula se vest o puštanju na slobodu, porodica u strahu

Njemu je sada istekao šestomesečni pritvor, a otac devojčice je za Euronews Srbija rekao da on ne razume pravne stvari, ali je naveo da ne može da sakrije strah i to koliko je razočaran odlukom suda da optuženi izađe iz pritvora. Otac je naročito zabrinut zbog toga što oni žive u malom mestu.

"Čuo sam da ne nosi nanogicu, može slobodno da se kreće. Kao neko ko ne zna kako živimo u malom mestu može tako nešto da odluči. Mi smo uplašeni i pod velikim smo stresom. Dete mi je uplašeno, ali brinem i za svoju durgu decu jer znamo ko je na slobodi. Od petka ne izlazimo iz kuće", kaže on za Euronews Srbija i dodaje da se u selu brzo pročula vest o tome da je A.I. izašao na slobodu.

On dodaje da je cela porodica zabrinuta i kako će njegova ćerka da podnese ovu situaciju.

"Morali smo da joj saopštimo ovu vest. Bojali smo se njene rekacije, ali nismo smeli da krijemo. I moja žena se loše oseća, morala je danas kod lekara. Ne želim da odustanem, pravda mora da bude zadovoljena. Do Strazbura ću da idem, zenicu oka mog je dirao", dodao je otac.

Po kom osnovu je optuženi pušten na slobodu?

Inače, Viši sud u Šapcu je prvobitno 11. januara doneo rešenje o produženju pritvora za 30 dana, ali je A.I. uložio žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu. Odluka o prihvatnju te žalbe vraćena je u Šabac, pa je rešenjem Višeg suda od 22. januara odlučeno da on izađe na slobodu.

U rešenju Apelacionog suda piše da je nejasno na osnovu čega je prvostepeni sud zaključio da su i nakon proteka šest meseci od događaja, sećanja na isti i dalje sveža i da je uznemirenje javnosti takvog intenziteta da ugrožava nesmetano i pravično vođenje postupka.

Dodaje se da je pritvorski osnov potrebno dokumentovati aktuelnim izveštajima medija, što je, kako se navodi, prvostepeni sud propustio da utvrdi i oceni. Kaže se i da je mediji već mesecima ne bave tim događajem i da se objektivno ne može očekivati bilo kakva reakcija javnosti u slučaju da se okrivljeni nađe na slobodi, aposebno ne bilo kakva reakcija koja bi na bilo koji način mogla ugroziti nesmetano vođenje krivičnog postupka. 

Seksulano nasilje nije probllem pojedinca već celog društva. Ukolko primetite ili trpite nasilje - prijavite ga i potražite pomoć na besplatni broj 0800-100-007.

Za područje Vojvodine - SOS telefon je 0800-10-10-10, svakog radnog dana od 10 do 20 časova.

Komentari (0)

Srbija