Aktuelno

Hapšenja zbog izdavanja lažnih potvrda o vakcinaciji, osumnjičena doktorka Doma zdravlja u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2022

-

08:58

Hapšenja zbog izdavanja lažnih potvrda o vakcinaciji, osumnjičena doktorka Doma zdravlja u Novom Sadu
Hapšenja zbog izdavanja lažnih potvrda o vakcinaciji, osumnjičena doktorka Doma zdravlja u Novom Sadu - Copyright E-Stock/Stanislav Nedelja

veličina teksta

Aa Aa

Policija Odeljenja za borbu protiv korupcije u Novom Sadu, u saradnji sa pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu uhapsila je tri osobe zbog malverzacija sa potvrdama o vakcinisanju protiv kovida 19.

Zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja policija je uhapsila doktorku u jednom Domu zdravlja D.P.U. (1980) i S.A. (1980), dok se M. B. (1991) tereti za krivično delo falsifikovanja isprave, saopštio je MUP.

Kako se sumnja, D.P.U. je, iskoristivši svoja ovlašćenja, za više osoba sačinila potvrde o vakcinaciji protiv kovida 19, lažno prikazujući da su se te osobe vakcinisale, iako to nisu učinile.

Osumnjičeni S.A. i tridesetsedmogodišnja ženska osoba za kojom se traga su, kako se sumnja, dostavljali D.P.U. lične podatke za sebe, osumnjičenog M.B. i druga lica, da bi od nje za novčanu nadoknadu dobili potvrde o izvršenoj imunizaciji, iako su znali da su te potvrde lažne.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

"Nakon saslušanja, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije ovog tužilaštva je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu predložilo određivanje pritvora do 30 dana prema svim osumnjičenima. U odnosu na osumnjičenu K.B. koja se nalazi u bekstvu, Višem sudu u Novom Sadu je predloženo je određivanje pritvora do 30 dana, uz donošenje naredbe za izdavanje poternice", navodi se u saopštenju.

Dom zdravlja pokenuo internu kontrolu

Povodom slučaja oglasio se i Dom zdravlja Novi Sad koji je saopštio da su pokrenuli internu kontrolu rada jedne od doktorki, internu kontrolu rada koja je u ovom slučaju ukazala na zloupotrebu i da su nadležnim državnim organima predočili rezultate. 

U saopštenju navode da će svaka vrsta zloupotrebe i bacanja ljage na sve one koji savesno rade svoj posao biti zaustavljena u korenu. 

"Zahvaljujemo se državnim organima na brzoj i profesionalnoj reakciji koja je za cilj imala brigu o građanima i zaštitu zdravstvenog sistema države", stoji u saopštenju.

Sličan slučaj nedavno prijavljen u Kovačici

Podsećamo, nedavno je Viši sud u Beogradu odredio pritvor zaposlenima u Domu zdravlja Kovačica, zbog sumnje da su izdavali i prodavali lažne potvrde o vakcinaciji, bez sprovedene vakcinacije.

Prtvor je, na predlog Višeg javnog tužilaštva, određen direktoru Doma zdravlja P.V. i zaposlenima M.R. I S.S, kao i S.D. da ne bi uticali na svedoke i da ne bi u kratkom roku ponovili krivično delo.

Oni se terete za krivična dela trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja. Za osumnjičene kupce lažnih potvrda, M.D, M.S, M.A, G.S. i G.N, sud je odbio predlog za pritvor i odredio im meru zabrane prilaska i komunikacije sa svedocima.

Komentari (0)

Srbija