Aktuelno

Siniša Mali tužio Univerzitet u Beogradu zbog poništaja doktorskog zvanja

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

15:47

Siniša Mali tužio Univerzitet u Beogradu zbog poništaja doktorskog zvanja
Siniša Mali tužio Univerzitet u Beogradu zbog poništaja doktorskog zvanja - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali podneo je Upravnom sudu dve tužbe protiv odluka organa Univerziteta u Beogradu u vezi sa njegovom doktorskom disertacijom.

Upravni sud je formirao dva predmeta po tužbama Siniše Malog i to po tužbi od 13. decembra 2021. godine protiv Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu i po tužbi od 30. decembra 2021. godine, protiv tuženog Senata Univerziteta u Beogradu, precizirali su za Tanjug u Upravnom sudu.

"Navedeni predmeti su u radu i biće rešeni u razumnom roku, budući da su sudije dužne da rešavaju predmete po redosledu prijema tužbe u sud, u skladu sa Programom rešavanja starih predmeta i sa posebnim prioritetom u rešavanju predmeta koji se po zakonu i Sudskom poslovniku smatraju hitnim", navode iz suda.

Senat Univerziteta u Beogradu poništio je krajem prošle godine doktorsku diplomu Malom. Na sednici Senata je doneto rešenje o poništavanju prethodne odluke Senata Univerziteta u Beogradu iz decembra 2019. godine o stečenom naučnom nazivu doktor nauka, a doneta je zbog utvrdenog neakademskog ponašanja.

Poništenje diplome

Na sednici Senata Univerziteta u Beogradu, održanoj 22. decembra prošle godine, doneta je jednoglasna odluka o poništavanju diplome doktora nauka ministra finansija Siniše Malog zbog neakademskog ponašanja.

Podsetimo, Senat Univerziteta u Beogradu je još 12. decembra 2019. godine poništio diplomu doktora nauka Siniši Malom na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku UB koji je utvrdio da je doktorat ministra finansija plagijat. Mali se na tu odluku žalio Upravnom sudu. 

Upravni sud je, potom u junu, saopštio da je presuda doneta i da je predmet vraćen nadležnom organu na ponovno odlučivanje. Upravni sud je prethodnu odluku Senata o oduzimanju doktorata poništio iz proceduralnih razloga.

​Mali se i na tu odluku žalio, a Odbor je odbacio žalbu i u drugostepenom postupku potvrio "javnu osudu" koju je izrekao tadašnji dekan Milija Suknović, što je osnov da mu bude poništena diploma doktora nauka. 

Rektor Univerziteta Vladan Đokić izjavio je nakon sednice da se Univerzitet, bez eventualne sudske odluke, više neće baviti pitanjem doktorata ministra finansija Siniše Malog.

On je objasnio da je u presudi Upravnog suda navedeno da je razlog poništavanja povreda pravila postupka, jer nije bilo izricanja mere dekana FON, što je predviđeno pravilnikom rada Etičke komisije i Odbora za profesionalnu etiku, a ta odluka u vidu "javne osude" zbog neakademskog ponašanja u izradi doktorata, stigla je kasnije.

Đokić je tada rekao da verovatno postoji mogućnost da se Siniša Mali žali na odluku Upravnom sudu.

Siniša Mali doktorat je odbranio 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka, a mentor mu je bio prof. Ondrej Jaško, dok su članovi Komisije za pregled i odbranu njegove disertacije bili prof. Dragan Đuričin, profesor Ekonomskog fakulteta i Slađana Barjaktarović Rakočević, vanredna profesorka FON-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija