Aktuelno

Senat Beogradskog univerziteta: Neće biti poništenja odluke o doktoratu Siniše Malog dok traje postupak

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2021

-

17:24

Senat Beogradskog univerziteta: Neće biti poništenja odluke o doktoratu Siniše Malog dok traje postupak
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Senat Univerziteta u Beogradu odbacio je zahtev advokatske kancelarije koja zastupa ministra finansija Siniše Malog da se poništi odluka tog tela o poništavanju doktorske disertacije Malog, koja je doneta na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. Prema odluci Senata, to ne može biti učinjeno dok se ne okonča postupak Odbora po zahtevu Upravnog suda.


Zahtev je, naime, odbačen kao "nedozvoljen" uz obrazloženje da se čeka odluka Odbora, a da pre toga treba da se izjasni Fakultet organizacionih nauka.

Popović: Ne može da se raspravlja o poništavanju doktorata

Rektorka Ivanka Popović rekla je nakon sednice senata da je Upravni sud ranije poništio odluku Odbora i da je vratio postupak na ponovno odlučivanje, a da, dok se postupak po zahtevu Upravnog suda ne završi, nema mogućnosti da se raspravlja o poništavanju odluke o poništavanju doktorske disertacije Siniše Malog.

Popović je navela da je u pitanju "administrativna stvar" i da veruje da će se u razumnom roku rešiti.

"Univerzitetski Odbor za profesionalnu etiku tražio je od Fakulteta organizacionih nauka da se izjasni, a kada stigne odgovor Odbor će se izjasniti i uputiti svoj odgovor sudu. Onda ćemo videti da dođe i to pitanje na dnevni red, u skladu sa propisanim rokovima i da Senat ima elemente na osnovu kojih može da donese odluku", rekla je Popović novinarima.

Na pitanje kako komentariše to što joj je završen rektorski mandat, kao i ranije prorektorski, a da pitanje o diplomi Siniše Malog nije završeno, Popović je kazala da joj je žao što se određene stvari ne rešavaju efikasnije, ali da, imajući u vidu da pravna procedura dozvoljava mogućnosti da se stvari prolongiraju, veruje da će se ta priča nastaviti.


"Odluka Upravnog suda se odnosila na administrativni postupak, ali nije ušla u domen toga da doktorska disertacija nije plagijat. Odluka suda govori o proceduralnim pitanjima, a ne o suštini doktorske disertacije i to nije zanemarljivo", smatra Popović.

Diploma postoji, ali nije uručena

Naveo je da je potpisao odluku i da će taj dokument do kraja sedmice biti prosleđen Odboru za profesionalnu etiku.


Dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić postavio je pitanje da li je doktorska diploma Siniše Malog izdata i kada, a rektorka Popović je kazala da diploma postoji, ali da nikada nije uručena.

Boričića je zanimalo i koji su još elementi i procedure osporeni od strane Upravnog suda, i da li se to odnosi i na podnošenje žalbe od strane rektorke, a Popović je kazala da je njena žalba odbačena i da je jasno određeno da se postupak vrati na deo odluke koji je donet na FON-u.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija