Aktuelno

Oglasio se Siniša Mali povodom presude Upravnog suda: Titula mi nikad nije bila najvažnija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2021

-

19:07

Oglasio se Siniša Mali povodom presude Upravnog suda: Titula mi nikad nije bila najvažnija
Oglasio se Siniša Mali povodom presude Upravnog suda: Titula mi nikad nije bila najvažnija - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali oglasio se povodom presude Upravnog suda da se poništi odluka Senata Univerziteta u Beogradu kojom mu se poništava diploma doktora nauka.

"Drago mi je što je pravda pobedila. Ipak, želim da naglasim da mi titula nikad nije bila najvažnija, a mislim da nije ni građanima Srbije. Završio sam magistraturu u SAD, bio najbolji student Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ali isto tako poznajem mnoge ljude koji su veoma uspešni u svom poslu i sa srednjom školom", napisao je SIniša Mali na svom Instagram nalogu.

Naglasio je da su mu je najvažniji znanje i sposobnost za vođenje finansija Srbije.


"Danas sam srećan jer sam dokazao da nisam ništa ukrao, baš kao što sam dokazao i u slučaju priče o 24 stana. Želim da moja deca znaju da njihov otac nije plagijator, a da građani Srbije znaju da imam znanje. To mi je mnogo važnije od titule, pogotovo posle toliko godina mukotrpnog procesa, lažnih optužbi i političkih napada", saopštio je Mali.

 

 

Podsetimo, Upravni sud je saopštio da je presuda doneta i da je predmet vraćen nadležnom organu na ponovno odlučivanje. Odluka je poništena iz proceduralnih razloga. 

"Danas smo primili presudu Upravnog suda. Pažljivo ćemo razmotriti presudu i odgovoriti u skladu sa vazećim propisima", rekla je rektorska Beogradskog univerziteta Ivanka Popović za Euronews Srbija.

Ona se potom oglasila i saopštenjem u kome se, između ostalog, navodi da je predmet vraćen Odboru na ponovno odlučivanje.

"O toj presudi obavešten je Prošireni rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu, koji okuplja dekane fakulteta, direktora instituta i predsednike veća grupacija Univerziteta, na današnjoj sednici održanoj radi pripreme redovne sednice Senata. Univerzitet u Beogradu potvrđuje da mu je dostavljena presuda Upravnog suda i da će sve naredne korake, kao i do sada, preduzimati u skladu sa zakonom i poštujući propise Republike Srbije i pravne akte koje su usvojili njegovi organi", stoji u saopštenju.

Senat Univerziteta u Beogradu je 12. decembra 2019. godine poništio diplomu doktora nauka Malom na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku UB koji je utvrdio da je doktorat ministra finansija plagijat. Mali se na tu odluku žalio Upravnom sudu. 

Inače, prvo je Etička komisija FON-a utvrdila je da je bilo "neakademskog ponašanja" u izradi doktorata i predložila izricanje mere javne osude za sporni doktorat. Tu odluku je potvrdilo i Nastavno-naučno veće FON-a.

Međutim, o doktoratu se izjašnjavao i Odbor za profesionalnu etiku UB koji je naknadno poništio diplomu doktora nauka, uz obrazloženje da je jednoglasno utvrđeno postojanje neakademskog ponašanja prilikom izrade doktorske disertacije, čime su učinjene povrede iz člana 22. Кodeksa profesionalne etike, "jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora".

Siniša Mali doktorat je odbranio 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka, a mentor mu je bio prof. Ondrej Jaško, dok su članovi Komisije za pregled i odbranu njegove disertacije bili prof. Dragan Đuričin, profesor Ekonomskog fakulteta i Slađana Barjaktarović Rakočević, vanredna profesorka FON-a.

Komentari (1)

NBGD

24.06.2021 09:28

Za sada, sve sto citam na vasem portalu, kao i sto vidim na TV-u, STVARNO lici na jedan nezavisan i neostrascen medij. Voleo bih da isti utisak imam i nakon godinu dana, i nakon vise godina. Ovim clankom ste pokazali SVIMA (pre svih TV N1 i TV PINK) kako se nezavisno izvestava. Dali ste informacije o nekom dogadjaju (u ovom slucaju o doktoratu Sinise Malog) a nama citaocima/gledaocima ostavljate da RAZMISLJAMO o datoj temi! PUNO ISKRENE PODRSKE od vaseg novog redovnog citaoca i gledaoca iz Beograda!

Srbija