Društvo

Rektorka o doktoratu Malog i odluci suda: Univerzitet bez pritiska spolja treba da donosi odluke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2021

-

10:06

Rektorka o doktoratu Malog i odluci suda: Univerzitet bez pritiska spolja treba da donosi odluke
Euronews - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitet u Beogradu treba sam da donosi odluku o akademskim pitanjima, kao i o tome da li je doktorski rad ministra finansija Siniše Malog plagijat ili ne, bez uticaja spoljnog faktora, rekla je za Euronews Srbija rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović. Ona je dodala da poštuje odluku Upravnog suda, ali da smatra da neke činjenice i dalje stoje, i da ne mogu da se ignorišu. 

Upravni sud je pre šest dana poništio rešenje Odbora za profesionalnu etiku UB kojim je Siniši Malom poništena diploma doktora nauka. Predmet je vraćen nadležnom organu na ponovno odlučivanje, a u obrazloženju ove presude se, između ostalog, ističe se da rešenje Odbora kojim je osporen doktorat nije donesen u skladu aktima Univerziteta.

Euronews TV

Ivanka Popović za Euronews Srbija kaže da je suština u tome da sud ni u jednom trenutku nije rekao da nije u pitanju plagijat, već da su problem proceduralne stvari.

"Sud došao do zaključka da je tu bilo proceduralnih stvari koje treba proveriti. Suština je da oni ni u jednom trenutku nisu rekli da nije u pitanju plagijat. Do daljeg, ovaj doktorat je plagijat i odluka Senata i Odbora za profesionalnu etiku je bila ispravna. Mi ćemo videti na koji način je najbolje da se odgovori i Univerzitet će nastaviti da se bori za svoje pravo, a to je da može da donosi odluke o akademskim pitanjima", kaže prof. Popović, dodajući da duboko poštuje sud i smatra da je u redu da se prati da ne dođe do proceduralnih ili bilo kakvih propusta, ali naglašava da neke činjenice ne mogu da se ignorišu. 

"Univerzitet će morati da istraje u tome da pokaže da je postupak bio u redu", dodala je.

Upitana da li u ponovljenom postupku ishod može da bude drugačiji, prof. Popović kaže da ne može da prejudicira stvari, ali da su činjenice neosporive i dalje iste.

"Nisam ta koja donosi odluku. Iznenadilo bi me da dođe do neke promene, jer mislim da nema osnova za to. Mislim da Univerzitet mora bez pritisaka od spolja da donosi odluke na osnovu postojećih činjenica. Ne bi bila dobra odluka da se iz proceduralnih razloga odbaci nešto što suštinski stoji", rekla je rektorka Popović.

Mali: Drago mi je što je pravda pobedila

Povodom odluke Upravnog suda ranije se oglasio i ministar finansija Siniša Mali

"Drago mi je što je pravda pobedila. Ipak, želim da naglasim da mi titula nikad nije bila najvažnija, a mislim da nije ni građanima Srbije. Završio sam magistraturu u SAD, bio najbolji student Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ali isto tako poznajem mnoge ljude koji su veoma uspešni u svom poslu i sa srednjom školom", napisao je SIniša Mali na svom Instagram nalogu posle odluke suda.

Naglasio je da su mu je najvažniji znanje i sposobnost za vođenje finansija Srbije.

"Danas sam srećan jer sam dokazao da nisam ništa ukrao, baš kao što sam dokazao i u slučaju priče o 24 stana. Želim da moja deca znaju da njihov otac nije plagijator, a da građani Srbije znaju da imam znanje. To mi je mnogo važnije od titule, pogotovo posle toliko godina mukotrpnog procesa, lažnih optužbi i političkih napada", saopštio je Mali.

Komentari (0)

Srbija