Aktuelno

Kamala Haris "bocnula" Micotakisa pitanjem - zašto srpski državljani još nisu osuđeni za ubistvo na Zakintosu?

Komentari

Autor: Protothema.gr, CBS, T.T.

21/02/2022

-

17:19

Kamala Haris "bocnula" Micotakisa pitanjem - zašto srpski državljani još nisu osuđeni za ubistvo na Zakintosu?
Kamala Haris "bocnula" Micotakisa pitanjem - zašto srpski državljani još nisu osuđeni za ubistvo na Zakintosu? - Copyright AP/Giannis Androutsopoulos, Sarahbeth Maney, profimedia, Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirjakos Micotakis sastao se sinoć sa potpredsednicom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kamalom Haris na Samitu o bezbednosti u Minhenu.

Iako su tema razgovora uglavnom bili bilateralni odnosi, Kamala je upitala Micotakisa zašto se već pet godina čeka na presudu grupi napadača koja je na Zakintosu usmrtila američkog državljanina Bakarija Hendersona, piše Proto thema. Među napadačima je pet srpskih državljana i jedan britanski, ali srpskog porekla.

Prema informacijama grčkih medija, premijer nije imao odgovor, ali jeste obećao američkoj potpredsednici da će pomno pratiti tok događaja i da će je pravovremeno obaveštavati.

Grčki mediji su ovu vest dočekali kao svojevrnu sramotu za tamošnje pravosuđe koje je poznato po kašnjenjima i sporom privođenju pravdi, te komentarisali da se za "ovaj problem pročulo i van granica Evrope".

profimedia

 

Inače, suđenje povodom ubistva Bakarija Hendersona iz Ostina u Teksasu održano je i danas, ali je nakon zahteva branilaca ono prekinuto i odloženo za sredu.

Šest od devet osumnjičenih optuženo je prvostepenom presudom za ubistvo, a dobili su kazne zatvora od 5 do 15 godina, dok su preostala trojica oslobođena optužbi. Jedan od optuženih je pušten na uslovno izdržavanje i početkom prošle godine se vratio u Srbiju. 

Međutim, na prvostepenu presudu reagovao je nadležni tužilac koji je podneo žalbu obrazlažući da kazne "nisu srazmerne težini krivičnog dela", te tako vraito predmet na ponovno suđenje.

Bakari je inače doputovao u Laganas na letovanje 2017. godine sa još jednim prijateljem. Dok su se zabavljali u jednom noćnom klubu, upoznali su jednu Srpkinju koju su pitali da im se pridruži za stolom i sa kojom su napravili selfi. Kako se navodi u optužnici, pre nego što su uopšte stigli da reaguju, napala ih je grupa mladića iz Srbije što je rezultiralo time da je Henderson preminuo od posledica prebijanja u zločinu koji je, između ostalog imao i čisto rasistički karakter (sudeći po komentarima očevidaca navedenim u optužnici).

AP/Giannis Androutsopoulos

 

Roditelji Bakarija Hendersona gostovali su 10. februara u jutarnjem programu američke televizije CBS gde su izjavili da se vraćaju u Grčku radi ponovnog suđenja u slučaju ubistva njihovog sina.

"Neko je pretučen na smrt? Zbog selfija? To jednostavno nema smisla. Vrlo je teško zamisliti da ljudi toliko mogu mrzeti i da mogu da urade tako nešto drugom ljudskom biću", izjavila je njegova majka Džil Henderson.

Roditelji nastradalog Afroamerikanca rekli su i da će ovaj sudski proces pratiti iz sudnice u Grčkoj.

"Ne bi trebalo da budete u mogućnosti da jurite čoveka, a zatim ga pretučete na smrt, a onda ne idete u zatvor i služite zatvorsku kaznu", rekla je Džil još 2018. godine nakon jednog od suđenja.

 

Komentari (0)

Srbija