Aktuelno

Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu već jedino Mladiću

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2021

-

17:13

Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu već jedino Mladiću
Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu već jedino Mladiću - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc izjavio je danas, nakon izricanja pravosnažne presude bivšem komandantu Republike Srpske Ratku Mladiću na doživotni zatvor, da to nije presuda srpskom narodu, već da je ta krivica jedino njegova.

U saopštenju objavljenom na sajtu IRMCT Bramerc je rekao da je došlo vreme da prihvatimo istinu i da se Mladić svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u savremenoj istoriji, i da je namerno koristio svoj položaj vojnog zapovednika za napade na nevine civile, koji su, kako je rekao, ubijani, mučeni, silovani i proterivani bez ikakvog razloga osim svoje nacionalnosti i ere.

"U trenutku kada je imao moć života ili smrti nad hiljadama nevinih muškaraca i dečaka u Srebrenici, naredio je njihovo potpunu eliminaciju i počinio genocid. Mladića bi trebali da osude svi odgovorni zvaničnici u bivšoj Jugoslaviji i širom sveta. Njegovo ime trebalo bi uvrstiti na listu najizopačenijih i najbrutalnijih ličnosti u istoriji", smatra Bramerc.

Kako je rekao, završetkom ovog predmeta, žrtve i preživeli bi trebalo da budu biti u prvom planu.

Istovremeno, Bramerc se zahvalio diplomatskoj zajednici i medijima koji su podržavali rad Suda više od dve decenije.

"Širom bivše Jugoslavije i dalje treba istražiti i procesuirati hiljade osumnjičenih za ratne zločine na svim stranama. Sada je odgovornost na domaćim tužiocima i sudijama da nastave ovaj posao, a Tužilaštvo se obavezalo da će im pružiti punu podršku. Zajedno, možemo osigurati da sve žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji dočekaju da vide kako oni koji su im nanijeli nepravdu odgovaraju za svoje zločine", zaključio je Bramerc

Preporuka za vas

Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor, potvrđena prvostepena presuda
Kako se krio Ratko Mladić: Tvrdio je da se neće predati živ, 26 godina od podizanja optužnice dočekuje presudu
Finalna klapa u slučaju Mladić: 10.000 dokaza, ukupno 591 svedok i 10 godina suđenja - haški sud danas odlučuje o doživotnoj kazni

Komentari (0)

Srbija