Aktuelno

Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor, potvrđena prvostepena presuda

Komentari

Autor: A.B./I.V.

08/06/2021

-

14:44

Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor, potvrđena prvostepena presuda
Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor, potvrđena prvostepena presuda - Copyright irmct.org

veličina teksta

Aa Aa

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu pravosnažno je osudilo Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora. Presuda je identična prvostepenoj - Mladić je dobio jedinstvenu doživotnu kaznu zatvora po tačkama optužnice, za genocid u Srebrenici, progon, istrebljivanje, deportacije, nehumano delo i zločine protiv čovečnosti... Kao i u prvostepenoj presudi, oslobođen je za genocid u šest opština u BiH.

16.45 Suprotna mišljenja sudija u Hagu

Sudija Nijambe je imala suprotno mišljenje u odnosu na druga četiri člana žalbenog veća, u vezi sa svim osnovima žalbe kojima je Mladićeva odbrana osporavala prvostepenu presudu.

Sudije Panton i Ngum su imali suprotna mišljenja o odluci kojom je odbijena žalba tužilaštva koje je tražilo da se Mladić osudi za genocid u šest opština u BiH. 

16.38 Potvrđena doživotna kazna Ratku Mladiću

Ratku Mladiću je potvrđena doživotna kazna. Naloženo je da ostane u pritvoru mehanizma dok se ne odluči o državi u kojoj će izdržavati kaznu. 

Euronews TV

16.35 Odbijene žalbe Mladića i tužilaštva

Žalbeno veće odbija žalbu Ratka Mladića u celosti, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe. odbijena je i žalba tužilaštva u celosti, uz suprotno mipljenje sudija Ngom i Panton. Potvrđujen je dispozitiv prvostepene presude u kojoj se Mladić oslobađa krivice za genocid po tački jedan za genocid u šest opština. Veće nastavlja da obrazlaže presudu po ostalih 10 tačaka po kojima je Mladić proglašen krivim u prvostepenoj presudi

16.33 Odbijena žalba tužilaštva na oslobađajuću presudu Mladića po tački 1 optužnice

Žalbeno veće je odbilo žalbu Tužilaštva na oslobađajuću presuda po tački 1. optužnice protiv Mladića za genocid u šest opština - Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica. Kako se navodi, Tužilaštvo nije pokazalo grešku u zaključcima Pretresnog veća. 

Kako se dodaje, pretresno veće nije bilo uvereno van razumne sumnje da su izvršioci imali nameru da unište bošnjačke Muslimane kao znatan deo zaštićene grupe i da je postojala genocidna namera.

Tanjug AP/Jerry Lampen

 

16.28 Žalbeno veće: Civili nisu premeštani iz humanitarnih razloga

Žalbeno veće uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, smatra da je neuverljivo da je Mladić delovao da se civili premeste iz humanitarnih razloga.

16.22 Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora

Ratko Mladić pravosnažno je osuđen na doživotni zatvor. Odbijene su sve njegove žalbe, a odbijena je i žalba tužilaštva da bude osuđen i za genocid u šest opština BiH.

irmct.org

 

16.17 Presuđeno da je Mladić bio angažovan prilikom uzimanja talaca

Odbijena je i žalba povodom UZP u vezi sa uzimanjem talaca, pripadnika UN raspoređenih u različitim delovima BiH, u nameri sprečavanja novih vazdušnih napada NATO-a na ciljeve bosanskih Srba.  

Rasravno veće je zaključilo da je Mladić bio angažovan prilikom uzimanja talaca i da je delio nameru da se ostvari UZP.  

Podseća se da je prema članu 3 Ženevske konvencije zabranjeno uzeti kao taoca bilo koju osobu koja nije učesnik u neprijateljstvima.  

16.07 Žalbeno veće: Mladić delio nameru da se ostvari UZP u Srebrenici

Žalebeno veće podseća na zaključak pretresnog veća prema kojem je postojao UZP u vezi sa Srebrenicom koji je za glavni cilj imao da se bosanski Muslimani eliminišu. Pretresno veće je zaključilo da je cilj UZP u vezi sa Srebrenicom obuhvatao progon i nehumana dela prislinog premeštanja.  

Printskrin: irmct.org

 

Takođe je zaklučeno da su genocid, istrebljenje i ubistvo postali dodatna sredstva sa ostvarenje UZP u vezi sa Srebrenicom. Presuđeno je da je Mladić delio nameru da se ostvari zajendički cilj u vezi UZP.  

Žalbeno veće uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, smatra da je neuverljivo da je Mladić delovao da se civili premeste iz humanitarnih razloga

16.02 Odbijena žalba u vezi UZP sa Sarajevom

Žalbeno veće podseća na zaključak pretresnog veća u kojem je postojao UZP u vezi sa Sarajevom i kapmanjom snajperskog delovanja i granatiranja. Pretresno veće je utvrdio, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, da je Mladić delio nameru da radi na postizanju zajedničkog cilja u vezi sa Sarajevom i da je tome doprineo.  

Povodom osporavanja nekih aspekata presude, Žalbeno veće je konstatovalo da Mladić nije pokazao da je pretresno veće pogrešilo.  

irmct.org

 

15.57 Odbijena žalba i o oceni Udruženog zločinačkog poduhvata

Raspravno veće je zaključilo da je Mladić od 12.5.1992. godine znatno doprineo Udruženom zločinačkom poduhvatu. Povodom žalbe Mladića da je prvostepeno veće načinilo više grešaka kada je zaključilo da je Udruženi zločinački poduhvat postojao, konstatovano je da Mladić nije pokazao da je prvostepeno veće pogrešilo, uz suprotno mišljenje sudije Njambe. 

Istaknuto je da prvostepeno veće nije pogrešilo ni prilikom ocenjivanja dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući.   

15.55 Odbijena žalba zbog prava na pravično suđenje

Povodom žalbe Mladića zbog prava na pravično suđenje, predsedavajuća žalbenog veća je rekla da da je veće, uz suprotno mišlljenje jednog sudije odbilo je osnove žalbe. 

15.47 Počelo izricanje presude

Počelo je čitanje presude Ratku Mladiću. On se izjasnio da je u stanju da prati izricanje presude. predsedavajuća veća je podsetila na prvostepenu presudu. U sudnici je pravna savetica odbrane Luisa Peta Bagot, dok Mladićev sin Darko presudu sluša iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.

Tanjug/AP/Peter Dejong

 

15.42 Tehnički problemi, sudija se žali na eho

Posle tehničkih problema prenos je nastavljen. Predsedavajuća žalbenog veća se požalila na eho. Naglašeno je da neki učesnici psisustvuju izricanju presude putem video-linka. 

15.36 Prekid zbog tehničkih problema

Ubrzo nakon početka, prenos iz sudnice je prekinut zbog tehničkih problema. Na ekranu stoji obaveštenje da će prenos uskoro biti nastavljem 

Printskrin: irmct.org

 

15.30 Počeo prenos izricanja presude

Sa pola sata odlaganja počeo je prenos izricanja presuda na portalu suda. Ova praksa je uvedena nakon što je Slobodan Praljak tokom izricanja presude počinio samoboubistvo. 

Tanjug/AP/Peter Dejong

 

15.22 Manji incident ispred suda

Muškarac je ispred suda doneo transparent na kojem je napisano da je to "sud nepravde". Na to su reagovali aktivisti iz BiH. 

15.15 Smajlović: Očekujem kaznu doživotnog zatvora za Mladića

Novinarka Ljiljana Smajlović izjavila je da ima utisak da će Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrditi prvostepenu presudu bivšem komandantu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i da će mu biti izrečena kazna doživotnog zatvora.

Ona je za RTS rekla da nije uopšte slučajno to što se dva važna događaja - presuda Ratku Mladiću i sednica Saveta bezbednosti UN o Hagu odvijaju u istom danu.

15.06 Čanak: Posao Tribunala je da ideje koje su dovele do genocida budu osuđene

Predsednik LSV-a Nenad Čanak izjavio je da je presuda Ratku Mladiću važna, ali je, kaže, još važnije da se pokaže da Haški tribunal nije ni sud za Hrvate, ni za Srbe, ni za Bošnjake, nego za zločince.

"Posao Tribunala je da ideje koje su dovele do genocida budu osuđene, jer pojedinci su pojedinci i koliko to institucionalno bilo značajno, sveukupan odnos medu ljudima u regionu, pa i šire, izuzetno je važno da se pojedine ideje definitivno definišu kao zločinacke", rekao je Čanak na sarajevskoj Federalnoj televiziji i dodao da je "osuda Ratka Mladića beskonačno važna za demokratske procese i samoj Srbiji"

15.05 Odluku donelo pet sudija, nijedan nije iz Evrope

Konačnu presudu Ratku Mladiću obelodaniće veće od pet sudija od kojih nijedan nije iz Evrope - četiri je s afričkog kontinenta, a jedan sa Jamajke.

irmct.org, Printskrin: Youtube/Voices of the Tribunal

 

Većem predsedava Priska Matimba Nijambe iz Zambije. Osim nje članovi veća su: Aminata Ngum iz Gambije, Sejmor Panton sa Jamajke, Elizabet Ibanda-Nahamija je iz Ugande i Marokanac Mustafa el Baž

14.55 Presuda Mladiću među glavnim temama i u svetskim medijima

Svetski mediji bave se danas izricanjem drugostepene presude Ratku Mladiću. Britanska agencija "Rojters" ocenjuje da će se izricanjem presude "staviti tačka" na poslednje suđenje za "genocid na teritoriji BiH pred sudom Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju".

"Gardijan" piše da će pet sudija izneti svoje zaključke o 10 tačaka optužnice - koje uključuju istrebljenje, prisilno premeštanje, teror, uzimanje talaca i nezakonite napade na civile - po osnovu kojih je Mladić 2017. godine osuđen. Ishod današnjeg ročišta je, prema oceni "Gardijana", neizvestan, iako je vrlo malo verovatno da će Mladić biti oslobođen. To bi, kako dodaje taj list, zahtevalo da trojica sudija oslobode Mladića od svih optužbi.

14.50 Kako se krio Ratko Mladić

Posle rata u BiH, Ratko Mladić se, prema dostupnim informacijama preselio u Beograd i uprkos zahtevima Haškog tribunala za izručenje, uživao je zaštitu vlasti Slobodana MIloševića. 

profimedia

 

Deset osoba uhapšeno je 2006. pod optužbom da su pomagali Mladiću u skrivanju. Nakon 11 godina suđenja devetorica su pravosnažno oslobođeni optužbi, a jedini osuđen je Marko Lugonja, penzionisani oficir vojske Republike Srpske, koji je priznao da je primio Mladića u stan. On je osuđen na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora.

Ratko Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine u Lazarevu.

14.42 Vukčević za Euronews Srbija: Presuda će najverovatnije biti potvrđena

Prvi tužilac za ratne zločine u Srbiji Vladimir Vukčević poručio je da je Ratko Mladić optužen za najozbiljnija krivična dela i da će mu najverovatnije presuda biti potvrđena.

"Ne mogu da kažem da sam optimista i da će da se desi nešto u smislu da mu se smanji ta kazna i mislim da će da bude potvrđena presuda. Ne bih licitirao na tu temu", rekao je on gostujući na Euronews Srbija. Više detalja iz Vukčevićevog gostovanja pročitajte u posebnoj vesti. 

Euronews TV

14.40 Bramerc: Očekujem da doživotna bude potvrđena

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) Serž Bramerc rekao je, uoči izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću, da očekuje da će mu kazna doživotnog zatvora biti potvrđena.

profimedia

 

"Optimistični smo da smo uspeli da uverimo sudije Žalbenog veće da potvrdi izrečenu provostepenu presudu", rekao je Bramerc u intervjuu za BH Radio 1. Opširnije u posebnoj vesti. 

14.37 Da li će Ratko Mladić biti osuđen i za genocid na zapadu Bosne?

Žalbeno veće će danas izreći pravosnažnu presudu Ratku Mladiću. Čini se da je jedino pitanje da li će biti osuđen i za genocid na zapadu Bosne, kako traži Tužilaštvo, piše Dojče vele. To će, kako navode, biti kraj jednog dugog procesa. Opšrinije u posebnoj vesti.

14.31 Dodik za Euronews Srbija: Hag odlučuje selektivno

Pred izricanje pravosnažne presude Ratku Mladiću član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je za Euronews Srbija da tribunal u Hagu odlučuje selektivno, optužujući samo jedan narod.

"Tribunal je formiran da bi presuđivao zločine i da bi pomirio narod. Nije uradio ni jedno ni drugo. Narod je još više posvađao, a nije presudio za zločine. Mnogi koji su počinjeni nad Srbima nikada nisu presuđeni. Jasno je da mi nemamo poveranja u ono što su do sada učinili i da je sve do sada urađeno traljavo i selektivno optužujući samo jedan narod, kao što je sada slučaj kod Mladića", kazao je Dodik za Euronews.

Euronews TV

14.28 Skoro 600 svedoka i 530 dana suđenja

Prema podacima Mehanizma za krivične sudove u Hagu, suđenje je trajalo više o 500 dana i prihvaćeno je skoro 10.000 materijalnih dokaza: 

  • 530 dana trajalo suđenje
  • 169 svedoka optužbe pojavilo se na sudu
  • 208 svedoka odbrane se pojavilo na sudu
  • 591 ukupan broj svedoka tokom suđenja
  • 377 svedoka se pojavilo na sudu
  • 9.914 prihvaćenih materijalnih dokaza

14.22 Proces trajao skoro 10 godina

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012, a prvostepena presuda doneta je u novembru 2017. godine. On je uhapšen u maju 2011, nakon 12 godina skrivanja, u mestu Lazarevo u Srbiji i izručen Hagu.

Tokom suđenja negirao je krivicu, a sa timom svojih branilaca pokušao je da ospori navode tužilaštva i iskaze svedoka. Budući da je lošeg zdravstvenog stanja, njegova porodica i branioci su više puta tražili da mu se omogući lečenje na slobodi, ali Haški tribunal, a posle ni Mehanizam, te zahteve do danas nije usvojio.

14.16 Porodice žrtava: Očekujemo da presuda bude potvrđena

Porodice žrtava očekuju da presuda u Hagu Ratku Mladiću budu potvrđena. Kada Hotić, majka dve osobe ubijene u Srebrenici rekla je da se nada da će Mladić biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Euronews TV

"Nadamo se da će ostati doživotna i trebalo bi ako bude pravde da mu se pridodaju genocid i u Prijedoru i drugim mestima gde je zaista počinjen", rekla je ona u izjavi za Euronews Srbija.

Istom se nada i Munira Šubašić iz pokreta "Majke enklava Srebrenice i Žepa"

"Najmanje da se potvrdi prvostepena kazna, a znamo svi da je Mladić sa svojom vojskom gde god je došao, da li je to bilo selo, grad ili opština, počinio genocid sa svojom čizmom, sa svojom vojskom. Bilo bi pravilno i pravedno za žrtve i za majke koje očekuju pravdu da za šest opština, genocid zaista bude u njegovoj presudi", rekla je ona.

14.11 Ljajić za Euronews Srbija: Stepen etničke mržnje na Balkanu i dalje je ogroman

Nekadašnji predsednik Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić poručio je danas da izricanje presude Ratku Mladiću neće učiniti mnogo za pomirenje u regionu kao i da je stepen etničke mržnje još ogroman i da će za to biti potrebno mnogo vremena.

Euronews Serbia

Ljajić je gostujući na Euronews Srbija rekao da je Srbija bila pod dvostrukim pritiskom pre 10 i 15 godina zbog hapšenja Ratka Mladića. Više o izjavi Ljajića pročitajte u posebnoj vesti. 

14.10 Prenos izricanja presude sa pola sata zakašnjenja 

Prenos izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću emitovaće se sa pola sata zakašnjenja i moći će da se prati na sajtu Mehanizma za krivične sudove u Hagu.

profimedia

 

14.05 Mladićev sin: Oseća se dobro, spreman da se pojavi pred Žalbenim većem

Mladićev sin Darko Mladić saopštio je danas da se njegov otac oseća dobro i da je spreman da se pojavi pred Žalbenim većem u Hagu. Darko Mladić je za banjalučku RTRS rekao da je jutros razgovarao sa ocem. Veruje, kazao je, u oslobafjajuću presudu Mladiću.

Tačke optužnice za koje je Mladić osuđen 2017.

Mladić je osuđen po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice:


- po tački 2 za genocid u Srebrenici,

- po tački 3 za zločin protiv čovečnosti,

- po tački 4 za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 5 zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja,

- po tački 7 zbog deporatcija i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 8 zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva

- po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja

- po tački 10 osuđen je zbog protivpravnnih napada na civile i kršenje zakona i običaja ratvoanja 

- po tački 11 zbog uzimanja talaca - osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Optužnicom se teretio za četiri zločinačka poduhvata (UZP), a za jedan od njih koji se odnosi na šest opština je oslobođen.

14.02 Žalbe i opcije

Na prvostepenu presudu iz novembra 2017. godine žalbe su uložili i tužilaštvo Mehanizma i Mladićevi branioci, a o njima u danas odluku donosi Žalbeno veće.  Veće prvostepenu presudu može da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim deloima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja, navodi Tanjug.

profimedia

 

14.01 Prvostepena presuda - doživotni zatvor

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine". Mladić je osuđen po 10, od 11 tačaka optužnice. Oslobođen je, naime, optužbe za genocid u šest opština - Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica.

14.00 Izricanje presude Mladiću pratite uživo u blogu portala Euronews Srbija

Komentari (0)

Srbija