Društvo

Ljajić za Euronews Srbija o presudi Mladiću i pomirenju: Stepen etničke mržnje na Balkanu i dalje je ogroman

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/06/2021

-

11:28

Ljajić za Euronews Srbija o presudi Mladiću i pomirenju: Stepen etničke mržnje na Balkanu i dalje je ogroman
Ljajić za Euronews Srbija o presudi Mladiću i pomirenju: Stepen etničke mržnje na Balkanu i dalje je ogroman - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji predsednik Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić poručio je danas da izricanje presude Ratku Mladiću neće učiniti mnogo za pomirenje u regionu kao i da je stepen etničke mržnje još ogroman i da će za to biti potrebno mnogo vremena.

Ljajić je gostujući na Euronews Srbija rekao da je Srbija bila pod dvostrukim pritiskom pre 10 i 15 godina zbog hapšenja Ratka Mladića.

Euronews Serbia

"Nisam nikada komentarisao predsude, posebno nisam hteo da anticipiram kakve će konačne odluke suda u Hagu biti", rekao je Ljajić.

Na pitanje kakvim je pritiscima bila izložena Srbija da se uhapse Ratko Mladić i Radovan Karadžić i da li je pritisak malo splasnuo nakon hapšenja Mladića, Ljajić je odgovorio:

"Mi smo bili izloženi dvostrukim pritiscima kao država i društvo. S jedne strane smo imali pritisak međunarodne zajednice da se ta hapšenja izvrše. Prva rešeenica je uvek bila da Srbija ne može da napreduje ka EU dok ne završi saradnju sa haškim tribunalom. Sa druge strane imali smo pritisak unutrašnji. Objektivno govoreći većina javnosti je bila protiv saradnje sa Hagom i hapšenja i izručenja naših građana tribunalu. I nakon hapšenja Mladića taj pritisak se nije puno smajio, jer imali smo još neke obaveze koje je trebalo da ispunimo", objasnio je on.

Upitan da li će ovom presudom biti stavljena tačka na pomirenje u regionu, on je odgovorio odrično.

"Mislim da će biti stavljen samo zarez, da mi nismo odmakli u pomirenju u regionu, mi smo tamo gde smo bili devedesetih godina. Stepen etničke mržnje još uvek je ogroman. Trebaće još puno vremena da protekne, puno toga da se uradi da bismo mogli da kažemo da smo došli do pomirenja. Pomirenje mora da se dogodi u srcima i glavama ljudi, a do toga, plašim se, na Balkanu još nismo i da smo daleko od toga", poručio je Ljajić.

Na pitanje da li je tribunal doprineo pomirenju u regionu on je rekao da to nije bio njegov cilj, te da to nije cilj nijednog suda. Međutim, kako je dodao, čelnici u Hagu su govorili da on treba da doprinese upravo tome - pomirenju u regionu.

Preporuka za vas

Kako se krio Ratko Mladić: Tvrdio je da se neće predati živ, 26 godina od podizanja optužnice dočekuje presudu

Komentari (0)

Srbija