Društvo

Vukčević za Euronews Srbija: Presuda Mladiću će najverovatnije biti potvrđena, očekujem nove pritiske na Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/06/2021

-

13:50

Vukčević za Euronews Srbija: Presuda Mladiću će najverovatnije biti potvrđena, očekujem nove pritiske na Srbiju
Vukčević za Euronews Srbija: Presuda Mladiću će najverovatnije biti potvrđena, očekujem nove pritiske na Srbiju - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Prvi tužilac za ratne zločine u Srbiji Vladimir Vukčević poručio je da je Ratko Mladić optužen za najozbiljnija krivična dela i da će mu najverovatnije presuda biti potvrđena.

"Ne mogu da kažem da sam optimista i da će da se desi nešto u smislu da mu se smanji ta kazna i mislim da će da bude potvrđena presuda. Ne bih licitirao na tu temu", rekao je on gostujući na Euronews Srbija.

Euronews TV

Upitan da li misli da će biti nekih iznenađenja nakon tokom izricanja presude, pošto tužilaštvo traži da Mladić bude osuđen i za druga krivična dela u drugim opštinama, Vukčević je rekao da misli da za to nema dovoljno dokaza".

"Mislim da ga neće osuditi za to. Mislim da tu nema dovoljno dokaza, ali može svašta da se desi", rekao je Vukčević, te istakao da misli da "nema šanse da ga oslobode" kako to traži odbrana.

Govoreći o pritiscima sa kojima se suočavao u vreme hapšenja Mladića, rekao da je bilo opstrukcije u Srbijii.

"To je bio jedan složen, dodatni posao. U celom regionu su na čelu tih timova (za saradnju sa Hagom) bili tužioci", rekao je i objasnio da je i Karla del Ponte tražila da on bude na čelu tog tima.

Objasnio je i da je od Vojislava Koštunice tražio podršku Vlade Srbije i lično njegovu, i da mu je Koštunica obećao.

Na pitanje da li očekuje nove kritike, na večerašnjoj sednici Saveta bezbednosti na kojoj će biti reći i o saradnji Srbije sa haškim tribunalom, s obzirom da se od Srbije traži da izručimo dvoje radikala, on je odgovorio da očekuje.  

"Izveštaji tužilaca dok ja nisam došao su uglavnom bili negativni dok ja nisam došao. Dva puta godišnje se daje taj izveštaj. Kada sam ja došao svi izveštaji su bili pozitivni i dok je bila Karla del Ponte i dok je bio Bramerc, koji je rekao da od kada sam ja otišao da se tu više ništa ne radi", objasnio je Vukčević, te dodao  da se "ne radi ništa u celom regionu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija