Aktuelno

U Hagu počelo pripremno ročište za prvo suđenje OVK

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2021

-

10:50

U Hagu počelo pripremno ročište za prvo suđenje OVK
U Hagu počelo pripremno ročište za prvo suđenje OVK - Copyright EPA/ STR

veličina teksta

Aa Aa

Pripremno ročište pred suđenje nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi počelo je danas pred tročlanim sudskim većem koje će mu suditi po optužnici Specijalizovanog tužioca Kosova za zločine u selu Zlaš na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Ovo ročište je otvoreno za javnost, za razliku od druga dva koja su predviđena za sutra i prekosutra 10. i 11. jun i koja će biti zatvorena za javnost jer će na njima biti reči o žrtvama i svedocima.

Predsednica sudskog veća navela je da se danas neće razmatratii krivica ili nevinost optuženog, već će se saslušati izjašnjenja tužilaštva i odbrane u pogledu svega što je potrebno za pripremu suđenja.

Ročištu prisustvuju predstavnici tužilaštva, odbrane i zastupnika žrtava.

Mustafin branilac Julijus von Bone rekao je sudu da odbrana svoje istrage planira da završi do 15. avgusta, nakon čega će dve sedmice kasnije biti spremno da se izjasni koliko će svedoka i dokaza predložit sudu u svoju korist.

Bone je najavio je da će tokom sledeće sedmice dobiti neke oslobađajuće dokaze, a u narednom periodu planira da "putuje" i da razgovara sa nizom svedoka.

Tužilaštvo je saopštilo da su se nakon okončanja istrage pojavile dodatne informacije, koje će biti spremne za obelodanjivanje posle prevoda.

Sutra je planirano da se održi ročište zatvoreno za javnost, kojem će prisustvovati samo predstavnik tužilaštva i Službe za zaštitu svedoka, a trećeg dana, nejavnnom ročištu prisustvovaće samo predstavnik tužilaštva, navodi se u odluci sudskog veća.

Ovo ročište služi za pripreme pred suđenje na kojem će tužilaštvo, odbrana zastupnik žrtava i Služba za pomoć i zaštitu žrtava moći da iznesu svoje stavove o pitanjima koja se tiču okončanja istraga i obelodanjivanja dokaza, potrebe za posetom mesta zločina, uvodnih izlaganja tužilaštva i odbrane...

Utvrđivaće se i redosled saslušanja svedoka i žrtava i onih žrtava, koje će i same svedočiti na suđenju, kao i redosled izođenjenja dokaza i druga pitanja.

Sudsko veće će takođe razmatrati da li će u okviru ovog postupka utvrđivati naknadu štete za žrtve ili u posebnom.

Suđenje Mustafi će biti prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine.

Tereti se optužnicom za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili pojedini pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za krivična dela izvršena nad najmanje šest lica, a navodi se i da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine.

Mustafa se tereti u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferencij krajem oktobra negirao sve tačke optužnice i najavio je da će se pored ostalog braniti alibijem.

Komentari (0)

Srbija