Aktuelno

U Štrpcu protest zbog nedavnih hapšenja i akcija kosovske policije

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2022

-

17:08

Tanjug • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

U Štrpcu je održan miran protestni skup građana povodom najnovijih i ranijih hapšenja sugrađana i policijskog pretresa kuća i sedišta opštinskog Privremenog organa.

Okupljeni ispred sedišta lokalne samouprave nosili su transparente "Evropo zašto ćutiš?", "Naše vam institucuje ne damo", "Štrpce vam ne damo", preneo je RTS.

Pripadnici specijalne policije po nalogu tužilaštva, uhapsili su pre dva dana dve osobe i blokirali sedište Privremenog organa opštine Štrpce.

Policija je akciju izvela u sklopu akcije "Brezovica", zbog sumnji da su bivši opštinski zvaničnici, njihovi saradnici, nekoliko investitora i službenika vlade u Prištini počinili krivična dela zloupotrebe službenih ovlašćenja, primanje i davanje mita.

U akciji je do sada uhapšeno 19 osoba, a među njima i bivši predsednik opštine Štrpce Bratislav Nikolić.

Zbog dosadašnjih akcija i hapšenja, aktuelno rukovodstvo skupštine opštine u Štrpcu, predstavnici javnih institucija u toj sredini, saopštili su da najoštrije osuđuju upad specijalnih policijskih snaga u porodične kuće i instituciju Privremenog organa Opštine Štrpce pod navodnim izgovorom borbe protiv korupcije i kriminala.

Kako prenosi RTS, oni ističu da poslednju kao i ranije akcije vide kao politički proces koji za cilj ima kako gašenje srpskih insititucija tako i svaku institucionalnu i političku vezu sa državom Srbijom sa krajnjim i trajnim ciljem progona preostalog srpskog stanovništva u opštini Štrpce.

"Zahvaljujemo se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću na svoj pomoći i podršci. Razumemo sve okolnosti i pristiske kroz koje i naši zvaničnici u Beogradu prolaze i čvrsto smo uvereni da uvek i u svakoj prilici možemo da računamo na podršku naše države Srbije koja će učiniti sve da zaštiti naše legitimne interese. Poručujemo da ćemo se zajedničkim snagama boriti za pravdu, opstanak i život na ovim prostorima", ističe se u deklaraciji.

Od predstavnika međunarodne zajednice zahtevaju da u svom kapacitetu prisustva na prostoru Kosova i Metohije hitno reaguju i stanu na put institucionalnoj represiji nad institucijama i Srbima u opštini Štrpce.

Ocenjuju da u akcijama prepoznaju jasnu nameru vlasti u Prištini da sprovode institucionalno nasilje nad Srbima u Štrpcu i da im stoga poručuju da ih neće pokolebati i da će se boriti na demokratski način protiv svog nasilja koje se vrši nad njihovim sugrađanima.

"Naše pravo na život i opstanak na ovim prostorima branićemo našim jedinstvom i upornošću", podvlači se u deklaraciji političkih predstavnika Srba, direktora i rukovodilaca institucija u opštini Štrpce.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija