Aktuelno

Od martovskog pogroma na Kosovu prošlo je 18 godina, a Srbi i danas strahuju da bi slična tragedija mogla da se ponovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2022

-

10:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pre 18 godina dogodio se martovski pogrom, trodnevni talas etnički motivisanog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji. U neredima je ubijeno najmanje 19 osoba, uz ukupno oko 1.000 povređenih. Srbi na Kosovu i danas strahuju da bi ova tragedija mogla da se ponovi.

Tokom martovskog pogroma proterano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata. Iako istraga nikada nije stigla do organizatora, iz međunarodnih misija već godinama nema ni glasa o eventualnim novim detaljima.

Prema procenama Unmika, u neredima je, na 33 lokacije, učestvovalo oko 60.000 Albanaca. Zapaljena su 72 vozila međunarodnih snaga. Statistika Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pokazuje da je, zbog martovskog nasilja, kosovsko pravosuđe pokrenulo 400 slučajeva.

Povod za ova dešavanja bilo je tumačenje nesreće u kojoj su stradala tri albanska dečaka. Iako su zvaničnici Unmika negirali bilo kakvu vezu Srba sa tom tragedijom, albanski mediji, citirajući zapaljive izjave političara, odigrali su ulogu okidača u događajima koji su usledili.

Youtube/RTS

 

Kako je rekla reporterka Euronews Srbija sa KiM, Srbi na Kosovu ove dane dočekuju sa tugom, a prisutna je i doza straha da bi ovako nešto moglo da se ponovi.

Ona je istakla da je strah prisutan zbog velikog broja napada tokom prošle godine, kao i zbog retorike koju imaju zvaničnici u Prištini, spominjući genocid Srbije, ne zločine koji su se desili nad Srbima. Takođe, navodi i da se kosovski zvaničnici nisu oglašavali povodom današnjeg dana.

Povodom obeležavanja godišnjice biće održani parastosi, ali će Srbi ove dane obeležiti i kulturnim manifestacijama u znak sećanja na stradale.

Milica Andrić Rakić iz organizacije Nova društvena inicijativa navodi da se dani dočekuju u mirnoj atmosferi iako tokom poslednje dve godine situacija nije na zavidnom nivou.

Takođe, osvrćući se na jučerašnju akciju specijalne kosovske policije u nekoliko kosovskih opština, Andrić Rakić ističe da se uvek sumnja u motive ovakvih dešavanja.

Euronews

"Uvek se sumnja u motive. Ne mogu da kažem objektivno da li je ili nije tempirano vrem tih akcija, ali usled nepoverenja naroda u kosvoske institucije, veruje se da tu postoji predumišljaj. Ove akcije nisu prošle sa nasiljem, ali generalno takve akcije hapšenja su spektakultrnije ispraćene kada se dešavaju u srpskim sredinama, iako se dešavaju širom Kosova", kazala je ona za Euronews Srbija.

Rakić: 17. mart 2004. godine ne sme da se ponovi

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je, povodom obeležavanja martovskog pogroma, da je srpski narod iz teških trenutaka izlazio još složniji u nameri da opstane i ostane na svojim ognjištima.

"Ako nas pitate kakav osećaj imamo kada na današnji dan obeležavamo 18 godina, kada je za samo dva dana uništeno 35 crkava i manastira, proterano 4000 Srba, stradalo 19 i povređeno više od hiljadu ljudi, spaljeno preko 950 kuća, etnički očišćeno šest gradova i devet sela i sve to pred očima međunarodne zajednice, kažem vam, isti kao i tog 17. marta 2004. godine, kada smo doživeli drugi egzodus nakon 1999. godine. Sećanja na taj događaj ne mogu i ne smeju da izblede", rekao je Rakić.

Kako je saopštila Srpska lista, Rakić je ukazao da 17. mart 2004. godine ne sme ni da se zaboravi, niti da se ponovi i mora na njega uvek da se ukazuje jer i nakon dugih 18 godina, ni za jedan od ovih zločina niko nije odgovarao.

”U nekim od tada etnički očišćen gradova ni danas nema Srba, niti postoji iskrena volja da se njihov povratak podrži. Mnogo toga do danas nije obnovljeno. Zato i danas zbog pravde stvari moramo nazvati pravim imenom i neprekidno insistirati da do pravde dođe, jer 17. mart 2004. godine ne sme ostati zločin bez kazne”, podvukao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija