Politika

Euleks dovodi pojačanje na KiM: "Misija podržava stabilnost i doprinosi bezbednosti građana"

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

16:48

Euleks dovodi pojačanje na KiM: "Misija podržava stabilnost i doprinosi bezbednosti građana"
Euleks - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na Kosovu i Metohiji će u narednim nedeljama privremeno biti raspoređena 92 pripadnika Evropske žandarmerije, kao pojačanje postojećoj policijskoj jedinici Euleksa, saopštila je danas ta misija EU u pokrajini. Rezervna policijska jedinica sastavljena je od 92 pripadnika EUROGENDFOR iz Portugala, Francuske i Italije.

S obzirom na bezbednosno okruženje na KiM rezervisti FPU će podržati Euleks u ispunjavanju zadataka, uključujući i funkciju drugog bezbednosnog organa na KiM u slučaju potrebe. Euleks FPU je deo trostrukog bezbednosnog mehanizma u kojem je kosovska policija prvi bezbednosni odgovor, Euleks drugi, a Kfor treći bezbednosni odgovor.

Redovni sastav FPU trenutno čini 105 pripadnika policije stacioniranih u Mitrovici, dok rezervni sastav FPU koji čine i pripadnici EUROGENDFOR ima 92 žandarma: 42 iz Portugala, 28 iz Francuske i 22 iz Italije. Oni će biti smešteni u bazi za podršku EULEKS u Kosovom Polju i biće pod komandom Euleksa.

Raspoređivanje rezervnog sastava FPU pokazuje odlučnost Euleksa da nastavi da podržava stabilnost KiM i doprinosi bezbednosti žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na KiM, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija