Aktuelno

ROSU upala u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i Brezovici, kosovska policija tvrdi - dvoje uhapšenih u akciji Brezovica

Komentari

Autor: Kosovo online, Euronews Srbija, Tanjug

16/03/2022

-

11:36

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Više do zuba naoružanih i maskiranih pripadnika kosovske policije ROSU, upalo je jutros nešto pre šest sati u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i Brezovici. Istovremeno su upali i u zgradu Privremenog organa opštine, saopštio je direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

S druge strane, u kosovskoj policiji tvrde da je u pitanju racija u okviru akcije poznate kao "Brezovica", zbog sumnje u zloupotrebe prilikom izdavanja građevinskih dozvola u nacionalnom parku "Šara". Iz Osnovnog tužilaštva u Uroševcu je saopšteno da su nastavku policijske akcije “Brezovica”, jutros u Štrpcu uhapšeni carinik N.G. i predsednik Upravnog odbora Ski centra Brezovica S.I.. Kako se navodi, pretreseno je sedam lokacija u Šrtrpcu, među njima i zgrada opštine Štrpce koja funkcioniše po sistemu Republike Srbije.

Do sada je zbog primanja mita i zloupotrebe službenog položaja oko izgradnje objekata na Brezovici uhapšeno 26 osoba.

Petković:  Obavestićemo međunarodne predstavnike

"Pod izgovorom nastavka nekakve akcije pod nazivom 'Brezovica', oko 15 pripadnika ROSU, dugim cevima uperenim u starce i žene pretresali su srpske kuće, uznemiravali meštane, blokirali rad opštine i vozilima ometali funkcionisanje normalnog života", naveo je Petković.

Do ove akcije, naglašava, dolazi dan pred obeležavanje Pogroma nad srpskim narodom na KiM 17. marta 2004. godine i pokazuje da akcija nema veze ni sa kakvom navodnom borbom protiv korupcije nego je jedini cilj da se zastraši srpski narod, unese nemir u srpske sredine i preostali Srbi na ovaj način proteraju sa svojih vekovnih ognjišta.

U prilog tome svedoči i činjenica da su albanski političari i prethodnu akciju tempirali na Badnji dan, baš uoči obeležavanja Božića, najvažnijeg praznika Srba, rekao je Petković.

Uprkos ovim bestijalnim pritiscima, naglasio je on, Srbi na Kosovu i Metohiji neće se pokolebati ni slomiti i nastavićemo da čuvamo mir i stabilnost u ova krizna vremena koja su zadesila Evropu i svet.

 

 

S druge strane, kaže se u saopštenju, očigledna je namera i Aljbina Kurtija i njegovih poslušnika da isprovociraju neodmerenu reakciju srpskog naroda i izazovu novu destabilizaciju prilika na terenu.

"O najnovijoj provokaciji usmerenoj prema Srbima na KiM, obavestićemo i sve međunarodne predstavnike jer takozvani obračun s korupcijom ne sme biti izgovor za zastrašivanje i maltretiranje srpskog naroda koji ionako živi u otežanim i specifičnim uslovima", naveo je Petković.

Maljoku: Kontrola na sedam lokacija

Kosovska policija je potvdila akciju.

"Na sedam lokacija u Štrpcu i okolini jutros je izvršena racija u okviru akcije poznate kao 'Brezovica', zbog sumnje u zloupotrebe prilikom izdavanja građevinskih dozvola u nacionalnom parku "Šara", potvrdio je kosovski tužilac Rasim Maljoku, prenosi Koha.

Kako je saopšteno iz Osnovnog tužilaštva u Uroševcu, uhapšeni su carinik N.G. i predsednik Upravnog odbora Ski centra Brezovica S.I.

"Vršimo kontrolu na sedam lokacija", rekao je Maljoku, a to je potvrdilo i Osnovno tužilaštvo u Uroševcu saopštenjem za javnost.

Policija je ušla i u prostorije Privremenog organa Opštine Štrpce.

Kako se navodi, po nalogu Osnovnog tužilaštva u Uroševcu i u saradnji sa Kosovskom policijom – Uprava za teške zločine u Prištini, nastavlja se akcija "Brezovica", odnosno naredba o kontroli u zgradi Opštine u Štrpcu, zbog sumnje na krivična dela zloupotreba službene dužnosti, uzimanje i davanje mita. 

Do sada je zbog primanja mita i zloupotrebe službenog položaja oko izgradnje objekata na Brezovici uhapšeno 26 osoba, dok je potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, kako je ranije saopšteno iz Kosovske policije,  pobegao sa administrativnog prelaza Brnjak prilikom pokušaja hapšenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija