Izbori 2022

Zvaničnik SAD ponovo apeluje na Kurtija: Omogućiti glasanje na Kosovu 3. aprila

Komentari

Autor: Tajnug, Euronews Srbija

15/03/2022

-

11:31

Zvaničnik SAD ponovo apeluje na Kurtija: Omogućiti glasanje na Kosovu 3. aprila
Zvaničnik SAD ponovo apeluje na Kurtija: Omogućiti glasanje na Kosovu 3. aprila - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Savetnik u Stejt departmentu Derek Šolet razgovarao je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i naglasio važnost da se biračima sa pravom glasa na KiM omogući da 3. aprila učestvuju na izborima koje je raspisala Srbija.

"Imao sam dobar razgovor sa kosovskim premijerom danas. Zahvalio sam mu se na snažnoj podršci Ukrajini i naglasio važnost da se biračima sa pravom glasa na Kosovu omogući da učestvuju na predstojećim izborima u Srbiji 3. aprila," napisao je na Šolet na Tviteru.

 

 

Podsetimo, prilikom održavanja referenduma u Srbiji 16. januara, Srbima na Kosovu i Metohiji nije dozvoljeno glasanje u tamošnjim opštinama, već su mogli da dođu i glasaju u opštinama centralne Srbije.

Nakon toga, zvaničnici iz Prištine najavili su da glasanje neće biti moguće ni 3. aprila. Ipak, usledilo je nekoliko poziva iz međunarodne zajednice da se glasanje održi, dok to sve vreme traže zvaničnici iz Beograda.

U ponedeljak je šefica Poslaničke grupe vladajuće stranke Pokreta Samoopredeljenje, Mimoza Kusari Ljija rekla je da trenutno nema govora o održavanju aprilskih srpskih izbora na Kosovu, ali da će konačna odluka biti doneta posle zvaničnog podnošenja zahteva Srbije kosovskim institucijama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town