Izbori 2022

Mimoza Kusari Ljilja: Odluka o srpskim izborima posle dobijanja zvaničnog zahteva

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

13:17

Mimoza Kusari Ljilja: Odluka o srpskim izborima posle dobijanja zvaničnog zahteva
Mimoza Kusari Ljilja: Odluka o srpskim izborima posle dobijanja zvaničnog zahteva - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Šefica Poslaničke grupe vladajuće stranke Pokreta Samoopredeljenje, Mimoza Kusari Ljija rekla je da trenutno nema govora o održavanju aprilskih srpskih izbora na Kosovu, ali da će se konačna odluka doneti posle zvaničnog podnošenja zahteva Srbije kosovskim institucijama.

"Zvaničan zahtev da dozvolimo srpske izbore, mora da dođe od Republike Srbije i da bude upućen kosovski institucijama, a odgovor će da bude u skladu sa kosovskim zakonima i principima evropske prakse, i tek nakon zvaničnog zahteva, donećemo odluku da li ćemo izbore dozvoliti ili ne", rekla je Kusari Ljilja i dodala:

"Do sada nemamo nikakav zahtev Srbije, ali znamo da postoji zahtev upućen međunarodnim institucijama na Kosovu. Međutim, mora da bude jasno da su kosovske institucije suvereni autoritet. I u Strazburu smo tražili i izglasano je da samo uz primenljivu praksu, što znači samo uz zvaničan zahtev jedne države drugoj, takav zahtev može biti odobren", rekla je šefica poslaničkog kluba Pokreta Samoopredeljenje posle sednice predsedništva kosovskog parlamenta i ponovila da, iako je ostalo samo dve nedelje do održavanja srpskih izbora, kosovske institucije nisu dobile zahtev za njihovo održavanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town