Aktuelno

Šest osoba uhapšeno zbog pranja novca, finansijskim malverzacijama prisvojili više od 200 miliona dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/03/2022

-

16:32

mup.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici MUP-a, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu i Poreskom policijom, uhapsili su šest osoba zbog sumnje da su malverzacijama prisvojili 208.159.565 dinara.

Uhapšeni su Z.S. (60), bivše odgovorno lice "Zgop" a.d. Novi Sad, B.M. (41), odgovorno lice PD "NIR", "Herero" i "MB Aufbau 2001", A.P.R. (54), bivše odgovorno lice PD "NIR", Z.M. (52), bivše formalno odgovorno lice PD "Herero", kao i M.N. (44), bivše odgovorno lice PD "Fero promet eksport-import", kao i D. M. (57), odgovorno lice jedne preduzetničke radnje, navodi se u saopštenju MUP-a.

Osumnjičeni se terete da su, od januara 2018. do kraja aprila 2020. godine, na osnovu fiktivno sačinjene poslovne dokumentacije, koja se odnosi na navodno pružanje usluga izvođenja radova na železničkoj infrastrukturi i IT usluga, prenosili novac sa računa PD "Zgop" na račune drugih privrednih društava i pravnih lica.

Potom su, kako se sumnja, novac uplaćivali na lične račune trojice osumnjičenih za kojima se traga, nakon čega ga je jedan od njih i podigao.

Osumnjičeni Z.S. se tereti za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, B.M. se tereti za zloupotrebu položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i pranje novca u saizvršilaštvu, dok se za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju i pranje novca u pomaganju, terete A.P.R., Z.M. i M. N., dok se D.M. tereti za krivično delo pranje novca u pomaganju.

Protiv još 14 osoba, od kojih se za njih pet intenzivno traga, biće podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija