Aktuelno

Saslušan osumnjičen za pranje novca stečenog zelenašenjem - privremeno mu je oduzeta imovina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/03/2022

-

15:45

Saslušan osumnjičen za pranje novca stečenog zelenašenjem - privremeno mu je oduzeta imovina
Saslušan osumnjičen za pranje novca stečenog zelenašenjem - privremeno mu je oduzeta imovina - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Osumnjičeni za pranje para stečenih zelenašenjem V.K. saslušan je u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, nakon čega je tužilaštvo predložilo sudu da mu odredi pritvor, a juče je u sklopu ove akcije saslušan i osumnjičeni za pomaganje u pranju novca.

Od V.K. i, sa njim povezanih treća lica, je po nalogu tužilaštva privremeno oduzeta imovina - veća količina novca, saznaje Tanjug. Na osnovnom tekućem računu oduzeto mu je 577.995 dinara i na deviznim platnim računima 10.027 evra.

Prilikom pretresa oduzeto mu je i 14.416 američkih dolara, zatim stan od 61,83 m2 i garaža 17,29 metra kvadratna u Beogradu, dva stana površine 29 metra kvadratna u Čajetini i stan površine 99 metra kvadratna u Vladimircima, stan površine 34,74 metra kvadratna u Beogradu, dva poslovna prostora kao i zemljište površine preko 120 hektara na teritoriji Vladimiraca i Alibunara.

V.K. se tereti da je stekao, držao i koristio imovinu znajući u trenutku prijema da ta imovina potiče od kriminalne delatnosti, kao i da je izvršio prenos imovine u nameri da prikrije njeno nezakonito poreklo , kažu u tužilaštvu. Kako se sumnja, prljavi novac je sam pribavio tako što je davao novac na zajam ugovarajući za sebe nesrazmernu imovinsku korist, iskorišćavajući teško imovinsko staje, teške prilike, nuždu i lakomislenost troje ljudi oštećenih u ovom slučaju.

U sklopu iste akcije juče je u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušan je osumnjičeni D.M. koji se tereti za krivično delo pranje novca pomaganjem. Osumnjičenom je stavljeno na teret da je u periodu od 2009. godine do danas u Vršcu pomogao osumnjičenom V.M. u nameri da se prikrije nezakonito poreklo imovine, sa znanjem da ta imovina potiče od zelenašenja, pošto je V.M. davao novac na zajam ugovarajući za sebe nesrazmernu kamatu, iskorišćavajuću teško imovno stanje, prilike, nuždu i lakomislenost oštećene M.A.

Sumnja se da je tako pribavljena imovinska korist u iznosu od 8.310.484 dinara. Prilikom saslušanja pred tužiocem D.M. se branio ćutanjem.

U toku je sprovođenja pokrenutih istraga, tužilaštvo će ispitati svedoke, obaviti potrebna veštačenja i pribaviti druge relevantne dokaze, kako bi bila doneta odluka o daljem toku postupka.

Komentari (0)

Srbija