Aktuelno

Tragedija u rudniku "Soko" kod Sokobanje: Osam rudara poginulo, više od 20 povređeno - svi izvučeni iz jame

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2022

-

08:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U rudniku "Soko" kod Sokobanje došlo je do nesreće u kojoj se obrušio deo jame. Poginulo je osam rudara, a najmanje 20 je povređeno, potvrđeno je za Euronews Srbija u Hitnoj pomoći u Aleksincu. Ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć. Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Nesreća je jako velika, osmoro je poginulo i ima više od 20 povređenih", rekao je za RTS direktor Doma zdravlja u Aleksincu Rodoljub Živadinović. On je rekao da su u opštu bolnicu u Aleksincu već prebačeni neki povređeni rudari.

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika "Soko", dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

"Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu", rekao je Spasić.

Prema informacijama Euronews Srbija iz Aleksinca, u oknu rudnika, u trenutku eksplozije, bilo je više desetina rudara. Do eksplozije je došlo oko 5 sati ujutru, i pretpostavlja se da je u pitanju eksplozija metana, iako o tome još nema zvaničnih potvrda.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić rekao je za Euronews Srbija da je u toj ustanovi zbrinut jedan povređeni rudar, i da prolazi dijagnostiku. Kako je naveo, najavljeno je da se može desiti upućivanje jedne grupe pacijenata u KC Niš.

Euronews TV

Direktor opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić rekao je za Euronews Srbija da je trenutno 19 pacijenata iz rudnika zbrinuto u toj ustanovi, od čega 16 sa lakšim povredama. Od preostale trojice, dva rudara imaju lakše povrede lakta, dok jedan ima serijski prelom rebara. Svi su van životne opasnosti, i u stabilnom stanju.

Euronews TV

Akcija spasavanja je završena i nešto posle podneva na licu mesta više nije bilo vozila Hitne pomoći, javio je reporter Tanjuga. Rudarski inspektor sarađuje na licu mesta sa javnim tužiocem i komisijom koju je formirala uprava rudnika kako bi se utvrdili uzroci nesreće, rekao je predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević.

Prema prvim informacijama, lakše povređeni rudari se zadržavaju u Sokobanji, teži idu za Aleksinac, a najteži će biti zbrinuti u Nišu.

Na terenu su, prema informacijama iz zaječarske policije, brojne ekipe policije, a uviđaj je u toku, rečeno je za Euronews Srbija.

Do eksplozije je došlo u ranim jutarnjim časovima.

Komentari (1)

Ramamti Ezer

01.04.2022 09:21

Žalosno je što ljudi ginu u rudnicima u vreme tehnike i napretka, svemirskih istraživanja u 2022. kao da je u pitanju 1822. Ipak postoji divna nada u uskrsenje na očišćenoj rajskoj Zemlji, bez ratova, politike i katastrofa nastalih prirodnim putem ili nečijim nemarom. O toj nadi je govorio Isus Hrist, koga će se mnogi setiti uskoro oko Uskrsa i Vaskrsa. Saučešće porodicama nastradalih rudara.

Srbija