Aktuelno

Resorno ministarstvo saopštilo imena poginulih rudara, direktor Resavice: Došlo je do naglog prodora metana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2022

-

10:17

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U nesreći u rudniku koja se jutros dogodila u rudniku uglja “Soko” kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povređeno, saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko“, dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

“Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu”, rekao je Spasić.

Euronews TV

U nesreći su poginuli rudari D.Z. (1979), N.T. (1985), R.G. (1975), P.P. (1991), B. Č. (1966), B. Z. (1967), B.Ž. (1963) i B.S. (1988). Ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć. Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

Drago Milinković, direktor rudnika „Soko“, rekao je da je rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara. Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo“, kaže Milinković.

Euronews TV

"Izgubili smo osam naših vrednih radnika, rudara koji su ovde zaraživali svoj hleb. Rudnik Soko je znamo opasan rudnik, veoma sa aspekta metana opasan, mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se dogodilo naglo izdvajanje metana i jednostavno ni monitornig, ni oprema koju smo imali nisu pomogli", rekao je Milinković.

I direktor Aleksinačkih rudnika Nemanja Denić izrazio je saučešće porodicama nastradalih.

“Radnici Aleksinačkih rudnika izvode radove u rudniku Soko i deo su ovog kolektiva. Mere se maksimalno poštuju ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti“, rekao je Nemanja Denić.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.

"U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije", rekla je Mihajlovićeva.

U rudniku "Soko" kod Sokobanje došlo je do eksplozije u kojoj se obrušio deo jame i rudari su ostali zarobljeni. Prema prvim informacijama, osmoro je poginulo. 

Komentari (0)

Srbija