Aktuelno

Stolić tražio da se javnost isključi sa suđenja, tvrdi da su sve optužbe protiv njega lažne

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2022

-

13:22

Stolić tražio da se javnost isključi sa suđenja, tvrdi da su sve optužbe protiv njega lažne
Stolić tražio da se javnost isključi sa suđenja, tvrdi da su sve optužbe protiv njega lažne - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je odbrana suspendovanog inspektora SBPOK-a Božidara Stolića (36), sudu predložila da se isključi javnost sa suđenja jer postoji mogućnost da će tokom izlaganja govoriti o stvarima koje predstavljaju službenu tajnu.

Sud je nakon kraće pauze taj predlog odbio sa obrazloženjem da advokat Branislav Bogdanović nije detaljno pojasnio o kakvoj službenoj tajni se radi.

Stolić je počeo sa izlaganjem svoje odbrane negirajući sve optužbe koje mu se stavljaju na teret i tvrdeći da mu je sve namešteno, jer se suprotstavio sadasnjem načelniku SBPOK-a Ninoslavu Cmoliću, koji je, tvrdi Stolić, bio "desna ruka" Dijane Hrkalović.

On je rekao da se zamerio Cmoliću iz tri razloga. Prvi razlog je zato što je Stolić komentario da je Cmolić prljav i korumpiran policajac i da je bio "desna ruka" Dijane Hrkalović, što je posle došlo do Cmolića. Kao drugi razlog naveo je da je Cmolić oduzeo dva blindirana vozila od oca ubijenog Lazara Vukićevića i da se ta dva vozila i dalje nalaze u garaži SBPOK-a.

Takođe, rekao je da je Cmolić pre par godina pravio probleme i nije hteo da plati račun u lokalu koji drži Aleksandar Kajmaković, zbog čega je, kako navodi Stolić, prilikom njegovog privođenja policija bila nasilna bez potrebe jer je on tada davao izjavu u svojstvu građana.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Stolić je na početku suđenja negirao da je bio član kriminalne grupe Veljka Belivuka, pa je napomenuo da se on borio protiv kriminala, kao i da se sa Belivukom i Markom Miljkovićem sreo samo u prostorijama SBPOK-a.

Rekao je da je Filipa Golubovića upoznao tokom hapšenja 2019. godine kada ga je on uhapio zbog pištolja i 30 grama kokaina, nakon čega mu je Golubović rekao da hoće da radi sa njim i da bude saradnik.

Nakon Golubovićevog izlaska iz pritvora, postao je njegova operativna veza, naveo je Stolić i dodao da je od njega hteo da napravi saradnika. Stolić je rekao da nije smeo da prijavi nadređenima operativnu vezu sa Golubovićem, jer su svi u SBPOK-u krili svoje veze, da ih ne bi izgubili.

Sudija je odredio pauzu, nakon čega će Filip Golubović da iznosi svoju odbranu.

Šta stoji u optužnom predlogu protiv Stolića?

Stolić je u sud došao sa slobode, dok je Golubović na izdržavanju kazne u Okružnom zatvoru u Pančevu pa je doveden iz zatvora. On se tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja.

Prema optužnom predlogu u koji je Tanjug imao uvid, na molbu drugooptuženog Filipa Golubovića, on je proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Goluboviću inspektor prosleđivao i podatke o poternicama Srđana Jezdimira, Marinu Golubović i Jelicu Milošević. Zauzvrat je dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Belivuka i ostalih Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 evra.

google.rs/maps

 

Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone.

Šta je Tužilaštvo tražilo?

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u optužnom predlogu da Stolića osudi na kaznu ne manju od tri godine zatvora, a Golubovića na ne manje od godinu dana zatvora.

Stolić je inače bio uhapšen 12. juna 2021. godine zbog ovog slučaja i u pritvoru je bio dva meseca.

On je ponovo uhapšen u septembru prosle godine zbog krivičnog dela prinuda u pokušaju i zbog toga je bio u pritvoru u Požarevcu do 24. decembra.

U tom predmetu potvrđena je optužnica Višeg javnog tužilaštva u Požarevcu protiv Stolića, kao i protiv Slađana Konstantinovića i pripadnika BIA M.K. koja ih tereti da su pokušali da prinudom preuzmu ugostitljski objekat od jednog Požarevljanina.

Komentari (0)

Srbija