Aktuelno

Odloženo suđenje Božidaru Stoliću, novo ročište 1. aprila

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2022

-

11:19

Odloženo suđenje Božidaru Stoliću, novo ročište 1. aprila
Odloženo suđenje Božidaru Stoliću, novo ročište 1. aprila - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je odloženo za 1. april suđenje optuženom inspektoru SBPOK-a Božidaru Stoliću (36) povodom optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Prethodno je sud razdvojio postupak, a suđenje je odloženo zbog izostanka drugooptuženog Filipa Golubovića, čiji je branilac Marko Savić tek u sudnici obavestio sud da se on javio na izdržavanju kazne u Okružni zatvor u Pančevu.

Predsednik sudskog veća sudija Zoran Šešić pitao je Golubovićevog advokata zašto o tome nije obavestio sud, kada je to bio prethodni dogovor, advokat je odgovorio da se Golubović javio u zatvor tek u nedelju. Sud je nakon toga odredio pauzu od 10 minuta kako bi proverio ovu informaciju.

"Otkud sad u Pančevu?"

Posle pauze sudija je naveo da se Golubović nalazi u Okružnom zatvoru u Pančevu od 11. marta.

“On je trebalo da ode u zatvor u Sremskoj Mitrovici i mi smo tamo proveravali i nije bio tamo. Otkud sad u Pančevu nije mi jasno”, rekao je sudija i odložio pretres za april, kada će Golubović biti priveden iz zatvora.

Da bi optuženi iz zatvora mogao da prisustvuje suđenju potrebno je da sud uputi poziv preko Uprave zatvora i naloži dovođenje okrivljenog koji je na izdržavanju kazne.

Stolić je u sud došao sa slobode i danas je on trebalo da iznese odbranu.

Na početku suđenja u februaru on se kratko izjasnio da nije kriv za krivična dela koja mu se stavljaju na teret, a to su udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja.

Krivicu je tada negirao i Golubović, kojem je prema optužbi, kao pripadniku grupe Belivuk-Miljković, Stolić dostavljao tražene informacije.

Golubović je čak ustvrdio da ne samo da nije pripadnik njihove grupe "kako to tvrdi tužilaštvo i pišu mediji" već da uopšte ne poznaje ni Veljka Belivuka ni Marka Miljkovića.

Stolić je, prema optužnom predlogu u koji je Tanjug imao uvid, na molbu drugooptuženog Filipa Golubovića, proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Goluboviću inspektor prosleđivao i podatke o poternicama za Srđanom Jezdimirom, Marinom Golubović i Jelicom Milošević.

Zauzvrat je dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Belivuka i ostalih Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 evra.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Zloupotreba ovlašćenja

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića. Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone...

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u optužnom predlogu da Stolića osudi na kaznu ne manju od tri godine zatvora zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela i zloupotrebe službenog položaja, a Golubovića na ne manje od godinu dana zatvora.

Stolić je inače bio uhapšen 12. juna zbog Belivukove grupe i u pritvoru je bio dva meseca.

On je ponovo uhapšen u septembru prosle godine zbog krivičnog dela prinuda u pokušaju i zbog toga je bio u pritvoru u Požarevcu do 24. decembra.

Sada se brani sa slobode.

U tom predmetu Više javno tužilaštvo u Požarevcu je podiglo optužnicu protiv Stolića, kao i protiv Slađana Konstantinovića i pripadnika BIA M.K. koja ih tereti da su pokušali da prinudom preuzmu ugostitljski objekat od jednog Požarevljanina. Optužnica se nalazi pred krivičnim vanraspravnim većem koje odlučuje o njenom potvrđivanju.

Komentari (0)

Srbija