Aktuelno

Rudari se osećaju bolje, osmorica otpuštena iz bolnice u Aleksincu na kućno lečenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/04/2022

-

11:32

Rudari se osećaju bolje, osmorica otpuštena iz bolnice u Aleksincu na kućno lečenje
Rudari se osećaju bolje, osmorica otpuštena iz bolnice u Aleksincu na kućno lečenje - Copyright mre.gov.rs/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Svih 17 rudara koji su posle jučerašnje nesreće u rudniku "Soko" primljeni u bolnicu u Aleksincu osećaju se dobro, a jutros je na kućni oporavak otpušteno njih osmoro, rekao je za Tanjug direktor bolnice Goran Vidić.

Sa druge strane, dvojica rudara i jedna osoba koja je učestvovala u jučerašnjem spasavanju nalaze se Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu, i kako je ranije danas za Euronews Srbija rečeno iz ove ustanove, njihovo stanje je takođe stabilno.

Direktor bolnice u Aleksincu najavio da bi tokom dana mogla da budu otpuštena još dvojica ili trojica rudara.

"Rudari, kojima su pre svega povređeni disajni putevi zbog udisanja metana, psihički se bolje osećaju pošto su ih na kratko posetile porodice", rekao je Vidić.

Povređeni rudari bili su izloženi udisanju metana u periodu od 14-15 minuta a neki od njih imaju povrede nagnječenja zbog odbacivanja pritiskom i pada. Kod dvojice postoji sumnja na prelom lakta.

Posle jučerašnje tragedije, kada je osam rudara izgubilo život zbog gušenja metanom, u aleksinačku bolnicu primljeno je njih 21. Dvojica su zbog težeg oblika prebačeni za Klinički centar u Nišu, a dvojica su već juče puštena na kućni oporavak.

Direktor Vidić kaže da su medicinske ekipe u Opštoj bolnici u Aleksincu i dalje duplinare, te da je danas, uz mere zaštite zbog kovida, omogućena poseta porodica, što je popravilo psihičko stanje povređenih.

U rudniku "Soko" kod Sokobanje juče oko pet sati ujutru došlo do nesreće u kojoj se obrušio deo jame. U nesreći je poginulo osam rudara, a najmanje 20 je povređeno i njima je prva pomoć ukazana najpre u Hitnoj pomoći u Aleksincu. Ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu odmah su izvučeni.

Preminuli su Darko Zlatković (1979), Nenad Trivunac (1985), Radovan Grujić (1975), Petar Petrović (1991), Branko Čokorilo (1966), Branislav Zlatanović (1967), Bratislav Živković (1963) i Bojan Stajić Bojan (1988).

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je juče na konferenciji za novinare da u rudniku "Soko" da nije došlo do eksplozije, već da su se poginuli rudari ugušiil nakon prodora visoke koncentracije metana.

Opština Aleksinac donela je juče Odluku o proglašenju dana žalosti sutra, 2. aprila. Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vreme dana žalosti zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja. U obrazovnim ustanovama dan žalosti obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti.

Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Srbije i zastava sportskih klubova. Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija