Aktuelno

Nije bilo eksplozije, rudari se ugušili zbog visoke koncentracije metana - sutra Dan žalosti u Aleksincu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2022

-

13:57

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je na konferenciji za novinare u rudniku "Soko" da nije došlo do eksplozije, već da su se poginuli rudari ugušiil nakon prodora visoke koncentracije metana.

Ona je istakla da su tela radnika na putu za Niš gde će biti izvršena obdukcija, kao i da na njima nema tragova eksplozije.

"Velika je tuga, poginulo je osam rudara rudnika ‘Soko’, jutros u 4.10 su se ugušili. Nije bilo eksplozije, porast metana je bio uzrok, rudari su se ugušili. Tela su na putu za Niš, da se izvrši obdukcija, istražni organi rade svoj posao, verujem da će ubrzo imati napismeno uzroke ovih dešavanja".

Kako je rekla, rudnik je metanski, a opskrbljen je svom potrebnom opremom i monitoringom.

"Imamo snimljen svaki sekund. Nije bilo eksplozije, ugušili su se od visoke koncentracije metana", rekla je.

Ministarka je poručila da će država pomoći svim porodicama.

"Sastaćemo se kao vlada, kao što će i rudari čitave 'Resavice' pomoći. Iza osam rudara ostalo je 12 dece, jedna beba koja se rodila početkom ove godine. Naše je da učinimo sve da ne budu zaboravljeni", kazala je Mihajlović.

Mihajlović je potom posetila povređene rudare iz rudnika "Soko", koji su smešteni u bolnici u Aleksincu, te potvrdila da je svih 17 povređenih rudara u stabilnom stanju.

"Obišli smo povređene rudare, ovde u Aleksincu je njih 17 i svi su vrlo mladi. Jedan od povređenih rudara ima 21 godinu, a radi već dve godine. Zadovoljni smo i srećni što su svi u stabilnom stanju i van životne opasnosti, što je najvažnije. Rekli su nam da žele da izađu što pre i da se vrate uobičajenom životu. Obećala sam da ću doći kad izađu iz bolnice da razgovaramo o svemu“, izjavila je potpredsednica Vlade.

Direktor Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić rekao je da je u toj bolnici pregledan 21 povređen rudar.

"Dvojica su upućena na dalja ispitivanja u niški klinički centar, a dvojica su puštena na kućno lečenje. Trenutno je u našoj bolnici 17 povređenih rudara, svi su van životne opasnosti i u stabilnom stanju“, rekao je Vidić.

Direktor rudnika: "Viša sila"

Direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" Saša Spasić je naveo da da će se detaljnije informacije dobiti kada nadležni državni organi budu sproveli istragu.

Uputio je saučešće porodicama poginulih rudara i naveo da je do nesreće došlo u trećoj smeni u 4:10 časova u kojoj je bilo 67 rudara, te dodao je osam rudara poginulo, a 18 povređeno.

Istakao je da od povređenih rudara niko nije u životnoj opasnosti.

Direktor rudnika "Soko" Drago Milinković rekao da je u redovnom procesu rada došlo do izdvajanja metana iz komore otkopa usled čega je došlo do gušenja rudara.

Naveo je da je nadležna inspekcija došla na lice mesta zajedno sa predstavnicima kompanije JP PEU Resavica i da je izvršen uviđaj, te dodao da će biti uviđaja i drugih veštaka i komisije Ministarstva rudarstva i energetike.

"Nikakvih niti fizičkih promena na prostorijama niti na telima nastaradalih rudara nema, evidentno je da je došlo do gušenja od metana", rekao je Milinković i izrazio saučešće porodicama stradalih.

Na pitanje da li je ovako nešto moglo da se pretpostavi rekao je da je u pitanju "viša sila".

"Ovo se iznenada desilo. U pitanju je viša sila, metan je prisutan u sloju i vrlo je teško uopšte i pretpostaviti tako nešto", rekao je Milinković.

Predstavnici sindikata "Nezavisnost" i sindikata radnika JP Resavica izrazili su saučešće porodicama nastradalih, a povređenim rudarima poželeli da se što pre oporave.

Sutra Dan žalosti u Aleksincu

Opština Aleksinac donela je danas Odluku o proglašenju Dana žalosti sutra, 2. aprila. Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vreme Dana žalosti zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja.

U obrazovnim ustanovama Dan žalosti obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se Danu žalosti.

Dan žalosti u sprotskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Srbije i zastava sportskih klubova.

Za vreme Dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Komentari (0)

Srbija