Aktuelno

Završena akcija spasavanja iz rudnika "Soko", preživeli opisali kako je izgledao trenutak nesreće

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Novosti

01/04/2022

-

13:07

Završena akcija spasavanja iz rudnika "Soko", preživeli opisali kako je izgledao trenutak nesreće
Završena akcija spasavanja iz rudnika "Soko", preživeli opisali kako je izgledao trenutak nesreće - Copyright Euronews/Dragan Živanović

veličina teksta

Aa Aa

Završena je akcija spasavanja u rudniku mrkog uglja "Soko" kod Sokobanje, gde se jutros dogodila neseća u kojoj je nastradalo osam rudara. Tela nastradalih rudara još nisu izvučena, a u krugu rudnika su porodice nastradalih, javlja reporter Tanjuga. Na mestu nesreće više nema vozila Hitne pomoći.

U smeni je bilo oko 50 rudara, od kojih je 18 lakše povređeno i zbrinuto u Aleksincu, dok su dvojica rudara sa težim povredama prebačena u Klinički centar Niš. Niko od povređenih rudara nije životno ugrožen.

Brajar Aleksandar, koji u aleksinačkom rudniku radi punih šest godina, jedan je od preživelih rudara koji kaže da se uopšte ne seća trenutka nesreće.

"Bio sam na sabirnom transporteru koji baca u sipku i u trenutku nesreće povlačili smo se kroz tu sipku. Međutim, samo sam pao i ne sećam se ničega. Malo me boli glava, ošamućen sam", kaže on.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

U jami se trenutno nalazi rudarski inspektor sa javnim tužiocem i komisijom koju je formirala uprava rudnika kako bi se utvrdili uzroci nesreće, kaže predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević. On očekuje da se ubrzo iznesu i tela nastradalih rudara.

Vladica Vučić, koji je takođe preživeo nesreću kaže da se seća kako su ga kolege vukle po trakama.

"Radim u rudniku već 10 godina. U trenutku nesreće sam obavljao posao na radilištu nedaleko od mesta gde je došlo do prodora metana. Sećam se samo da su me vukli po trakama da me iznesu napolje i to je to. Trenutno imam samo vrtoglavicu", rekao je on.

"U rudniku i najmanji kiks može biti koban"

Branimir Jovančićević sa Hemijskog fakulteta u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je metan toksičan gas i može izazvati trajna oboljenja kod onih koji su u stalnom dodiru sa njim.

"U rudnicima ovog tipa, postoji mogućnost da se stvori metan i on nije obavezan pratilac procesa koji se dešavaju. Velika količina ovog gasa se skuplja u određenim mestima ovog rudnika i od izuzetnog je značaja kontrola svakog dela rudnika", kaže on.

Euronews TV

Kako ističe Jovančićević, metan je moguće osetiti, pa tako on pretpostavlja da su radnici obavljali posao prvo u jednom delu rudnika u kojem nije bilo metana, pa da su tek onda otišli u drugi gde ga ima u velikim količinama.

"U rudniku 'Soko' nalazi se ležište mrkog uglja, čiji su redovni pratioci gasovi. Obično je to metan, a mogu da budu i propan, etan ili butan. Metan je eksplozivan i opasan, pa zato sve one sredine gde može da se nađe, moraju biti pod visokim merama kontrole", kaže profesor i nastavlja:

"Metan je gasovito gorivo, to je ugljovodonik koji vrlo lako gori. Pri povišenoj koncentraciji neće samo goreti, već će doći do eksplozije. Ono što dodatno pospešuje eksploziju jeste ugljena prašina, naročito u rudnicima mrkog uglja. Mi ne znamo da li je došlo do eksplozije. Ja kao geohemičar kažem da opasnosti vrebaju od svega toga, ali i od urušavanja, jer tamo gde je povišena koncentracija gasova kao što je metan, može doći i do urušavanja", dodaje.

Kako kaže, u rudnicima i najmanji kiks može biti koban.

"Ne postoji mesto gde su mere predostrožnosti i merenje koncentracije svega što se u rudnicima nalazi potrebnije - i najmanji kiks, i namanja nesreća mogu biti kobni. Teorijski, svaki akcident koji se desi u rudniku je posledica ljudskog faktora, jer ako se čovek pridržava svih mera, do nesreće ne bi trebalo da dođe", zaključuje Jovančićević u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija