Aktuelno

U UKC u Nišu trenutno troje pacijenata nakon nesreće u rudniku "Soko", njihovo stanje stabilno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/04/2022

-

08:49

U UKC u Nišu trenutno troje pacijenata nakon nesreće u rudniku "Soko", njihovo stanje stabilno
Euronews/Dragan Živanović, mre.gov.rs/Zoran Petrović - Copyright Euronews/Dragan Živanović, mre.gov.rs/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

U Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu trenutno se nalaze tri pacijenta koji su ovde došli zbog nesreće u rudniku "Soko" kod Sokobanje. Svi su u ovom momentu stabilni i svesni i nalaze se pod neprekidnim nadzorom lekara na odeljenju Klinike za endokrinologiju, rečeno rečeno je za Euronews Srbija u UKC Niš.

Kako nezvanično saznajemo, u pitanju su dvojica rudara koji su nakon nesreće upućeni u Niš,  dok je treća osoba koja se sa njma sada nalazi u ovoj ustanovi zapravo je učestvovala u spasavanju nakon nesreće. Sva trojica se nalaze na toksikološkom odeljenju Klinike za endokrinologiju. Stabilni su, svesni i pod nadzorom lekara, kažu u UKC Niš.

U aleksinačkoj bolnici zbrinuto je 17 rudara sa lakšim povredama.  Svi pacijenti smešteni u bolnici u Aleksincu proveli su noć mirno, a direktor Goran Vidić je za RTS rekao očekuje da će u toku dana veći broj pacijenata biti pušten na kućno lečenje.

U rudniku "Soko" kod Sokobanje juče oko pet sati ujutru došlo do nesreće u kojoj se obrušio deo jame. U nesreći je poginulo osam rudara, a najmanje 20 je povređeno i njima je prva pomoć ukazana najpre u Hitnoj pomoći u Aleksincu. Ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu odmah su izvučeni.

Preminuli su Darko Zlatković (1979), Nenad Trivunac (1985), Radovan Grujić (1975), Petar Petrović (1991), Branko Čokorilo (1966), Branislav Zlatanović (1967), Bratislav Živković (1963) i Bojan Stajić Bojan (1988).

Nije bilo eksplozije, rudari se ugušili zbog visoke koncentracije metana

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je juče na konferenciji za novinare da u rudniku "Soko" da nije došlo do eksplozije, već da su se poginuli rudari ugušiil nakon prodora visoke koncentracije metana.

Direktor Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić rekao je da je u toj bolnici pregledan 21 povređen rudar.

"Dvojica su upućena na dalja ispitivanja u niški klinički centar, a dvojica su puštena na kućno lečenje. Trenutno je u našoj bolnici 17 povređenih rudara, svi su van životne opasnosti i u stabilnom stanju", rekao je Vidić.

Direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" Saša Spasić je naveo da da će se detaljnije informacije dobiti kada nadležni državni organi budu sproveli istragu.

Danas dan žalosti u Aleksincu

Opština Aleksinac donela je juče Odluku o proglašenju dana žalosti sutra, 2. aprila. Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vreme dana žalosti zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja. U obrazovnim ustanovama dan žalosti obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti. Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Srbije i zastava sportskih klubova. Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija