Aktuelno

Ponovo odloženo pripremno ročište Belivuku i Miljkoviću

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

15:05

Ponovo odloženo pripremno ročište Belivuku i Miljkoviću
Ponovo odloženo pripremno ročište Belivuku i Miljkoviću - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu treći put je odloženo pripremno ročište u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici potvrđenom optužnicom terete za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Suđenje je odloženo jer je Marko Miljković otkazao punomoćje svom advokatu, rekao je jedan od advokata odbrane Dragoš Cukavac.

Sud je zakazao novo pripremno ročište za 13. i 15 . jun.

Advokat Ristović, branilac Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još nekih članova njihove kriminalne grupe podneo je prethodno molbu sudu da se odloži današnje pripremno ročište kako bi advokati imali više vremena da se pripreme.

Pripremno ročište odlagano je već dva puta, prvi put zbog zahteva za izuzeća postupajućih sudija i tužilaca, a drugi put krajem aprila zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića, koji je bio angažovan kao branilac Belivuka, Miljkovića i drugih optuženih, a koji je uhapšen 14. aprila kao član kriminalne grupe Darka Šarića i od tada je u pritvoru.

Organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, i njeni pripadnici potvrđenom optužnicom terete se za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branioci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilc i sudsko veće.

Na ovom ročištu optuženi će se kratko izjasniti o krivici, odnosno da li priznaju ili negiraju krivična dela za koja se terete, a potom će tužilaštvo i odbrana predlagati svoje dokaze koji će se izvoditi tokom suđenja.

Nakon što se okonča pripremno ročište sud će zakazati glavni pretres (suđenje) koje će biti javan, a optuženi će moći detaljno da izlože svoje odbrane.

Na današnje ročište Belivuk, Mikljović i ostali optuženi su privedeni iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu.

Osim pritvorenih, na optužnici se nalazi još pet osoba, od kojih su dve u kućnom pritvoru, a četvorica su odlučila da tužilaštvu otkriju detalje izvršenja krivičnih dela, od kojih su dvojica dobila status - svedoka okrivljenih.

Potvrđenom optužnicom ova grupa tereti se za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, silovanje i otmicu.

U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva.

Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa aplikacije Skaj za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.

Komentari (0)

Srbija