Aktuelno

Vrhovni kasacioni sud: Prilikom ukidanja presude Šariću imali smo u vidu odluke Evropskog suda za ljudska prava

Komentari

Autor: Euronews

16/06/2021

-

13:38

Vrhovni kasacioni sud: Prilikom ukidanja presude Šariću imali smo u vidu odluke Evropskog suda za ljudska prava
Vrhovni kasacioni sud: Prilikom ukidanja presude Šariću imali smo u vidu odluke Evropskog suda za ljudska prava - Copyright E-Stcok/Đenka

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni kasacioni sud (VKS) saopštio je danas da je presuda Apelacionog suda Darku Šariću i ostalim osuđenim za trgovinu drogom ukinuta zbog toga što je drugostepenom presudom učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka.

Kako je objašnjeno, u donošenju drugostepene presude su učestvovale sudije koje su zbog ranijeg odlučivanja o produženju pritvora u istom predmetu imale izražen stav o postojanju opravdane sumnje da je Šarić počinio krivično delo, a to je osnov za njihovo obavezno izuzeće od odlučivanja u postupku po žalbama na prvostepenu presudu.

Po nalazu VKS, kod tih sudija formirano je "predubeđenje takvog kvaliteta da predstavlja okolnost koja narušava pretpostavku nepristrasnosti, pa je u konkretnom slučaju nepristrasnost funkcionalne prirode tih sudija dovedena u pitanje, zbog čega ih je trebalo izuzeti u donošenju drugostepene presude".

Odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog, VKS je posebno imao u vidu i relevantne odluke Evropskog suda za ljudska prava, navodi se u saopštenju. 

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović, je u izjavi za Tanjug  objasnila da odluke u VKS donosi veće, a ne predsednik suda, niti pojedinac. 

Odluku o usvajanju vanrednog pravnog leka - zahteva za zaštitu zakonitosti Šarićevih branilaca, donelo je veće koje čini sudija Radmila Dragičević Dičić, kao predsednik veća, i sudije Radoslav Petrović, Biljana Sinanović, Dubravka Damjanović i Dragomir Milojević, navela je.

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je odlučujući po vanrednom pravnom leku pravosnažnu presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina i vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje. 

Šariću je ukinutom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Osuđen je kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu, ukinutom presudom je bio osuđen na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ukinutom presudom ostali optuženi su bili osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Krajem jula prošle godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika, i u ovom slučaju u toku je žalbeni postupak.

Šarić je bio u bekstvu od 2009. do marta 2014. godine kada se predao vlastima Srbije. Od tada se nalazi u pritvoru, više od sedam godina.

UST zahteva hitnu reakciju Visokog saveta sudstva

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) zahteva hitnu reakciju Visokog saveta sudstva povodom svojevrsne medijske kampanje koja se danima vodi protiv sudija, koja je kulminirala različitim insinuacijama vezanim za odluku Vrhovnog kasacionog suda u slučaju Šarić.

Ovo udruženje podseća izborne članove Visokog saveta sudstva da su izabrani glasovima sudija u nezavisan i samostalan organ koji obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudija i sudova, te da su dužni da rade svoj posao.

Prosto je neverovatno da niko od izbornih članova Visokog saveta sudstva sada nema da kaže aposlutno ništa na obesmišljavanje rada članova radne grupe koja je radila na izmenama Zakona o parničnom postupku, optužbama da su izmene rađene kako bi se zaštitio bankarski lobi, kao i tvrdnjama pojedinih advokata da je stvarni problem pravosuđa neznanje, nerad i rasprostranjena korupcija među sudijama, ukazuje UST.

Udruženje je navelo da se nije reagovalo ni na brojne insinuacije da je predsednica Vrhovnog kasacionog suda odgovorna za odluku u slučaju Šarić.

Pozovamo izborne članove Visokog saveta sudstva da jasno kažu da ne žele da ulaze u bilo kakve konflikte sa drugi društvenim subjektima u odbrani svojih kolega, te da nemaju nameru da sprovode svoja ustavna ovlašćenja i time jasno stave do znanja sudijama da ne računaju ni na minimum zaštite od Visokog saveta sudstva, dodaje UST. 

Komentari (0)

Srbija