Aktuelno

Prvostepena presuda bivšem pripadniku VRS zbog silovanja Bošnjakinje tokom rata

Komentari

Autor: Euronews

13/05/2021

-

15:35

Prvostepena presuda bivšem pripadniku VRS zbog silovanja Bošnjakinje tokom rata
Prvostepena presuda bivšem pripadniku VRS zbog silovanja Bošnjakinje tokom rata - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas na devet godina zatvora Dalibora Krstovića zbog optužbi da je u avgustu 1992. godine u selu Kalinovik u prostorijama Osnovne škole “Milan Radojević” silovao ženu, bošnjačke nacionalnosti, saopšteno je iz Višeg suda.

Kako je navedeno, Viši sud u Beogradu doneo je i javno objavio presudu kojom okrivljeni Dalibor Krstović oglašen krivim zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 KZ SRJ i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Ovo je prvostepena presuda i stranke u krivičnom postupku mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Krstović je obavezan i da plati troškove krivičnog postupka, dok je oštećena pod pseudonimom "B-1"  upućen na parnicu radi ostvarivanja imovinskopravnog zahteva .

Suđenje Krstoviću počelo je 13. januara prošle godine.

Krstovića je optužnica teretila da je neutvrđenog dana u avgustu 1992. godine, u večernjim satima, zajedno sa još jednim NN pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS), došao do Osnovne škole "Miladin Radojević" u Kalinoviku, gde su se nalazili nezakonito zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti, uglavnom žene i deca i manji broj muškaraca.

Navodi se da je optuženi ušao u učionicu u kojoj su se nalazili zarobljeni civili i imenom prozvao oštećenu – svedokinju sa pseudonimom "B1", rekavši joj da izađe iz učionice.

Dalje piše da ju je optuženi potom odveo do susedne učionice u kojoj nije bilo zarobljenih civila, gde ju je silovao uz pretnju da ne sme nikome reći, jer će prvo stradati njena deca, a onda i ona.

Nakon silovanja joj je naredio da se ne oblači i izašao iz učionice, da bi odmah posle toga u učionicu ponovo ušao NN pripadnik VRS, te je i on silovao.

Optuženi Krstović je tokom suđenja negirao optužbe za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine.

Komentari (0)

Srbija