Aktuelno

Počelo suđenje za ugrožavanje bezbednosti novinarke Jelene Zorić

Komentari

Autor: Euronews Srbija, UNS

17/06/2021

-

16:46

Počelo suđenje za ugrožavanje bezbednosti novinarke Jelene Zorić
Počelo suđenje za ugrožavanje bezbednosti novinarke Jelene Zorić - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje za ugrožavanje bezbednosti novinarke Jelene Zorić u kojem je okrivljeni advokat Svetislav Bojić, branilac Predraga Koluvije u slučaju „Jovanjica“, počelo je danas u Palati pravde. Kako je UNS-u rečeno iz Drugog osnovnog tužilaštva izložen je optužni predlog, predloženi su dokazi i izneta uvodna reč branioca.

Po izlasku iz sudnice advokat Dragoljub Đorđević, punomoćnik oštećene Jelene Zorić rekao je da sud postupak vodi kao hitan jer se radi o krivičnom delu u vezi sa obavljanjem javne delatnosti, u ovom slučaju novinarstva i da je zbog toga odlučeno da odmah bude uzeta izjava okrivljenog, prenosi Udruženje novinara Srbije.

„Kolega Bojić je odbio da da odbranu tražeći od suda da pribavi video snimke sa sigurnosnih kamera ispred Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, uprkos tome što je u spisima predmeta dopis straže da se snimci čuvaju samo 23 dana i da nisu u mogućnosti da ih dostave“, izjavio je Đorđević i dodao da je sud konstatovao da okrivljeni Bojić ne želi da da svoju odbranu, a zatim je pročitan njegov iskaz dat u postupku tužilačke istrage.

Jelena Zorić biće saslušana, rekao je Đorđević, nakon izvođenja dokaza koje su predložili odbrana i tužilaštvo.

 

Branilac okrivljenog Kristina Pavlović rekla je UNS-u da advokat Bojić nije pretio novinarki i da u ovom slučaju nema krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti jer pretnja, kako je to određeno i sudskom praksom, mora biti konkretna i direktna na život i telo oštećenog lica, a da toga u ovom slučaju nema.

„U uvodnoj reči odbrane istakla sam da su u toku istrage od strane tužilaštva grubo kršena prava okrivljenog, pre svega pretpostavka nevinosti. Tužilaštvo nije prihvatilo ni izvelo nijednu dokaznu radnju koju je predložila odbrana: nisu saslušani svedoci, kolege advokati koji su bili neposredno prisutni, niti je saslušan Predrag Koluvija iako navodne reči koje se stavljaju na teret okrivljenom da je izgovorio, nisu u stvari njegove reči nego su navodno prenošenje tuđih reči“, rekla je Pavlović.

Zakasneo zahtev za snimke sigurnosnih kamera

Ona je kao najbitniji momenat suđenja istakla da se saznalo da je tužilaštvo kasno tražilo snimke sigurnosnih kamera koje pokrivaju Specijalni sud i da oni više ne poseduju snimke od 28. i 29. decembra 2020. godine.

„Nakon što je to saznao okrivljeni je odbio da da svoju odbranu jer je revoltiran postupanjem tužilaštva i policije. Tražio je da sud naloži dostavljanje snimaka jer oni su direktan dokaz da se taj događaj nije desio na način na koji je opisan u optužnici i zatražio da sud pribavi izveštaj od ministarstva koliko se čuvaju snimci sa sigurnosnih kamera“, izjavila je Pavlović.

Novinarki Jeleni Zorić ispred Specijalnog suda je, kako su ranije pisali mediji, advokat Svetislav Bojić prvo 28. decembra rekao: „Molim Vas budite precizni u izveštavanju pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže kad sam išao da ga posetim ‘Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića'“. Istog dana, između ostalog, rekao je i da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio“.

A zatim i 29. decembra, takođe, dok je bila na novinarskom zadatku: „Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio“, prenosi UNS.

Komentari (0)

Srbija